• 81
    ferrari'nin spec3 yani üçüncü nesil motoruyla düzlüklerde mercedes'i denize dökerek kazandığı yarış.

    yarışı telefondan takip ettiğim için dün yazamamamıştım, bugün keyifli keyifli birkaç şey yazmak istedim.

    öncelikle leclerc savunma yapmanın bu kadar uzun düzlükler sebebiyle çok zor olduğu bir pistte yarışın ilk turundan son turuna kadar mükemmel yönetti yarışı. altındaki aracın sınırlarını ve yapabileceklerini çok iyi biliyordu ve buna uygun sürdü. tüm yarışı baskı altında idare etmek zorunda kaldı ve bunu çok iyi başardı. hamilton'ın ilk senesinde -yanlış hatırlamıyorsam malezya gp olması lazım- massa'ya karşı uzun süre yaptığı savunmayı hatırlattı bana. o zamanlar izlerken bakalım bu çaylak nasıl direnecek demiştim fakat massa uzun turlara ve daha hızlı bir araca rağmen geçmeyi başaramamıştı. dün de aynısını hatta daha iyisini leclerc'ten izledik. bu çocuğun gerçekten demir gibi sinirleri var.

    yarışın kaybedeni elbette sebastian vettel. net bir şekilde yarışın başında bottas'tan hızlıydı ve farkı kapatıp drs mesafesine kadar yaklaşmıştı. böyle devam etseydi geçemese bile önemli değil bottas sürekli zorlamak zorunda kalacaktı ve çift stratejisi bozulacaktı mercedes'in. takımın en çok ihtiyacı olduğu yerde çuvalladı. yetmedi bir de bilgisayar oyunlarında bile yapılmayacak şekilde piste atladı geri dönerken stroll'ü biçti. neresinden bakarsan bak rezalet.

    ferrari'nin normal şartlarda bu seneki son galibiyeti olması muhtemel. kalan yarışlar spa ve monza kadar ferrari'ye uyacak pistler değil. red bull'un güçlü olacağı yarışlar izleyeceğiz ama bence yine mercedes'i yazacak. fakat ferrari özellikle motor gücü konusunda çok başka seviyede şu anda. daha sert lastikle ve drs dezavantajına rağmen 1 kilometre'nin üzerindeki monza düzlüğünde bir kez dahi atak şansı vermedi, bir kez dahi yanyana gelemedi mercedes'ler.

    fakat bunun yanında mekanik ve aerodinamik yol tutuş seviyesi konusunda bariz geride ferrari. geride demek de doğru değil, bu konuda hala sorunlarını çözememiş durumdalar. sezonun ikinci yarısında bazı yarışlarda çok acı çekecekler eğer radikal bir çözüm bulamadılarsa.

    renault güzel bir gövde gösterisi yaptı. 4 ve 5 bitirdiler. ilk üçte herhangi bir arıza veya kaza olsa podyuma çıkacaklardı. zaten antrenman seanslarında yaptıkları dereceler dikkat çekiciydi. fakat bu sıradışı bir pist. pist karakteristiği değiştikçe aracın vereceği tepki bakalım nasıl olacak.

    son olarak, ben drs'nin mertliği öldürdüğünü düşünüyorum. bana kalırsa savunma yapabilmesi bir pilotun becerisini daha çok bizlere hissettiriyor. drs bazı pistlerle sınırlı olmalı. zaten geçiş yapmanın zor olduğu dar ve yavaş pistler için düşünülebilir. fakat monza gibi önde süren aracın arkadakilere hava koridoru avantajı vermesi yetmiyormuş gibi bir de iki defa drs katkısı alan rakibe karşı savunma yapması gerekiyor. bir de drs bölgesinde birden fazla çizgi değiştiremezsin deniyor. bu tamamen saçmalık. hızlı olan yürüsün geçsin isteniyorsa wrc gibi etap etap, sürelere karşı yarışan pilotların olduğu bir seri düzenlensin. biz burada mücadele görmek istiyoruz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın