• 196
    bu yıla kadar gelirlerini sürekli artıran, yüzde 49 hissesi halka açık olan eski sponsorumuz. bu yüzde 49 hissenin içinde doğal olarak ciddi miktarda yabancı yatırımcılar da var. adı türk hava yolları olmasına rağmen doğal olarak global bir firma thy.

    2019'u büyük sayılabilecek bir zararla açmalarının nedeni harcamaları tamamen dövize bağlıyken gelirlerinin önemli kısmı yurt içi uçuşları sebebiyle tl üzerinden olması. evet, esasında yurt içi uçuşlarda da dolar baz alınıp bilet fiyatları düzenleniyor ama sizin 100 dolar üzerinden 500 tl'ye sattığınız biletin değeri ertesi gün 80 dolara düşebiliyor. bunu kompanse edebilmenin yolu ise yeni pazarlara açılabilmekten geçiyor. sabit dolar kazanmadığınız sürece bu ülkenin ekonomik yapısıyla baş edebilmek firmalar için çok zor. geçen senenin üçüncü çeyreğinde pamukkale turizm battı. gelirlerinin tamamı tl, otobüs, yedek parça ve yakıt gibi ana giderler ise döviz olunca ve thy gibi zarar da etseniz sizi bir süre götürebilecek devasa sermayeniz olmayınca batıyorsunuz. thy de batmamak için daha önce çok aktif rol almadığı pazarlara girmenin derdinde. bunlardan en önemlisi de güney amerika.

    bu sebeple river plate'e 13 mn eur bedelle sponsor olmaları çok normal. bedel yüksek mi değil mi bilmiyorum çünkü bu sponsorluğun değerini o kıtanın dinamikleri belirler. fakat kıtasal turnuvanın her zaman favorilerinden olan bir takıma sponsor olmak akılsızca bir hamle değil. esas akılsızca olan getirisiz sponsorluklar yapmak olurdu. bu ülkenin takımları batarken arjantin takımlarına sponsor olmak ise thy özelinde eleştirilebilecek bir argüman değil zira thy tek bir kişiye ait değil, hissedarlarına para kazandırmak zorunda. türk takımları onların babasının oğlu değil. muhtemelen galatasaray'a 19/20 sezonunda şl için yine sponsor olacaklardır ama zaten devi oldukları yurt içi piyasası için hiçbir kulübe bir kuruş para vermezler ki kapital dünyanın doğrusu da budur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın