• 23
    eğer biz bir anonim şirket olsa idik, mali tablolara bakarak yönetimin çok başarılı olduğunu söyleyebilirdik.

    eğer ligde rakiplerimiz olarak gördüğümüz ve taraftar gücü ile az da olsa şampiyonluk refleksi olan takımlar inanılmaz puanlar (14/17-13/17) ile devreyi kapatsalardı ve yarıştan kopsa idik yine transfer yapılmamasına, daha doğrusu forvet alınmamasına laf etmeyebilirdik.

    kadromuz genç, potansiyelli bir kadro olsa ve 2-3 oyuncu değiştirmemiz halinde seneye net şampiyon oluruz diyebilseydik yine yapılamayan forvet transferi üzerinden yönetime yüklenilmezdi.

    hatta hepsini geçtim, ffp baltası üstümüzde sallanmasa idi dahi bir sene durulalım, para biriktirelim yazın hocamızın istediği adamları alalım derdik.

    nitekim, hiçbirimiz gerizekalı değiliz. hepimiz hem mali olarak futbol piyasasının geldiği noktayı, hem de devre arası transfer döneminde hiçbir takımın as oyuncusunu satmayacağını biliyoruz. bir kere daha tekrarlamak istiyorum; biz gerizekalı değiliz.

    ancak somut duruma baktığımızda

    a) bir rakibimiz borçtan sahaya çıkacak adamı zor buluyor ve yıllardır satmalarına rağmen o borç makası kapanmadı (sentetik tiner tayfa)

    b) bir diğer rakibimiz küme düşmeme mücadelesi veriyor.

    c) ortada bize “gel al amk” denen bir şampiyonluk var; zira kırılma anlarında arkasında destek olacak taraftarı olmayan bir takımla çekişiyoruz.

    d) sene sonu kiralık gidecek adamlarla birlikte kadromuz şu şekilde oluyor:

    muslera (ismail) - mariano (sözleşmesi uzatılırsa linnes) - maicon (ahmet) - marcao - nagatomo (emre-ömer) - fernando (donk) - belhanda - emre a. - feghouli - yine sözleşmesi uzatılırsa sinan.

    görüldüğü gibi 2019-20 yaz transfer dönemine, orta saha rotasyonunda 3, kanat rotasyonunda sinan kalırsa 2, forvet rotasyonunda ise 0 adamla giriyoruz. yine 19-20 yaz transfer döneminde, eksik yerleri doldurmak için 1 stoper, 2 orta saha, 2 kanat ve 2 forvet almamız gerekiyor. yani en az 7 tane oyuncu alacağız ve bu oyuncuları almak için de oyuncu satmamız gerekiyor. bütçeyi 3 oyuncu satarak yaratırsak 7 rakamı da 10 oluyor. bir başka ifade ile, yazın 3 oyuncu satarsan, ideale yakın bir kadro kurmak için 10 tane adam alman lazım.

    biz başından beri hazır elinde gönlünce kullanabileceğin 14 m euroluk bir cap varken, alman gereken bu 7 oyuncunun 2-3-4 tanesini al ki yazın gerim gerim gerilmeyelim diyoruz. sonuçta “iyi niyetli” olsalar bile kaleci - bek - stoper - orta saha - kanat - forvet pozisyonlarından sadece 1 tanesine odaklanmasına rağmen 6 ayda 1, yazı ile bir tane adam alamayan bir yönetimin, yaz ayında 4 farklı mevkiye bölümerek transfer yapma imkanı yok.

    e) mali konular çok güzel bir husus. şampiyonlar ligi geliri, şampiyonluk geliri, satıp adam almamana rağmen bu gelirlerin + yazdığı eylül - kasım döneminde 2 milyon tl kar yapmışsın; yani mali devamlılığın için sportif başarı şart. mevcut kadro ile sportif başarı sağlaman mümkün olmadığı gibi, altını çizerek, büyük harflerle söylüyorum, bu transfer dönemindeki cap’i doğru düzgün kullanmazsan daha başlamadan 2019-20 sezonunu kaldırıp çöpe atarsın. hem sportif, hem de çok enteresan şekilde maddi anlamda.

    f) ayrıca kimse 6 aydır dünya yıldızı beklemiyor. ya bir şey soracağım, forvetsiz bir takım olabilir mi? yani, neyi savunuyorsunuz? ya amk takımında forvet mevkiinde adam yok. yok! iyi, kötü, kör, topal, ampüte fark etmeksizin o mevkide adam yok. forvetsiz takım mı olur?

    g) yine düz bir hesap yapıyorum, forvetsiz takım, bütçesi olmadığından seneye de forvet alamayacağından 1.5 senelik periyotta kazanması gerekenden 10-15 maç eksik kazanacak. maç başı 2.6 m tl (yaklaşık 400 bin euro) dan hesaplasan, sana 10 maçı alacak bir forvet senelik maaşı olan 3 - 4 m euroyu çıkartıyor zaten.

    lan forvetimiz yok ya. forvetimiz yok, takımın 18 kişilik kadrosu yok halen mali başarı diyorsunuz. satıp satıp almayacağız, çer çöp sözlemesi biten adamları alacağız, selçuk ile sözleşme uzatacağız ve 1.5 sene sonra başarısızlık nedeniyle yeniden transfere abanmak zorunda kalıp ffp ile uğraşacağız. çünkü günün sonunda mali başarı var istifa etmesin diyen adam da 12. olmayı istemeyecek.

    net söylüyorum; bu yönetim anlayışı ile fatih terim’i tutamayız. tutamazsak bugün taşak geçtiğimiz fenerbahçe yerinde buluruz kendimizi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın