• 6823
    değişen çağ ile birlikte - özellikle sosyal medya etkisiyle- taraftarlık kavramı yerini takipçiliğe bırakmıştır. bugün nasıl sosyal medya üzerinde fenomen olan kişiler yüksek takipçi oranlarına sahipse, kulüpler de internetin ve sosyal medyanın olmadığı dönemlerden gelen "taraftarlar"a sahiptir.

    ne yazık ki günümüzdeki teknolojik konjonktürde yetişen nesil için takipçilik ve taraftarlık kavramları aynı potada eritilmiş gibi duruyor. bir kişi, bir grubun ya da bir başka kişinin icra ettiği "gösteri"yi (fazlaca örneklendirebilirsiniz: örneğin makyaj teknikleri, bol küfürlü absürt videolar, futbol tarihi videoları vs..) beğenirse, o oluşumu "beğenir" ve "takibe" başlar. oluşum kişiyi eğlendirdiği sürece problem yoktur. ne zaman ki kişilerin istekleri karşılanmaz, ya da hoş bulmadıkları durumlar olur, "beğeni" kalkar, "takip" bırakılır.

    dijital devrim, endüstri devrimiyle karşılaştırıldığında görülebilecek en önemli ayraç "kişiselleştirme"dir. endüstri devriminin topluluk anlayışı yerini dijital devrimin bireysellik anlayışına bırakmış, topluluk sözcüleri yerini herkesin kendisini kolayca ifade edebildiği sanal ortamlara bırakmış, sonuç olarak "tek yürek, tek bilek" gibi kavramların içi boşalmıştır.

    bu bahsettiğim dönüşümün avantajları da dezavantajları da mevcuttur ama bu ayrı bir değerlendirme olduğundan bizim konumuz özelinde artık insanlardan taraftar olmalarını beklemek ne yazık ki olmayacak duaya amin demek ile aynı şeydir. önümüzdeki süreçte daha da kişiselleşmiş tatmin taleplerini görecek, taraftarın zamanla gösteri izlemeye gelen takipçilere dönüştüklerine tanıklık edecek, hatta ve hatta bu takipçilerin kolaylıkla destekledikleri kulüpleri değiştirdiklerine şahit olacaksınız. aynen günümüz sosyal medya fenomenleri ve takipçi ilişkileri gibi. bu önlenemez bir değişim olduğundan, galatasaray'ın da yeni taraftar yapısını dikkatle değerlendirip, bu yapıya uygun pazarlama anlayışı kurgulaması gerekir diye düşünüyorum.

    ezcümle, galatasaray taraftarı da yerini galatasaray takipçilerine bırakmaya başlamıştır. hani çokça şikayet olunan ellerde cep telefonları ile maç izleme sorunsalı, takipçilerin beğendiği gösteriyi kaydetme ve/veya kendi takipçileri ile paylaşma çabasıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın