resim
Diego Alves Carreira
Takım:-
Mevki:Kaleci
Yaş:39
Boy:1.87
Uyruk:Brezilya
  • 21
    flamengo'nun penaltı canavarı kalecisi. öncesinde la liga'da almeria ve valencia formalarını uzun süre giymiş, kariyeri boyunca karşıladığı 57 penaltının 25'ini (44%) kurtararak bu alanda bir marka olmuştur. (bu sayıya, varsa seri penaltılar dahil değildir)

    #2581769 nolu entry'de fernando muslera'nın penaltı performansını, hamle tarafı tahmini özelinde incelemiştim. tabii bu incelemedeki rakamların birşey ifade etmesi için, bu alanda güçlü başka bir kaleci ile karşılaştırılması gerekti, bunu için de diego alves çok uygun bir aday olarak karşıma çıktı, ben de benzer bir analizi onun için de yaptım.

    sonuç özeti:
    - diego alves'in, hamle tarafı tahmin doğruluğu oranı 52%. bu oran, muslera'nınkinden (48%) biraz daha yüksek. ama fark açıkçası çok da büyük değil. açıkçası bu rakam beni mutlu etti, muslera'nın hiç de yabana atılmayacak bir tahminci olduğuna kanaat getirdim.
    - fakat yine de bazı temel noktalarda diego alves'in, muslera'ya göre daha sağlam bir penaltı stratejisi olduğunu farkettim.

    peki diego alves, penaltı stratejisi konusunda neyi muslera'dan iyi yapıyor? cevabı üç maddede toparlayacağım:

    1) "orta alan" tehdidi:
    - muslera'nın, kalenin ortasına vurulan toplara karşı tehdit mekanizması zayıf. oraya vurulan 10 penaltının tamamı, kolayca gol olmuş. muslera hiçbir maçta ortaya vuruş tahminlememiş. penaltı kullanacak adam , muslera'nın 59 penaltının hiçbirinde ortaya önlem almadığını biliyor, ona göre hamle yapabiliyor.
    - diego alves'in çok kuvvetli bir orta alan savunması var. bazı vuruşlarda, hiç hareket etmeden ortada beklemiş, topun gol oluşunu izlemiş resmen. taraftarı olsan o an küfür edersin atlamadığı için ama aslında bu net bir strateji, zira bu adam bir köşeye atlayacaksa çok agresif ve hamleli bir şekilde, vuruşu beklemeden yapıyor. diego alves bu hamleyle sonraki maçlarda ona karşı penaltıyı kullanacaklara şunun mesajını veriyor: "kardeş benim ne yapacağım belli olmaz, öyle panenka filan denemeye, yerden yuvarlamaya kalkma rezil olursun".
    - aynı zamanda, köşelere atlasa bile ayakları ile orta alanı müthiş koruyor. bu konuda kesinlikle özel çalışması var, çok belli. yani hamle tahminini doğru yapmasa bile ortaya vurulan topu çıkarabileceğini çok net hissettiriyor karşı tarafa.
    -neticede, ortaya vurulan 9 penaltının 4'ünü kurtarmış. bunların 2'sinde ortayı tahminlemiş net bir şekilde, diğer ikisinde ise bir tarafa öküz gibi uçmasına rağmen ayakları ile uzamış resmen.
    - sonuçta neredeyse 2 senedir penaltıları ortaya vuran yok adama karşı. korku salmış resmen. e bu da köşe tahmini konusunda işini kolaylaştırıyor

    2) vuruş ayağına göre hamle tahmin edilebilirliği:

    - muslera, sol ayaklı futbolcu gördü mü sola atlıyor, hiç şaşmıyor bu. e bu adamlar da salak değil, uyanıyorlar. zira son iki vuruş, emre akbaba ve soner aydoğdu tarafından sola vurulmamış.
    - diego alves için kesinlikle böyle bir durum yok. sağ ayakla vurulan penaltılarda ağırlıkla sağa hamle yapmış o da muslera gibi (ki belli ki sağ ayaklı penaltıcılar da çok net bir şekilde sağa vurmayı tercih ediyor, bu da belli iki kaleci için de) fakat sol ayaklı futbolcular için yön tercihi çok dengeli.

    3) ısrar:
    - muslera'nın, son 14 penaltının 12'sinde, bir önceki penaltı ile aynı yöne atladığından, arada 9 defa arka arkaya sağa hamle yaptığından bahsetmiştim.
    -diego alves için çok uzun zamandır böyle bir ısrar yok. bir önceki penaltıda yaptığı hamleye bakarak, sonraki ile ilgili bir tahmin yürütmek mümkün değil. (çok eskiden, 7 defa arka arkaya sağa hamle yaptığı olmuş)

    özetle, işin uzmanı ile karşılaştırdığımızda muslera iyi bir tahminci, fakat penaltı stratejisinde bazı zaafiyetler mevcut gibi görünüyor.

    bu arada konu ile alakasız bir not: diego alves'in hamle tahmininden bağımsız olarak, penaltı kurtarış oranını pozitif etkileyen 2 faktör daha var bence:

    1) penaltıda rakibin psikolojisini bozmaya oynuyor, ve bence bu konuda çok başarılı. son ana kadar başında bekliyor, laf atıyor, sırıtıyor, eliye bir tarafı işaret ediyor, adam vurana kadar bir köşeye yakın bekliyor vs., her türlü pisliği yapıyor yani. neticede griezmann da olsa, ronaldo da olsa penaltı atarken çok rahat olmadığını yüz ifadesinden anlayabiliyorsun.
    2) vuruş esnasında hayvan gibi hareket ediyor, atlayacağı yöne bence normalden epey önce hareketlenip en köşeye vurulan topa bile yetişme şansı yakalıyor. ve açıkçası birçok penaltıda epey öne çıkarak (bence) kural ihlali yapıyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın