• 8
    nba'in en zevksiz franchise'larından birindeyiz bugün. entry'e böyle başlanır mı? valla başlanır söz konusu charlotte'sa çünkü elde avuçta doğru dürüst bir sportif başarı yok. :( ama tarih, daha doğrusu organizasyonla ilgili güzel birkaç nüans var, giriyi bunlar süsleyecek zaten.

    e hadi başlayalım o halde.

    1988'e, hornets'in kurulduğu yıla gidiyoruz. franchise için ilk düşünülen isim charlotte spirit'tir (charlotte ruhu). george shinn (patron) ve sahibi olduğu grup takımın adını bu şekilde açıklar şehre ancak bölge insanı buna karşı çıkar. sebep şudur; charlotte orijinli yayın yapan evanjelik bir televizyon kanalının aynı isimli bir programı vardır. spirit ismi açıklandığında halk, bunun takımın popülaritesine zarar vereceğini düşünür ve ismin değiştirilmesini talep eder. bu istek kabul görür ve bir ad yarışması düzenlenir şehirde. yarışmada en çok zikredilen isimler cougars, crowns, hornets, knights ve stars olur. alernatifler arasında hornets tercihi açık ara fark atar diğer yazılanlara.

    peki hornets tercihi neden bu kadar çok benimsenir?

    bu bir saygı göstergesidir, tarihe bir selamdır. 1700'lü yılların sonlarında britanya'ya karşı ayaklanan amerikan kolonilerine (amerikan bağımsızlık savaşı) karşı büyük bozguna uğrar britanya kuvvetleri. britanyalı bir komutan o zamanki durumu "arı kovanının (hornet's nest) içinde bulmuştuk kendimizi" olarak nitelemiş. bu tabir (hornet's nest of rebellion) zamanla charlotte'a yapışır ve şehrin bir parçası haline gelir. işte tam olarak bu sebepten dolayı hornets ismi açık ara tercih sebebi olur.

    bu arada; hornet aslında eşekarısı demek. bee ne demek? o da arı demek ama şu ufakça, soktu mu görece zararsız olanlarından (alerjiniz varsa dikkat, götürür). wasp? o da eşekarısı ama bee'nin biraz büyüğü, hornet'in biraz küçüğü. bu fark o kadar ince bir çizgi ki (beslenmeleri, yaşam alanları vs. farklı bunların) araştırması bile yapılmış ve bbc bunu en basit şekliyle haberleştirmiş: https://www.bbc.co.uk/newsround/45194754

    charlotte hornets franchise'ının kuruluş öyküsü bu. yalnız organizasyon kısa sayılabilecek tarihinde arada bir charlotte bobcats ve bir new orleans hornets süreci yaşadı. new orleans kısmını pas geçiyorum zira çok gelgitli bir dönem; tuhaf tuhaf işler, taciz davaları falan fişman. ancak bobcats kısmına yüzeysel olarak değinmek isterim.

    (bkz: charlotte bobcats)

    hornets'in charlotte'ı terk edip new orleans'a yol alması sonrası charlotte'a kurulan franchise oluyor bu. 2004'te kurulup 2014'te kapanan (daha doğrusu hornets olarak devam eden) bu organizasyonun ismi hakkında iki ayrı hikaye var. farklı kaynaklarda ikisi de doğru olarak lanse edilmiş. ilki; bobcat denilen şu tatlılık abidesi: http://gss.gs/Vsa.jpg bir vaşak türü ve charlotte'ın bağlı olduğu kuzey carolina eyalatinin doğa simgelerinden biri. tip tatlı olsa da savaşçı ve yırtıcı bir tür. tercih sebebi de bu. ikinci hikaye; franchise'ın ilk sahibinin adı bob johnson (sonra michael jordan sahibi oldu takımın) imiş. rivayete göre bob bey, "para benim, takım benim, ismi de ben koyarım" egosuyla "bob's cat" yapmış güzelim organizasyonu. hatta o dönem yeni emekli olan steve kerr konuyla alakalı fikri sorulduğunda, "it sounds like a girls' softball team to me (kulağa bir kız softball takımı gibi geliyor)" şeklinde bir cevap vermiş.

    hangi hikaye doğru? valla bence ikisinin de doğruluk payı var. yorumu sana bırakıyorum dost.

    bitti beyler, entry bitti. bobcats'le birlikte hornets'in tarihinde herhangi bir grup, konferans ve doğal olarak nba şampiyonluğu bulunmuyor ama altta bolca hikaye mevcut. afiyet bal tatlı olsun.

    i'm out!

    derleme kaynağı: https://seyler.eksisozluk.com/...inin-ilginc-oykuleri
App Store'dan indirin Google Play'den alın