• 33389
    “hava toplarına vuramayınca son dakikalarda donk’u oyuna almak gibi bir hamle düşündüm açıkçası. yoksa benim totemlerim yoktur. oyun ne gerektiriyorsa onu uygularım. yine öyle oldu. mitroglou, belhanda, feghouli, henry havadan etkili olan oyuncular değil. oyun son dakikalarda o yöne doğru gitti, sağdan ve soldan çok fazla top getirmeye başladık. son dakikalarda bunların olacağı da çok aşikardı. onun için donk hamlesinde bulundum.

    maça gelince kolay olanı yapıp, daha önce neticeyi alıp üç puanı cebimize koyamadık. ama zor olanı yaptık son dakikalarda. oyuncularımı buradan kutluyorum, klasik bir kutlama değil. çünkü cuma sabahı 09:00’da istanbul’a gelen bir takımdan bahsediyoruz. benim bildiğim derbiler pazar günü oynanır. biz beş buçuk saatlik bir yoldan geliyoruz ama pazar oynuyoruz. gelişimizde haftada bir maç oynayarak değil, haftada üç maç oynayarak geliyoruz. buna rağmen bu 90 dakikaları çok sık oynayan oyuncularımın gösterdiği özveri, yürek ve oyun disiplininden çıkmadan sergilediği kazanma isteğinden son derece mutlu oldum. bazen attığınız bir gol hangi dakikada olursa olsun kıymetini iyi bilmek lazım. bizim de bu golün kıymetini iyi bileceğimizden emin olabilirsiniz. buradaki üç puan önemliydi. bu kadar hücum pozisyonları, bu kadar atak arzusu daha önce bulunan bir golle çok daha değişik bir noktaya gidebilirdi. oyun 0-0 devam ettikçe hem kontra atak yememek için uğraşıyorsunuz hem de gol atmak için uğraşıyorsunuz. akhisarspor da bu kalabalık oyunu özellikle kendi sahasında çok iyi oynayan takımlardan bir tanesi. ama dediğim gibi takımımı yürekten kutluyorum bu bizim için çok önemli bir moral oldu.

    mitroglou ve diagne ilerleyen haftalarda tabii ki çift forvet oynayabilir. yeter ki ikisi istediğimiz gibi olsun. mühim olan sahadaki rakamlar değil, anlayış. ikisini de zaman zaman kullanabiliriz. bu oyuncuları onun için aldık. hem birbirlerinin alternatifi olsunlar hem de gerektiği zaman ikisini birden kullanalım diye aldık. gayet rahat ikisini de oynatabiliriz.”

    maçtan sonra düzenlediği basın toplantısında ise teknik direktörümüz fatih terim şunları söyledi:

    “oyunu zora sokan biz olduk golü atamayınca. yoksa atağın her türlüsünü denedik. baştan oyun kurgumuzda da zaten belhanda’nın da emre ile birlikte mitroglou’na yaklaşmasıyla aşağı yukarı 5 kişilik baya bir baskı kurduk. o baskının sonucunda mutlak bir gol buluruz diye düşündüm ama inanılmaz bir gol kaçırdık boş kaleye nerdeyse. oralarda gol bulsak oyunun seyri çok değişirdi. kendi sahamızda böyle hapsettiğimiz veya çok baskılı oynadığımız oyunda kilit gol oluyor onu atamadıkça rakibin direnci fazlalaşıyor bizde de ufak ufak panik başlıyor. esasında öyle çıkmamın sebebi de mümkün olduğunca neticeyi bir an evvel alıp bazı oyuncuları dinlendirmek. cuma sabahı 09:00-09:30’da evimize gittik. bolu’dan itibaren, ondan önce çarşamba - pazar, salı – cumartesi geliyoruz. dünyanın her tarafında derbi pazar oynanır. biz pazar oynuyoruz 5-5,5 saatlik yoldan gelmemize rağmen. herhalde bir bildiği vardır herkesin. biz sezon başından beri 3 kulvarda geliyoruz. bir hafta oturalım, bir dinlenelim falan yok. bundan da şikayetçi değiliz, ona da hazırlıklıyız ama açıkçası anlamış değiliz. hangi teraziye kondu? bir tek şeyi anlarım eğer derbi varsa üçüncü büyük istanbul’da güvenlik nedeniyle oynanmaz. bu çok doğrudur, mantıklıdır. bize denk geldi. bunun için de öyle bir takım sürdüm sahaya. fernando, diagne ve martin sakat. bir an evvel alırsak, bazılarını alır biraz dinlendiririm diye düşündüm. bundan sonra hatay’a gideceğiz, tekrar sıfıra inip sonra tekrar erzurum’a gidip tekrar yükseğe çıkacağız. böyle de bir fikstür bekliyor bizi. buna uygun oynadık. bence atağın, varyasyonun her türlüsünü denedik. sağdan, soldan, merkezden aklınıza her gelen yerden. tabii olmadı, olmadıkça oyun sıkıştı. oyun sıkıştıkça biz bastırdık, onlar savundu derken zor olanı yaptık. 95’te çok şükür alllah’a galibiyet golü geldi. bazen oyun içinde attığınız golden daha değerlidir böyle son dakika, son saniye golleri. bugün galatasaraylılara çok hoş bir armağan oldu. hak ettik mi? tabii ki hak ettik 3 puanı. onun için oyuncularımı kutluyorum. tüm oyuncularımı fedakarlıkları, istekleri, coşkuları ve özverileri için. bahane bulmadan, sebep bulmadan oyuna asılarak devam ettikleri için. hücum ağırlıklı olması sizi şaşırtmamalı ben genelde öyle yapıyorum zaten.

    selçuk bizim hem takım kaptanımız hem de galatasaray’a çok önemli hizmetler yapmış bir oyuncumuz. 8 senedir pek çok başarıda, şampiyonlukta imza atmış bir oyuncu. tecrübesi de son dakikada. artık profesyonelliği de tamamen iyi uygulayan bir oyuncumuz o yüzden bize lazım. oyna dediğimiz zaman oynuyor, otur dediğimiz zaman tam bir kaptanlık yapıyor. selçuk’la burada çok şampiyonluk yaşadık onun için bize lazım. dediğiniz gibi ikinci yarıda ndiaye ile beraber olunca daha çok topa sahip olduk. daha da önemli işler yapacak inşallah selçuk. çünkü orta sahaya ihtiyacımız var. orası en az alternatifli yerimiz. bir de sakatlıklar olunca o da oyunun şeklini de resmini de değiştirdi diyebiliriz. hatta vurduğu şut da belki de olsaydı çok da güzel gol olabilirdi. yüzde yüz katılıyorum size gol vuruşu diye bir şey var futbolda. o vuruşu maalesef çok iyi vuranımız da vuramadı. şimdi son vuruş müthiş bir vuruş mitroglou’nun ama atamadığı gol de bir o kadar kötü vuruş. bazen olmaz. bu arada akhisar’ın müthiş direncini de bir kenara atmamak lazım. harika bir defans yaptılar. bizim hızımızı kesip oyunu zaman zaman durdurdular. kontratak zaten manu ile canımız yanıyordu. luyindama ve marcao ona iyi karşılık verdiler. gol vuruşu başka bir şey. gol pozisyonuna giriyorsak mesele yok, bir gün, bir an atacağız. mesele gol pozisyonunu üretebilmek, o felsefeyle oynayabilmek.

    galatasaray olarak müracaat etmemiş olabilir miyiz? belki yazılı etmedik ama bunu söylemeye de gerek yok. biz cuma geliyoruz ve uzun yoldan geliyoruz. derbinin pazar oynanması daha mantıklı diye düşünüyorum. tüm dünyada böyle. pazartesi oynanan derbi çok az, çok nadir. herhalde bir bildikleri vardır. konuyu çok da uzatmak istemiyorum açıkçası. ben konuşmuyorum sadece herkes konuşuyor. gayet medeni bir şekilde. salı oynayan var, çarşamba oynayan var. biz yine profesyonellerle konuşuyoruz. biz olması gereken programların yapılması için konuşuyoruz. ben sizin ne demek istediğinizi anladım. ben değil, herkes konuşuyor. tüm kulüpler konuşuyor.

    olabilir çünkü iki kenar orta saha oyuncumuz farklı. henry ve feghouli çok farklı. bir tanesi çok çabuk mesafe kat eden, rakibin arkasına saklanan oyuncumuz. onun için bu taraftan biraz daha fazla gidiyoruz. oyunun bir bölümünde tamamen çizgiye aldım henry’i birebir yakalasın diye daha da etkili oldu. iki tarafımız değişik bizim. teknik olarak ve yetenek olarak farklı. bizim için de rakip için de ezberlenecek bir durum değil. sağ tarafımız biraz daha oyunla gelebilecek teknikte.

    bu tabii uzun vadeli bir çalışma ve oyuncu yeteneğiyle ilgili. o yüzden eskiden başlayan koşan ve presi iyi uygulayan oyuncularımızla beraber daha orada çıkartmayan devamlı rahatsız eden, almaya çalışan bir oyun anlayışımız vardı. oyuncularımızın tiplemeleri ve uzun alışkanlıkları buna müsait değil. buna rağmen zaman zaman yapıyoruz bunu. çok süreli olmasa da belli bir süre yapıyoruz. süresini yükseltmeye çalışıyoruz bunun. bunu sıkıştırmayla, doğru duruşla halletmeye çalışıyoruz. kısa mesafede oynatmaya çalışıyoruz. bu tip oyuncularımız açıkçası olacak. bu bizim neredeyse vazgeçilmezimizdir.”

    fatih terim
    24 şubat 2019 galatasaray akhisarspor maçı
App Store'dan indirin Google Play'den alın