• 265
    alt turlarda daha çok sayıda takımla ilerlemenin daha üst turlara kadar tek takımla çıkmaktan daha faydalı olduğu katsayı toplamı. örneğin uefa avrupa ligi'nde konyaspor'un gruplarda kaldığı, osmanlıspor ve fenerbahçe'nin son 32 turunda elendiği, beşiktaş'ın çeyrek final yaptığı 2016-2017 sezonunda 9700 puan aldı türkiye. az alkmaar ve feyenoord'un avrupa liginde ilk çıktığı eleme turunda gümlediği, psv'nin şampiyonlar ligi gruplarından çıkamadığı sezonda ajax şampiyonlar ligi yarı finali yapmasına rağmen hollanda'ya gelen puan 8600'de kalmış.

    bu durumun temel sebebi herhangi bir takımın aldığı sonucun verdiği katsayının, o ülkenin o sezon avrupa kupalarına katılmış takım sayısına bölünüp hesaplamaya dahil edilmesi. türkiye'nin 2016-2017 5 avrupa kupası katılımcısı vardı. beşiktaş şampiyonlar ligi'ne gruplarda katıldı. fenerbahçe üçüncü ön elemede elenip avrupa ligi gruplarına katıldı. başakşehir bir eleme turu oynadı ve elendi. konyaspor ve osmanlıspor elemeleri geçip gruplara katıldı. grup aşamalarında 4 takımın aldığı katsayılar 5'e bölünerek ülke puanını oluşturdu. son 32 turunda 3 takım yola devam etti ve aldıkları sonuçlar 5'e bölündü. beşiktaş oynadığı diğer iki turda kazandığı katsayının beşte birini ülke puanına ekletebildi.

    hollanda'nın da 2018-2019 sezonunda beş avrupa katılımcısı vardı. şampiyon psv şampiyonlar ligine gruplardan katılırken ajax 2. ön elemeden şampiyonlar ligine; alkmaar, feyenoord ve vitesse de eleme turlarından avrupa ligine katıldı. psv gruplarda sonuncu olarak elendi. vitesse ikinci ön eleme turunu geçti, üçüncü ön elemede basel'e elendi. feyenord üçüncü ön elemede slovak trencin takımına 5-1'lik total averajla elendi. alkmaar da ikinci ön elemede kazakistan takımına elendi. psv ilk turda sadece 2 beraberlik alabilirken, ajax 3 galibiyet 3 beraberlikle gruptan yenilgisiz çıktı. psv'nin tottenham ve inter beraberlikleri sezon hikayesinde sükseli sonuçlar gibi görünse de ülke puanına 5'e bölünmesi sebebiyle hakettiği kadar katkı verememiş oldu bu şekilde.

    ajax grupta bayern münih-benfica-aek, son 16'da real madrid, çeyrek finalde juventus ve yarı finalde tottenham ile eşleşti. yunanistan ekibi aek hariç hepsi klasmanda ülke puanının üzerindeki ülkelerin takımlarıydı. real madrid ve tottenham'a karşı alınan birer mağlubiyet dışında kaybetmediler ki aslında tottenham'a da son saniyede gelen golle ve deplasman golü kuralıyla kaybettiler. bütün bu ülke puanı için hayırlı performansa rağmen, futbolsever gözüyle bakarsak müthiş bir peri masalına rağmen beşiktaş'ın lyon'dan 6 yemesi hariç hiçbirimizin hatırlamadığı bir uefa avrupa ligi sezonu kadar ülke puanına katkı sağlayamadı...

    son 15 yıla bakarsak*; birkaç sezonda bir, bir takımın geçirdiği iyi bir sezonun topladığı puanlara yaslanarak 10-12 arasında gidip geliyoruz uefa ülke puanı sıralamasında. ancak bu örnekte de görülebileceği üzere uzun vadede başımıza dert açabilecek gibi görünen bir durum. sıralamada etrafımızda yer alan belçika, hollanda, ukrayna, avusturya ve çek cumhuriyeti gibi takımlara odaklansak da sırbistan, yunanistan, kıbrıs, iskoçya, norveç gibi ülkeler bizim için uzun vadede daha büyük tehlike gibi görünüyor.

    bu ikinci gruptaki ülke takımlarının ortak özelliği ön eleme turlarındaki dominasyonları. grup aşamalarında bu ülklerin toplamından belki 2-3 takıma rastlayabilirsiniz çok istisna bir sezonda. ancak eleme turlarında korkulu bela olarak yer alırlar. "benim ön elemede ne işim var" dedirten takımlar haricinde kolay kolay turu bırakmazlar, özellikle iç sahada yenilmezler. bizim burun kıvırdığımız ama her zaman da sorun yaşadığımız b36 torshavn gibi takımları tokatlaya tokatlaya her sezon başı avrupa'da başarı hedefiyle yola çıkıp kazara 2 tur geçerse kahraman ilan edilen takımlarımız kadar puanı alırlar.

    özellikle ukrayna, avusturya ve çek cumhuriyeti'nin avrupa macerası bizden çok farklı değil. ülke futbollarının kaderinde köklü bir değişiklik olmazsa bizi domine edebilecek bir pozisyona geleceklerini beklemek abartı olur. belçike ve hollanda'yı yakalayabileceğimizi düşünmek de bizim açımızdan hayalci olur.

    ancak gelecek iki sezonda toplamda 17300 puanlık iki sezonu kaybedeceğiz. ve bu ikinci gruptaki ülkelerden en fazla kaybeden olan yunanistan bile 11000 puan kaybedecek. diğerleri 7-8 bin puan bandında bir kayıp yaşayacak. ve biz eğer ülke olarak yine kağıt üzerinde 5 gerçekte 3 takımla avrupa sezonuna başlamaya, ligde şampiyonluğu 33 hafta kovalayıp avrupa'da rotasyon yapmalara, 10 maçta 1 galibiyet falan almalara devam edersek; bu ülkelerle aramızdaki mesafa daha da daralacak. belki 2012'de apoel'in başardığı gibi bir ya da iki süpriz gerçekleştiğinde "bu ülkeleri nasıl yakalarız"ın hesabına bile düşeceğiz...
App Store'dan indirin Google Play'den alın