• 217
    yillarini bu muzige vermis kerizlerden biri de benim.
    oncelikle norma tesekkurlerimi sunarak baslamak istiyorum.

    norm ender elestiri noktasinda her zaman dogrulari soyleyen dolu bir mc idi. ama hic bir zaman en iyisi olarak anilmadi. kendisinin de piyasaya ciktigi donem tartismasiz bir ceza ve sagopa tarafindan domine edilen bir sektor vardi. ve onlar disindaki herkes alternatifti. norm da bu alternatiflerden biriydi, o kadar.

    ama turkce rap 2012 civari dibe dogru yol almaya basladi. buna belkide cezanin artik mtv dahil bir cok odule ve basariya doymasiyla sagopanin garip tarikatlar arasinda kendini kaybetmesi sebep olmustu bilemiyorum ama rap tamamen gerileme evresine girmisti. sonrasinda 2007de piyasaya ciksa donup dinlemeyecegimiz tipler piyasayi isgal etti. biz de 2012 sonrasi artik her muzigi dinleyen eski rap dinleyenleri olarak dagildik. dikkat ederseniz herkes 2005 2010 donemleri arasinda inanilmaz bir rap dinleyeni olup sonrasinda koptugunu anlatiyor. bu bir tesaduf degildi, mecbur kalmistik. sonra ezhel cikti. kaldi ki ben kendisinin ais zamanlarini da yeterli bulmam. ezhel turkiye icin farkli biseyler yapti. kendini daha genis bir kitleye dinletti. biz rap dinleyenler de bir sekilde bu muzige kulak kabarttik. ama acikcasi ezhel dinleyisimiz athena dinleyisimiz gibiydi. onun muzigine 2007de cezanin muzigine tutundugumuz gibi tutunmuyorduk, biri bu ne bicim sarki lan boyle dediklerinde ya iste boyle de biri varmis degisik bisey yapiyo ben de youtubeda gordum diyoduk.

    aradaki fark buydu. eskiden sahiplenilen gurur duyulan muzik simdi icra edeni bulunamadigi icin dareten dinlenilen bir muzige donmustu. yalan yok ben feroyu seviyorum, ama diyorum ya bunlari dinleyisimiz sahiplenme seviyesinde degil, olamiyor.

    sonra eskiler arasinda siradan diyebilecegimiz, her donem baş altı kalmis olan norm cikip yapicaginizi muzigi sikeyim tadinda bir sarki yapti. iyiki de yapti. ortalik bi silkindi, kendine geldi. oldschoolcular resmen guebette eski bir dostlarina sarilmis gibi hissettiler. ulan gercek rap ne guzelmis dedik yillar sonra. dedigim gibi bunun icin norma tesekkur borcumuz var.

    simdi ortalik biraz daha kizisacaktir, bundan da turkce rap guclenerek cikacaktir diye dusunuyorum. oldschoolun her donem cok fazla musterisi oldugunun anlasilmasi belki de eski bizim sahiplendigimiz sarkilarin tekrar piyasada cogalmasini saglar kim bilir.

    o zaman bugun rapi bize hatirlattigi icin norma tekrar selam cakalim ve hepbirlikte bagiralim;

    mekanin sahibi geri geldi, bebeleri pistten alalim alalim!
App Store'dan indirin Google Play'den alın