• 246
    türk spor spikeri, akademisyen, öğretim görevlisi, yazar, gazeteci ve gıda mühendisi. 16 nisan 1971'de aydınlıkevler, ankara'da doğdu. çocukken futbol maçları anlatımından etkilendiğini katıldığı röportajlarda anlatmakta. ünivesite yıllarında gazetecilik çalışmalarına hız verdi ve yeni kurulan küçük kanallarda çalışmaya başladı. önce bafra fm radyosunda klasik müzik programları yaptı, sonra gözde radyo ile spor yayınlarına başladı. bafra'da yayın yapan gözde tv'ye transfer oldu. burada siyaset-spor-müzik eğlence programları yapan tilev daha sonra samsun'da yayın yapan samsun tv'ye geçti. o dönemde 1. ligde yer alan samsunspor'un burada maçlarını anlatan, program yapan ve kendi geliştirdiği formatlarda yarışmalar sunan emre tilev daha sonra istanbul'a geldi. 1994 yılı kasım ayında başlayan istanbul macerasında ilk durak show tv oldu.

    1994'te show tv ekranlarında televizyon spikerliğine başladı.
    1995'te cine 5 televizyonunda türkiye televizyon tarihinin ilk formula 1 yarışlarını anlatmaya başladı ve bu 3 yıl sürdü.
    1996'de süpersport kurulumunda ve cine 5 spor yayınları şekillenmesinde yer aldı.
    1996'de efes pilsen ile koraç kupası belgeselini hazırladı.
    1997'de dünya liglerinden maçlar anlattı.
    1997'de japonya'da en iyi formula 1 anlatıcısı seçildi.
    1998'de fransa dünya kupasına gitti.
    2000'de avrupa şampiyonasını türk millî takımı ile yerinden izledi, 45 gün yayın yaptı.
    2000'de galatasaray'ın tüm uefa kupası yayını yerinden izledi. show radyo'ya anlattı.
    2004'te ciner gruba geçti
    2006'de dünya kupasında yer aldı. yerinden 45 gün izledi ve maç anlatımları yaptı.
    2006'de kanal d televizyonuna dönüp ilker yasin ile çalışmaya başladı.
    2008'de ve 2009'da şampiyonlar ligi maçları anlattı.
    2009'da d smart kurulumunda yer aldı.
    2011'de cnn türk ekranlarında yer almaya başladı ve türkiye formula 1 yarışlarını anlattı.

    gazeteci olarak sabah gazetesi, yeni çağ gazetesi ile spor gazetelerinden fotomaç ve fanatik 'de yazıları yazmıştır. hürriyet tablet ve radikal tablete yazılar yazan değişik internet sitelerinde yorumlar yapan emre tilev ayrıca maket çalışmaları ile dikkat çekmekte spor extra dergisi başta pek çok dergiye yazı yazmaktadır.

    tilev ayrıca 1/16 boyundan başlayarak her boy dioromalar yapmaktadır ve ara güler'in hayatını anlattığı foto muhabiri adlı 343 sayfalık kitapta ara güler'in doğduğu günden bugüne kadar tanık olduğu olaylar kronolojik bir sırayla anlatılırken bir yandan da türkiye'nin 80 yıllık tarihi yer alıyor.

    bugün halen arel üniversitesi’nde 6 yıldır devam eden öğretim görevlisi unvanıyla akademik kariyerini sürdürmektedir. marmara üniversitesi'nde doktora programında çalışmalar yapan tilev aynı zamanda değişik pek çok üniversitede nlp-iletişim sanatlari-düzgün konuşma teknikleri-sunum teknikleri adı altında dersler vermektedir. türkiye’nin üst düzeydeki firmalarının yöneticilerine yönetim ve iletişim-liderlik-modern dünya dersleri de devam etmektedir. tilev aynı zamanda iletişim metotları, diksiyon-fonetik, radyo ve televizyon spikerliği ve maç anlatım teknikleri üzerine sertifika programlarında değişik üniversite ve belediyelerin açtığı programlarda ders vermektedir.

    kaynakça:
    1) wikipedia (u: https://tr.wikipedia.org/wiki/Emre_Tilev)
    2) emre tilev kişisel web sitesi: https://www.emretilev.com
App Store'dan indirin Google Play'den alın