• 8
    sadece galatasaray'ın değil, şampiyonlar ligine katılmış olan tüm türkiye temsilcilerinin yaşadığı sorun.
    durum şu ki, 1993'ten beri 15 deplasman galibiyeti bulunuyor türk takımlarının. bunların dağılımı şöyle:

    beşiktaş: 6
    galatasaray: 6
    fenerbahçe: 2
    trabzonspor: 1

    beşikaş'ın daha az katılmasına rağmen bizim kadar deplasman galibiyeti almasından dolayı, onları önce andım. ki zaten yendikleri takımların isimleri de daha şaşalı duruyor:

    beşiktaş: chelsea, manchester united, napoli, porto, monaco, leipzig
    galatasaray: hertha berlin, nantes, lokomotif moskova, cluj, braga, schalke
    fenerbahçe: manchester united, sparta prag
    trabzonspor: inter milan

    tarihlerine göre sıralayıp hatırlayalım isterseniz:

    (bkz: 30 ekim 1996 manchester united fenerbahçe maçı)
    şampiyonlar ligine ilk katılan galatasaray olmasına rağmen ilk deplasman galibiyetini fenerbahçe old trafford'da 1-0 kazanarak almıştı. elvir bolic denince akla ilk gelenlerden

    (bkz: 26 ekim 1999 hertha berlin galatasaray maçı)
    üç sene sonra galatasaray defalarca berberliğe kalmasına rağmen şeytanın bacağını berlin deplasmanında ilk şampiyonlar ligi deplasman galibiyetini almıştı. 4-1'lik bu galibiyet aynı anda günümüze kadar bir türk takımının şampiyonlar liginde deplasmanda aldığı en yükseği ünvanını koruyor. tugay kerimoğlu'nun gol sevincini hala halı sahada kullanırım.
    ayrıca deplasmandaki ilk comeback'tir bu maç.

    (bkz: 26 eylül 2001 nantes galatasaray maçı)
    2001/02 sezonunda barcelona, roma, liverpool deplasmanlarından teker puanlarla dönen galatasaray o sezon süpriz bir çıkış yapıp grup lideri olarak biten nantes'ı deplasmanda 1-0 yenerek ikinci deplasman galibiyetini almıştı.
    seneler sonra özetini izledikten sonra aslında fark yememiz gerektiğini, ama bir şekilde tek gollü galibiyet alabildiğimizi fark etmişimdir.

    (bkz: 18 eylül 2002 lokomotif moskova galatasaray maçı)
    2002/03 sezonuna dair şampiyonlar ligi başlığı altında hatırlamak istediğimiz tek olay belki de bu galibiyet. ilk maçımızı maçın rusya'da olmasından dolayı erken saatte oynamış, tertemiz bir 2-0'lık skorla evimize dönmüştük. yeni transferimiz mustafa sarr'da güzel bir gol atıp hepimizi ümitlendirmişti. o sezon gruptaki tek galibiyetimiz olarak kalmıştı. sarr da beğenilmeyip gönderilmişti.

    (bkz: 1 ekim 2003 chelsea beşiktaş maçı)
    aynı sezonda oynanan ve beşiktaş'ın tarihinde ilk şampiyonlar ligi deplasman galibiyetine sahne olan maç. bu maç anlatıldığı zaman kuşkusuz herkesin aklına sergen yalçın gelir. stanford bridge'in mavi renklerinin içerisinde o goller ve sevinçler gerçekten imrenilesi bir durumdu. 2-0 beşiktaş'ın üstünlüğü ile bitmişti.

    (bkz: 23 kasım 2004 sparta prag fenerbahçe maçı)
    açıkçası tüm deplasman galibiyetleri arasında maça dair en az şey hatırladığım maç budur. hatırladığım tek şey de ümit özat'ın ''sparta prag'ı sparta'da yenmek'' terimini türk futboluna kazandırmış olmasıdır. fenerbahçe'nin 1-0'lık üstünlüğü ile bitmiştir.

    (bkz: 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı)
    1996 senesinde uzun yıllardır evinde kaybetmeyen manchester united o ünvanını fenerbahçe'ye kaptırdıktan 13 sene sonra, yine uzun yıllardır evinde kaybetmiyorken bu sefer başka bir türkiye temsilcisi olan beşiktaş'a yine 1-0'lık skorla mağlup olmuştu. rodrigo tello'nun uzaktan şutu gol olduktan sonra çanakkale geçilmez taktiğine dönen beşiktaş'a rüştü reçber 3 puanı kurtarışlarıyla hediye etmişti. ertem şener'in türk futboluna ''her yerinden öperim rüştü'' repliğini kazandırmış olduğu maçtır ayrıca.
    bu deplasman galibiyeti türk futbolunun şampiyonlar liginde en uzun beklediği deplasman galibiyeti olmuştur. (5 sene)

    (bkz: 14 eylül 2011 internazionale trabzonspor maçı)
    2010/11 türkiye şampiyonu kim? tartışmasının tazeliğinde şampiyonlar ligine ilk defa giden trabzonspor ayağının tozuyla san siro'dan ondrej celustka'nın golüyle gelen 1-0'lık galibiyetle hızlı bir başlangıç yapmıştı. çok da kötü geçmeyen ilk tecrübelerine rağmen gruptan çıkmayı başaramamıştı.

    (bkz: 7 kasım 2012 cluj galatasaray maçı)
    2012/13 şampiyonlar ligi sezonunda m.utd (d) 0-1, braga 0-2 ve cluj 1-1 ile başlayıp hayal kırıklığı yaşayan galatasaray'ın geri dönüş ateşini yaktığı maçtır. ayrıca o sezon cristiano ronaldo ile gol krallığı yarışına girecek olan burak yılmaz'ın bir türk futbolcunun şampiyonlar ligine yaptığı ilk ve tek hattricke sahne olduğu maçtır. galatasaray deplasmanda 3-1 kazanmıştır.

    edit: burak'in hattriği ilk ama tek değilmiş, alvesdragovic sağolsun hatırlattı, 2016'da arda turan barcelona formasıyla gladbach'a hattrick yapmıştır. burak'ınki türk takımları adına hala ilk ve tekdir bu durumda.

    (bkz: 5 aralık 2012 braga galatasaray maçı)
    aynı anda cluj'un deplasmanda manchester united'ı yenmesiyle kazanmak zorunda olan galatasaray'ın, daha sonra yolu istanbul'a düşecek olan marcio mossoro'nun golüyle önce geriye düştüğü, fakat türk futbol tarihinin şampiyonlar liginde deplasmanda ikinci comeback'ini gerçekleştirerek sahadan 2-1 galip ayrıldığı maç olmuştur. galatasaray bu skorla ikinci tura çıkmaya hak kazanmıştır.
    ayrıca aynı sezonda şampiyonlar liginde ikinci deplasman galibiyetini alan ilk türk takımı olmuştur.

    (bkz: 12 mart 2013 schalke 04 galatasaray maçı)
    ''büyüksün hamit büyüksün'', ''top sekti burak gitti'', ''golle bitsin golle bitsin'' ve ''schalke'nin umutlarını umut bulut bitirdi'' sözlerinin hafızalarımıza kazındığı maç. son 16 turunda ilk maçı istanbul'da 1-1 berabere kaldıktan sonra deplasmanda 3-2 kazanarak, bir türk takımının şampiyonlar liginde ikinci turda deplasmanda kazandığı ilk ve şu ana kadar son maç olarak tarihe geçmiştir.

    (bkz: 19 ekim 2016 napoli beşiktaş maçı)
    beşiktaş'ın kaçıp, napoli'nin kovaladığı maç olmuştur. o tarihe kadar ligde ve avrupa'da beklenileni veremeyen vincent aboubakar'ın üzerindeki şanssızlığı atıp takıma tamamen alışmasına yol açan maç olmuştur ayrıca. zira o maçta attığı iki golden sonra ligde de olağanüstü goller atmayı başarmış ve şampiyonluğu getiren futbolculardan olmuştur.
    üç defa öne geçen beşiktaş 3-2 kazanarak şampiyonlar ligi tarihinde 3. deplasman galibiyetini almayı başarmıştır.

    (bkz: 13 eylül 2017 porto beşiktaş maçı)
    bir efsanenin ilk ayağı olmuştur bu maç. o sezon gruptaki tüm deplasman maçlarını kazanacak olan beşiktaş porto gibi bir deplasmandan 3-1'lik skorla evine dönerek bazı olayların işaretini o gün vermiştir. cenk tosun'un iker casillas'ı uzaklardan avlaması biraz tümer'in yunanistan'da nikopolidis'i avlamasını hatırlatmıştır.

    (bkz: 17 ekim 2017 monaco beşiktaş maçı)
    entry tarihi itibariyle artık bizim olan radamel falcao ile öne geçen monaco o sezon şampiyonlar liginde vitrin yapıp ertesi sezon everton'a rekor bir ücretle transfer olmuş cenk tosun'a karşı koyamayıp evinde comeback'e izin vermiştir. bu beşiktaş'ın şampiyonlar ligi tarihinde deplasmanda ilk ve tek comeback'idir. beşiktaş 2-1 kazanmıştır.

    (bkz: 6 aralık 2017 leipzig beşiktaş maçı)
    türkiye temsilcilerinin şampiyonlar liginde entry tarihine kadar elde ettiği son deplasman galibiyeti. beşiktaş ikinci turu garantilemiş bir şekilde almanya'ya gitmişti. leipzig ise porto-monaco maçından haber bekliyordu. erken öne geçen beşiktaş daha sonra 10 kişi kalan rakibi karşısında beraberlik golünü yese de, son dakikada kiralık katili anderson talica'nın kontradan gelen golüyle 17/18 sezonunda bir ilke imza atıp, şampiyonlar ligi gruplarında tüm deplasman maçlarını kazanan ilk türkiye temsilcisi olmayı başarmıştır.

    şu liste önümüzdeki dönem daha fazla maçların eklenmesi dileklerimle...
App Store'dan indirin Google Play'den alın