resim
Radamel Falcao García Zárate
Takım:Rayo Vallecano
Mevki:Santrfor
Yaş:38
Boy:1.77
Uyruk:Kolombiya
  • 2328
    radamel falcao garcia. türünün son örneklerinden bir santrfor. gol sezgisi,bitiriciliği,katil içgüdüsü ile tam bir fox in the box. 5-6 sene önce dünyanın sayılı ön uç oyuncularından birisi. yaklaşık 45 gündür de canım takımımın tek gündemi. peki falcao galatasaray için aranan kişi midir bi düşünelim.

    falcao klası ve yeteneği ile dünyanın her teknik direktörünün kadrosunda görmek isteyeceği bir oyuncu, ama bir oyuncunun iyi olması, üst düzey olması her zaman başarıyı getiren unsur olmamıştır. türkiye ligi diğer ülke liglerine göre farklı karakteristiğe sahip bir lig, anelka, kezman, ailton, güiza gibi leblebi yer gibi gol atan golcüler gelir tek haneyi geçemezken, diagne gibi salsan topu sahanın bir ucundan diğer ucuna süremeyecek forvetler, vedat gibi makukula gibi topla ilişkisi 5 saniyenin üstüne çıkamayacak forvetler çift hanelere çıkabilmekte.(yanlış anlaşılmasın bu yazıda ismini verdiğim tüm golcüler benim nazarımda iyidir ancak türkiye ligine uyum farklı bir süreç)

    falcao bu yaz 33 yaşında. monaco öncesi madrid ve porto kariyerinde futbola aç, sahanın her yerinde topla buluşmak isteyen bir forvetken geçirdiği major 2 sakatlık ve yaşının ilerlemesi sebebiyle kendini bir nebze daha ceza sahası golcülüğüne sınırlamış, dribblingi ve hızı azalmış, kıvraklığı eskiye göre düşmüş bir forvet. ancak yaşının kendisine getirdiği mental olgunluk, oyun bilgisi ve yeteneği ile ceza sahası etkinliğini maximize etmiş, geçirmiş olduğu 2 sakatlıktan sonra yürüyemeyecek göt göbek salacak insanlar bile varken, bu sakatlık sürecinden dönmeyi başarabilmiştir.

    falcaonun 2 sene boyunca ister monaco ister galatasaray ister çemişgezekspor olsun oynayacağı oyun bellidir. ceza sahası içinde kendine pozisyon bulmak için kendini paralar ve bulursa yapıştırır geçer. ister gol olsun ister olmasın. peki galatasarayın türkiye ve avrupada oynayacağı oyun nedir?

    bu sene takımın 11i eğer bu transfer gerçekleşirse muslera-mariano,luyindama,marcao,nagatomo-nzonzi-belhanda,seri-feghouli babel-falcao şeklinde olacak olan guardiola kırması bir 4-3-3tür yüksek ihtimalle.beklerin ileri atıldığı nzonzinin defansın arasından top alıp belhanda ve seriye aktardığı kanatların kanat forvet özellikleri ve gol sayıları ile öne çıkacağı bir oyun.

    fatih terim çağdaş bir teknik adam. sürekli yenilikler denemekte.96-2000 yılları arasında muhteşem bir takım kurmuş, belki de gegenpressinge ilham veren bir oyun oynamıştır ama 2000de bu şeklini alan oyunun öncesinde 3lü defans denemeleri, belki de türkiyede ilk defa ön libero kullanımı gibi yeniliklerle futbolunu 2000 senesinde zirveye çıkartmıştır. 3.döneminde kendisine başarı getiren gegenpressingi dar bir 4-4-2 ( başarmış 94 brezilyadaki 4-2-2-2 ye de çok benzeyen bir sistemle) güzel bir şekilde uygulamış ancak 2. senesinde drogba ve sneijder gelişi ile bu sistemden vazgeçmek zorunda kalmıştır. 4. döneminde ise kendisinin çağdaşlık olarak takip ettiği hoca (her ne kadar kafasındaki sisteme en yakın sistemi oynatan ve en başarılı olan kişi klopp olsa da) guardioladır. kanat tercihleri geçen sene city solda patlayıcı hıza ulaşan kanat forvet sterling ve sağda yaratıcılığı ve oyun aklıyla bernardo silva iken, gsde bu tercih sterling ve bernardo silvaya benzeyen solda onyekuru ve sağda feghouli olarak zuhül olmuştur. guardiolanın ön liberosu fernandinho iken, galatasaray zaten fernandinhonun yedeği ile devam etmekteydi.stoper tercihleri bek tercihleri dikkat ederseniz hep benzer karakterdedir. burada 2 farklılık göze çarptı. city iki adet 10 numarasını 8 olarak kullanırken (david silva ve bruyne) gsde bu işi yapacak tek isim belhandaydı. n'diaye bu oyunu oynayamadı ve tekrar kiralanması gündeme bile gelmedi yerine 8in hası seri geldi. 2. değişiklik ise forvetti. topla ilişkisi iyi, ceza sahasında bulduğunu affetmeyen bir agüeroya sahip olan bu oyun, galatasarayda karşılığını bulmalıydı. bu sebeptendir ki devre arası dönemde boylu poslu etrafını oynatacak duvar olacak forvetler yerine topu ayağına alınca adam eksiltebilecek, ceza sahası etkinliği olan, santrofordan daha çok forvet özellikli alan ve pato istendi. hoca kendi "düşük bütçeli agüero"sunu arıyordu. 2si de olmadı bu oyuna hiç uymayacak bir diagne gelince bu sene tekrardan bir forvet arandı ve bu oyuna uyulacağı düşünülen falcao ile görüşmeler başladı.

    hocanın tam olarak istediği bir forvet olsa da, hocanın kafasındaki oyunu tam olarak oynatacağı bir takım kurulsa da bu transferin gerçekleşmesi durumunda galatasarayın başarısız olacağını düşünüyorum. bu oyunu ne kadar oynayabiliriz. pas kalitesi olarak bi nebze yanaşabilir. takımın pres gücü? mevcut değil falcao babel fegholi üçlüsünden pres bekleyemezsin. pas ve oyun temposu? hem ligin fiziki yapısı hem de oyuncu profili daha yavaş özellikli. defansın 50 metrede kurulması? bek ve stoper hızları sebebiyle defo verebilir... ama bunlardan en önemlisi galatasarayın oyunu stoper ve ön liberodan---orta alandaki belhanda ve seriye---oradan da forvetine top aktarım hızının yavaş ve kalitesiz oluşudur. dolayısıyla bu tarz durumlarda ceza sahası içinde forvetinizin topla buluşma sayısı azalmakta, yukarda özelliklerini saydığım falcaonun etkisi düşmektedir. gelirse kendisinin etksinin az olacağı, seneyi ligde atacağı (penaltısız)13-15 gol civarında bitireceğini ön görmekteyim. tabi ki de bunların hepsi öngörü, fatih hocam tecrübesiyle yeteneğiyle 8 şampiyonluk aldı, ben ise burda sadece göbeğini kaşırken yazı yazan biriyim. inşallah öngörülerimin hiç biri tutmaz da kendisini keyifle izleriz.

    sonsöz: kendimi bildim bileli galatasaraylıyım. bu transferin uzaması beni bile soğuttu. akhisar maçından sonra instagrama yorum yapınca gelmeliydi.

    sezon sonu editi: keşke haklı çıkmasaydım*
App Store'dan indirin Google Play'den alın