resim
Selim Soydan
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Sol Kanat
Yaş:83
Boy:1.75
Uyruk:Türkiye
  • 60
    selim soydan fanatiğinin penaltı diye itiraz ettiği pozisyon hakkında değişen yeni kuralı izah etmemiz gerekir. çünkü fenerli ıq’su ile kuralı anlamaları çok zor. izah edelim belki bundan sonra kıyameti koparmazlar.

    ifab’ın hakemlere gönderdiği bir penaltı diyagramı var. bunu herkes görmüştür onun için buraya almaya gerek duymuyorum. saat kadranına göre düzenlenmiş bu diyagramda kural açık ve net. bu kuralı izah etmeden önce açıklanması gereken iki önemli husus var.

    1-ceza alanı içinde elle oynama
    2-ceza alanı içinde ele çarpma

    bu iki farklı olgunun detaylandırılması önemlidir. çünkü türk hakemleri dahi bu ayrımı net olarak anlayabilmiş değiller.

    ceza alanı içinde elle oynama (kasten topu elle kesme) kesin penaltıdır. ancak burada da önemli olan hangi durumlar elle oynama hangi durumlar ele çarpma olarak değerlendirilecek. ifab bu konuda şunu söylüyor; top kısa mesafeden geliyorsa, kendi vücudundan ya da rakibin vücudundan sekerek geliyor ve ele çarpıyorsa ve el de, futbolcunun o anki vücut pozisyonuna göre doğal konumundaysa penaltı verilmez. ancak top yeterince uzak mesafeden geliyorsa ve de futbolcu elini toptan kaçıracak olanağa sahip ise burada zımni (gizli) bir kasıt vardır ve penaltıya hükmedilir. yani bu son durumda ele çarpma değil elle oynama vardır diyor.

    ele çarpma konusunda da saat kadranına göre ayrım yapmış. demiş ki; kollar saatin 4-5-6-7-8 arasında bir konumundaysa kesinlikle penaltı verilemez. 3-4 ve 8-9 arası bir konumundaysa futbolcunun o andaki niyetini dikkate alarak hakem taktir edecek. yani kollar 3-4 ve 8-9 arası bir konumundaysa ve bu durum futbolcunun kolları için doğal konum kabul edilebilirse penaltı verilmeyecek, doğal konum kabul edilmezse penaltı verilecek. kollar 1-2-3-10-11-12 arası konumlardaysa kesinlikle penaltı verilecek. yani ifab, futbolcunun bu durumlardaki kollarını asla doğal konumunda kabul etmiyor.

    şimdi bu kurala göre, diego’nun eli hangi konumda? 7 konumunda. üstelik top oldukça yakından geliyor. bu durumda hem kol doğal konumunda hem de yakından geliyor. sonuç olarak pozisyon her iki nedenle de penaltı değil. umarım selim soydan ve diğerleri için açıklayıcı olmuştur.:)
App Store'dan indirin Google Play'den alın