resim
Emre Utkucan
Görev:Futbol Ve Scout Direktörü
Takım:Galatasaray
Yaş:44
Uyruk:Türkiye
  • 437
    biraz balık hafızalıyız.

    bu adamın notunu mancini gittikten sonra ertesi sene devre arasında gs tv'ye çıkıp "yapılan tüm transferlerde hata mancini'ye aittir" dediğinde vermiştim ben.

    mesela hocalardan ya da başkanlardan bir tanesi çıkıp tarık'ı kulübe öneren emre utkucan'dır dedi mi. üstelik kendisinin "evet tarık'ı kulübe ben önerdim" demesine rağmen. kendisi şöyle diyordu; biz rakamlara karışmayız. ücretlerden bahsediyor. ancak bize sorularsa fikrimizi söyleriz. yok ya. sen gece 1'de transfer toplantısı yapan ekipte olacaksın, sonra da kalkıp; ya ben size tarık'ı öneriyorum ama bu adamın ederi budur, bundan fazla verilmesine karşıyım, demeyeceksin. scouting dediğimiz şey sadece iyi top oynayan futbolcu bulmak mıdır yoksa futbolcunun her özelliğini analiz ederek olaya yaklaşmak mıdır? bir futbolcunun ne kadar iyi ya da kötü sağ bek olduğunu bizler de izlerken anlıyoruz. ama scout şefiysen, işin buysa fazlası lazım. bu oyuncunun adaptasyon becerisinden iş ahlakına, antreman disiplininden sosyal zekasına kadar her şeyini araştırmak ve bulmakla yükümlüsün. bu oyuncu çok iyi ama türkiye şartlarına uyum sağlayamaz, bu oyuncu çok iyi ama takım arkadaşlarıyla sürekli sorun yaşayan bir tip ya da bu oyuncu çok iyi ama idman yapmayı sevmiyor gibi ekstra veriler ortaya koymak gerekiyor. yoksa a futbolcusu iyi oyuncu demek için scouta gerek yok. vallahi yok, billahi yok. burda zibilyon tane arkadaşımız var, her gün onlarca futbolcu öneriyolar. scoutun görevi bu iyi oyuncu denilen adamların defolarını bulmaktır. benim için scouting budur. ya da tam tersi, kötü topçu denilen birinin gizli saklı kalmış bir potansiyelini görmektir.

    ingiltere'de bazı futbolcular için "ghosts" tanımlaması yaparlar. potansiyeli olan ama sistemde kaybolmuş oyunculara verilen isimdir. jamie vardy en önemli ismidir bu grubun. ingilterede alt yapıda oynayan oyuncuların çok çok azı elite seviyeye çıkarken "ghost" grubundan bu seviyeye çıkanların ismi çok daha fazladır. bununla ilgili makaleler internette mevcut. küçük bir google araştırmasıyla ulaşabilirsiniz. bizim böyle bir transferimiz var mı? zaten sürekli göz önünde olan, havuzun içindeki gruptan transfer yapıyoruz. bu yanlış mı? değil. ama işte o zaman scout şefi diye, işte emre utkucan farkı falan demiyelim, komik oluyor.

    ayrıca bu adamın karakteri böyle. bunun için kendisini tanımaya ihtiyaç yok. giden hocanın arkasından çıkıp, bütün faturayı ona kesmek en hafif tabiriyle ayıptır. mancini'nin hatalı transferler yaptığını biliyoruz. bunu ben derim sen dersin, gazetecisi der ama scout şefi diyemez, dememeliydi.

    şimdi şu kadro başarısız olsa ve farih terim ayrılsa, emre efendi tvlere çıkıp bütün hatalı transferler fatih terim'e aitti diyebilir mi? ya da derse ne düşünürsünüz? bu zihniyetteki adamlardan hayır gelmez. hocalar hatalı transferler yapabilir, aldıkları oyuncular katkı vermeyebilir ama el insaf bütün hocalar hatalı emre sütten çıkmış ak kaşık mı? geçiniz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın