resim
Radamel Falcao García Zárate
Takım:Millonarios
Mevki:Santrfor
Yaş:38
Boy:1.77
Uyruk:Kolombiya
  • 1087
    transferine kesinlikle sevinirim, o konuda sorun yok. hatta takımımızın başında fatih terim olduğu için verim alma ihtimalimiz arttığından daha da çok sevinirim. ama bu kadar "garanti performans" beklentisine girmeyi hiç doğru bulmuyorum.

    falcao'nun 2018 dünya kupası'nda ve copa america 2019'da oynadığı maçların neredeyse tamamını izledim. yıl içinde de şampiyonlar liginde tek maçına denk geldim. inanın izlediğim tüm maçlarda takımı kötü olmamasına rağmen kendisi kötüydü, hatta bazılarında çok kötüydü. biliyorsunuz kolombiya 2018 dünya kupası'nda gruptan çıktı ve sonrasında ingiltere'ye penaltılarda mağlup oldu. copa america 2019'da ise gruptaki tüm maçlarını kazanıp sonrasında şili'ye penaltılarda elendiler. bu turnuvalarda falcao kariyer ortalamasının %50'siyle bile oynasa kolombiya çok daha ileri turlara gidebilirdi. bahsi geçen turnuvalarda falcao toplam 13 maçta 1 gol attı. en büyük özelliği gol atmak olan oyuncunun kritik 13 maçta sadece 1 gol atmasının kendisi adına çok kötü olduğunu söylememek bile falcao'ya haksızlıktır. zaten istatistiği geçtim, maçları izleyin maç içindeki ruh halinden bile anlarsınız. fransa ligi maçlarını izlemedim ama özellikle birkaç hafta önceki copa america'dan sonra falcao'nun iyi durumda olduğunu iddia etmek güç.

    falcao anadan doğma yetenek değil. geldiği yere tırnaklarıyla kazıya kazıya gelen bir oyuncu. 23 yaşına kadar river plate'de oynadı, sonra porto'ya geçti ve orada patladı. zirve dönemindeki genel seviyeye göre çalım yeteneği üst düzey değildi, pas yeteneği üst düzey değildi, tekniği üst düzey değildi. hepsini çok çalıştırarak, her maça hatta maçın her anına %100 konsantre olarak bileğinin hakkıyla geliştiren biri. üst düzey yetenekleri ise bitiricilik, çok üst düzey sezgileri ve hem hızlı hem güçlü olmasına olanak sağlayan fizik yapısıydı. her daim sahada çırpınan bir falcao vardı. izlemesi keyifliydi. bunların üzerine hep çalışarak, aklını tamamen oyuna vererek koydu. bu sebeptendir ki beklenilen performansı vermesi için hem fizik olarak hem kafa olarak hazır ve iştahlı olması gerekiyor. aksi takdirde çok büyük artıları olmayan ama net bitiren bir ceza sahası golcüsüne dönüşüyor. gerek sakatlıklarla ve yaşlanmayla fiziğinin düşmesi gerekse o eski isteğinin kalmaması sebebiyle de kariyeri düşüşe geçti.

    olumsuz tarafları zaten saydım. bir de dünya kupasında bile eski heyecanının hevesinin yarısını bile görememişken biz ona bu konuda ne vaat edebiliriz nasıl heveslendirebiliriz bilmiyorum. fatih terim olduğu için bu konuda biraz daha iyimserim ama yine de tamam çok iyi konsantre olur çok hevesli olur diyemiyorum.

    işin olumlu kısmına gelirsek falcao'nun ligimizin üstünde bir oyuncu olduğu hepimizin malumu. bizim ligin topsuz oyunda çok kötü olduğunu ve falcao gibi topsuz alanda kurt olan oyuncuların rakip defansları mahvettiğini de unutmamak lazım, bu da çok büyük bir artı. bence en büyük farkı da tehlikeli ataklar sırasında topsuz oyunda yaratır. işin sonuç kısmında çok iyi ve lige göre üst seviye ve iyi bir takım kurmak üzereyiz bu yüzden falcao sadece işin sonuç kısmında iş yapsa bile çok faydalı ve çok ihtiyaç duyduğumuz türde bir forvet olabilir. fatih terim'in varlığı da çok büyük bir artı, oyuncuların performansını artırıyor.

    bana göre falcao'nun şu an taraftarımızın kendinden beklediği performansı verme ihtimali taş çatlasa %50'dir. bu konuda önemli etmenlerden biri de taraftarın beklentisinin aşırı büüyk olması. ha beklentinin altında kalsa bile takımımıza faydalı olabilir; maddi koşullara rağmen o da şükürlüktür, kabulümdür. kendisini yakın zamanda izleyenlerin çok büyük beklenti içinde olduğunu da sanmıyorum.

    işin maliyet kısmına gelecek olursak; maliyetinin yüksek bulunmasını da anlıyorum, itiraz etmiyorum ama al sat kuralı yüzünden ve satmada çok becerikli olmadığımız için falcao'yu bonservissiz(veya düşük bonservisle) almak o açıdan çok işimize geliyor. şu an -2.5 milyon euro civarındayız, diagneyi 12-13'e satsak bile elimizde 10 milyon euro kalıyor. forvete 6-8 milyon euroluk bir oyuncu alığımızda bu sefer de orta saha merkezine yapacağımız transfer sıkıntıya giriyor. ayrıca maaş sınırı konusunda da bir sıkıntımız yok, hatta sınırın çok altındayız yanlış bilmiyorsam. bu yüzden bonservissiz/düşük bonservisli şekilde falcao'yu almak en azından önümüzdeki 1-2 yıllık süreç için makul geliyor. ha genel olarak para sıkıntımız olduğu için maaş konusu da çok önemli bir konu tabii.

    falcao transferinin "günü kurtarmak" olduğunu da kabul ediyorum ama ekonomik olarak her sene şampiyon olup şampiyonlar ligine gitme zorunluluğu olan ve ağır ffp ek şartlarıyla uğraşan takımın da en azından bu ek sınırlamalar kalkana kadar günü kurtarmayı düşünmesi de gerekiyor.

    bonservissiz alabileceğimiz en iyi forvet falcao diyebiliriz rahatlıkla. bunun önemini tekrar vurguluyorum, çünkü hem sattığın kadar al sınırlaması var hem de orta sahaya acil transfer ihtiyacı var. ama öte yandan belli bir bonservis ödeyerek tavanı falcao'dan düşük olsa da tabanı falcao'dan yüksek olan ve ilerde ciddi para kazanabileceğimiz forvet transferi de yapabiliriz. bu da hem uzun vadede maddi açıdan hem gelecek açısından hem de ligde forveti kötü performans sergileyen takımın şampiyon olma ihtimali çok düştüğünden(bizim ligde normalden daha da geçerli bir durum bu) önemli. bu ikilemde ise iş daha çok tahmin ve yoruma kalıyor...
App Store'dan indirin Google Play'den alın