• 22
    böyle bir kuralın hala ve hala yerli futbolcu gelişimi için getirileceğine inananlar varsa, zannımca çok yanlış düşünüyorlar.

    eğer bu bir tarantino filmi olsaydı, hamburger, süt, amsterdam, kahve veya ayak masajı hakkında konuşulurken aslında çok başka bir şey konuşulduğunu çakozlamaya çalışırdık.

    neyse.

    bence, kesinlikle türk futbolunun ve türk futbolcuların gelişimi hakkında bir çaba göstermiyor bu kural. aslında hala sığ sularda yüzdüğümüzün apaçık göstergesi. altmetin ne anlatıyor olursa olsun, üstmetinden bir bakışta bunu anlıyorum. milyar liraların döndüğü futbol federasyonu, hala ve hala ortaya bir proje koyamıyor, varolanı geliştiremiyor ise sıkıntı var. her anlamda. bilerek veya bilmeden yapılan bir sıkıntı.

    kuralın ilk gördüğümde, türk eğitim sistemi yine mi değişti diye sordum kendime. herhalde iki yıllık meslek yüksekokulları da artık zorunlu okunacaktı. malum, işsizlik had safhada. işsizlik verilerinin yansımaması için, askerlik ve eğitim güzel şeyler, doğrusu.

    konumuz o değil. insanların, memleketin yetiştirdiği insanların yurt dışına gitmek istemelerine kafayı takmışız. malum son günlerde küçük bir kız çocuğunun köln'de tıp okuyup doktor olarak almanya'da çalışmak istemesi üzerinden bile milliyetçilik kasabiliyor bazı insanlar. yetiştiği, vergileriyle okuduğu ülkesine katma değer katması gerektiğini söyleyenler oldu.

    soru: memlekette, iyi yetişmiş bir bireyi burada tutabilecek ne var?
    soru: tersine beyin göçünü sağlayabilecek ne oluyor memlekette?
    soru: iyi yetişmiş yabancıları, beyin göçüyle memlekete kazandırabileceğimiz ne oldu, oluyor?

    şimdi bu soruların ne alakası var diyeceksiniz, belki. aslında alakası var. ya da ben çok zorluyorum.

    tff, türkiye futbol federasyonu futbolcu yetiştirmek için ne yaptı bu zamana kadar? yaptıysa, yaptığı projeleri takip etti mi? denetledi mi?

    türkiye süper lig'i ilgi çekici bir lig mi? bir markası var mı? yabancıların bu ligi seyretmesi için herhangi bir albenisi var mı? çok mu adil bir lig mesela? taktik konuşan bir lig mi? mücadelenin ön plana çıktığı bir lig mi? ne?

    türkiye futbol federasyonu'nun en büyük markaları a milli takım ve süper lig. siz, süper lig'i bir hayal edilen bir yer yapabildiniz mi? neredeyse, dünya üzerinde her futbolcu premier lig'de oynamak ister. takımdan bağımsızdır bu. kıyaslama yapmıyorum. sadece türk gençleri için süper lig'i oynamak istediği lig olmasını sağlayabildiniz mi? süper lig'de oynamanın, a milli takım'ın kapısını aralayabileceğini gösterebildiniz mi? yoksa sadece peşkeş kapısı mıdır süper lig?

    süper lig için ne yaptınız?

    hani galibiyet primi 2,600 mil tl olan ama beraberliğe 1,300 mil tl verilen süper lig. böyle saçmalık olur mu? beraberlik primi, galibiyetin yarısı olur mu? saçma değil mi? galibiyetin cazibesi bu kadar mıdır?

    yabancı oyuncu sınırı hakkında defaatle yazdım. sürekli aynı şeyleri yazmak artık beyhude geliyor. ama yine de dayanamıyoruz.

    ben sınırım niçin getirilmek istendiği hakkında birkaç hipoteze sahibim. niçin gelmemesi hakkında da bilgim ve fikrim var.

    türk futbolunun gelişememesindeki kaynak sorun hakkında da bir düşüncem var.

    tff! bu federasyonun baştan aşağı yenilenmesi, öyle olsa bile liglerden el çektirilmesi gerekir. tff, her kuruluyla cerahatlı bir yapıdır ve cerahatlı yara paldır tutmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın