• 301
    (bkz: 25 şubat 2019 beşiktaş fenerbahçe maçı)

    öncelikle şunu peşinen kabul edelim; fenerbahçe 2011 senesinde şikeden dolayı küme düşürülmediyse, saha içi sonuçlar ne olursa olsun asla düş-ür-ül-mez-ler. kendileri başarsa bile, başkaları bir şekilde engel olur. maalesef gerçek bu. bu nedenden bence boş yere büyük beklentiye girmeyin. ben bu ligi tanıdığım için en başından beri düşmez diyorum. bu konuda kendimi herhangi bir beklentiye sokmuyorum. bu yüzden de fenerbahçe'nin düşmesini etkileyecek unsurlar yerine, bu sezon galatasaray'ımız için neyin iyi olması gerekiyorsa, kesinlikle onun olmasını istiyorum. tabi ben de bu maç özelinde skor ilk yarıdan 3-0 olduktan sonra, fenerbahçe'den nefret eden birisi olarak; lan boşver koy gitsin diyerek maçın 6 7 ye gitmesini istedim ama sonra aklıma bir kaç senaryo birden geldi.

    1.senaryo;

    beşiktaş fenerbahçe'yi bu maçta 4-0 5-0 gibi farklı yenseydi diyelim; haftaya 8 haftadır yenilmeyen kayserispor deplasmanına çıkacaktı. (bkz: #2623287) bu yazımda da belirtmiştim, sezonun 2. yarısında her deplasmanda beşiktaş'ın bir şekilde(!) şu haftaya kadar işi kolaylaştı. ve bana göre bu gazla kayserispor'a karşı öyle ya da böyle favori çıkacaklardı. bu maçı da yendi diyelim. içeride biri konya diğeri göztepe ile 2 maç oynayacaklardı. ben bu üç maç için beşiktaş'a kafadan 9 puan yazardım açıkçası. zaten sonrada çaykur rizespor deplasmanı 1 hafta sonra içeride başakşehir ile final gibi bir maç derken sonuç bambaşka yerlere gidebilirdi... bu kalsın burada ...

    2.senaryo;

    maç 4-0 5-0 gibi bitmesin acaba 3-2 gibi mi bitsin diye geçirdim içimden. ama yine de yukarıdaki 1. senaryodaki benzer senaryolar ortaya çıkabilirdi. maçın 3-3 dönmesini düşündüm, tabi ki imkan vermiyorum ilk yarı sonunda artık. bu durumda bana göre beşiktaş hem şampiyonluğa hem de 2. lik yarışmasına havlu atar diye düşündüm. nitekimde bu skor ile bitti maç... bu da burada kalsın...

    3.senaryo;

    bu oynanan maçın sonucuna göre psikolojik olarak çöken beşiktaş, bence haftaya kayseripor'a öyle ya da böyle puan kaybedip tamamen düşüşe geçecektir. hatta şenol güneş'in istifası konuşuluyor ki; bu durumda beşiktaş'ın ligi ilk 4 içinde bitirememe riski bile oluşabilir. bu durum yine de belirsizliğini koruyor.

    gelelim bu sezon için bizi ilgilendiren kısmına;

    hem bu sözlükte, hem de sosyal medyada okuduğum kadarıyla fenerbahçe'nin geri dönüşü bu sezon için bizim takımın şampiyonluk vs. şansını olumsuz etkiledi görüşleri vardı. bence bunları yazan ya fenerbahçe nefreti nedeniyle yazıyor ya da gerçekten karamsar. bu oynanan maça kadar; şampiyonluk başakşehir ile galatasaray arasında oynanıyor, başka da rakip yok algısı vardı. ama kimsenin görmediği ve bence ciddi tehdit beşiktaş ise arkadan sıkıştırıyordu. bu yüzden bizim takım hem üstteki başakşehir'i takip ederken, alttan da beşiktaş'ın baskını hissediyordu. bence bizim taraftar da hissediyordu ama algı dedim ya... biz şu an başakşehir ile 6 puanlık farkı kapatırız diyoruz ama 3 puan arkamızdaki beşiktaş'ı görmezden geliyoruz.
    dediğim gibi eğer şampiyonluk giderse üstüne 2.liği kaybetme riskimiz de vardı. bu durumda kulübümüzde başkan değişimine varabilecek ciddi tehlikeler olabilirdi. 1. senaryodaki yazdığım durum gerçekleşseydi, ben şampiyonluk yolundaki puan kaybına tahammülü olmayan takımımızın ekstra beşiktaş baskısından ötürü hiç beklenmedik yerde, akhisarspor maçındaki mental zorluğu daha ciddi rakipler karşısında yaşayarak, puan kaybedeceğimizi ciddi ciddi düşünmeye başlamıştım. 2. senaryo gerçekleştiği için bence 3. senaryoyu da etkileyecek sonuçları doğuracaktır. sonucunda; bizim takım gereksiz baskıdan kurtulduğu için önümüzdeki maçlara beşiktaş'ı düşünmeden daha güvenli çıkacak ve hedefe tam kenetlenecektir.

    bu maçın neticesinde, sezonun kalanı için şu tarz tezlerde var;

    - fenerbahçe kümede kalmayı kafaca garantiledi, başakşehir'e rahatça yatacak ve maç bırakacak.
    - beşiktaş şampiyonluğa havlu attığı için bundan sonra ligi önemsemeyecek, başakşehir'e kendi sahasında yenilir.

    bu tezler neticesinde aklıma birçok soru geliyor;

    1) fenerbahçe 3 puanlık sistemde küme düşme hattının 1 puan önündeyken, nasıl rahat olacak? peki haftaya oynayacakları rizespor maçının garantisi var mı? rizespor'u yenseler bile tehlike hattıyla puan farkı en fazla 4 olacak ve biri diken üstündeki sivasspor ile içeride, diğeri de çıkışta direk rakibi olan ankaragücü ile deplasmanda üst üste 2 maçı olmasına rağmen, rahatladık deyip başakşehir'e yatarlar mı? yoksa her şeyi geçtim, sırf büyük maçlardan puan kopardık havasına girmek için puan almaya mı çalışırlar?

    2) peki bugün fenerbahçe farklı kaybetseydi bile, 16. ile 11. arasında 5 puan fark olan ligde haftaya rizespor'u yenselerdi bu durumda keşke geçen hafta berabere kalsalardı der miydik? yoksa göztepe, bursa, kasımpaşa gibi ciddi derecede kötü takımlar varken düz mantık düşünürsek rizespor galibiyeti yine fenerbahçe'yi rahatlatmaz mıydı? olan beşiktaş ile oynadığı maçta alamadığı puanlarla bizi kötü etkilemesi olmaz mıydı? hem bu maçı farklı kaybeden, hem de rizespor'a yenilen takımın mı başakşehir'e karşı şansı daha fazladır? yoksa biraz morallenmiş, rakibini de psikolojik yönden etkilemiş, yukarılara tırmanmak isteyen takımın mı başakşehir'e karşı şansı daha fazladır?

    3) beşiktaş şampiyonluğa havlu atsa bile, hatta haftaya kayserispor'a da kaybettiler diyelim; ilk 3 hatta 4 için potada kalmaya çalışmayacaklar mı? çünkü; yeni malatya, konyaspor, trabzonspor gibi takımların ilk 3 için ciddi şansları var... hadi avrupa kupalarına katılma kaygıları olmasa bile ki olacak, on binlerce taraftarı önünde başakşehir'e kötü oynayalım diye mi maça çıkacaklar? sezonun 2. yarısına büyük iddialarla giren trabzonspor kendi sahasında kötü bir oyunla başakşehir'e maçı vermedi mi?

    önce bu sorulara cevap verin, sonra karamsarlığa düşün veya düşmeyin. size kalmış. ama her ne kadar fenerbahçe nefretiyle dolmuş olsak da, her zaman yenilmesini istesek de, hatta küme düşsün de ne olursa olsun desek bile; bu maçın öyle ya da böyle, galatasaray'ımız için berabere bitmesi gerekiyordu. burada aslolan galatasaray olmalı, diğer takımların başarılı olması veya olmaması bizi ilgilendirmemeli. önceliğimiz galatasaray'ın çıkarları neyse o şekilde olsun diye istemeliyiz. kim ne derse desin beşiktaş- fenerbahçe maçının berabere bitmesi, hele hele ilk yarıdaki beşiktaş'ın 3-0'lık üstünlüğünden fenerbahçe'nin ikinci yarıda 3-3'ü bulması tamamen, her yönüyle galatasaray'a yarayan bir skor oldu. ha fenerbahçe'liler sevinsin, hatta konvaya çıksınlar önemli değil. emin olun bu maçın berabere bitmesi bence oynadıkları futbolun iyi olmasından ziyade, beşiktaş'ın skora aldanarak rehavete kapılmasından ve maçın büyüklüğünden dolayı fenerbahçe'nin maça ekstra motive olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. haftaya rizespor karşısında aynı fenerbahçe'yi izlemeyeceğimizden emin olabilirsiniz. ama yine de umarım fenerbahçe beşiktaş maçnda gösterdiği mücadeleyi başakşehir'e karşı da gösterir... biliyorum bunlardan gelecekse gelmesin ama dediğim gibi; önce galatasaray...
App Store'dan indirin Google Play'den alın