• 13
    23 aralık 2018 galatasaray sivasspor maçı’nda galatasaray’ın sahaya dizildiği taktik.

    4-1-4-1 sistemi 4-4-2 den evrilmiş bir diziliştir, 4-2-3-1 sistemine göre daha defansif zaafları olan bir diziliştir, hem 4-4-2de hemde 4-2-3-1 de defans bloğunun önünde 2 defansif oyuncu olur, bu sistemde tek defansif oyuncu vardır.

    4-4-2 ‘ye göre avantajı blok sayısı 4’e çıkararak rakibin bir bloğu ekarte ettiğinde kaleye daha yakın bir veya iki blok daha bulunabilir.

    bu sistemde 4-4-2 deki 1 santrafor ön liberoya kaydırılır böylece orta alandaki 4’lü daha özgür oynayabilir.

    arka dörtlüdeki merkez stoperler defansif anlamda bireysel yetenekli futbolcular olmalı ve ayağı iyi oyuncular olmalı, çünkü önlerinde 2 değil 1 defansif ortasaha olacak. bu anlamda ayağına hakim ozan ve maicon doğru tercih.

    takım atağa kalktığında kanat bekleriniz ileri çıkacak ve geniş alanda oynamalılar, bunun için çift ciğerli oyunculara ihtiyaç var, mariano ve ömer buna uygun olmadığına göre nagatomo ve linnes kullanılmalı. kanat bekler ileri çıktığında holding midfielder’iniz yani ön liberonuz da pas trafiği için ileri çıkmalı kontra atak ya da atak yediğinizde kanat bekler hızla geri gelmeli ön liberonuz iki merkez stoperin arasına girmelidir, bir anlamda 5’li defans hattı oluşturulmalıdır.

    holding midfielder için tek uygun isim fernando, ayağına hakim ancak mücadele eksik, burası için örnek vermek gerekirse kusursuz isim melo’dur. bu mevkide oynayan oyuncu bu sistemin kilit oyuncusudur, oyun kurucu olarak defanstan aldığı topları kısa paslarla merkez ortasaha oyuncularına ya da uzun pasla forvet oyuncusuna atabilmelidir, eğer markaj yiyorsa ölü alana çekilmeli merkez ortasaha oyuncularının daha boş alan bulmasını sağlamalıdır, kanat bekler ileri çıktığında gerektiğinde ileri çıkmayıp defansı üçlemelidir.

    merkez ortasaha oyuncularının biri 8 diğeri 10 numara olmalı. galatasaray bu düzende n’diaye 8 belhanda 8,5 oynamıştır. 10 numara defansın arasına koşu yaparak stoperin birini kendine çekmeli ve santraforun diğer stoperle birebir kalması için alan yaratmalıdır, bir nevi halfspace oluşturmalıdır. kanat bekleriniz atağa kalktığında oyun geniş alana yayılacak ve merkez ortasahalarınız cezasahasına boş alan bulup koşular yapacaktır. belhanda zaman zaman bunu denedi ve erenin pas geçip! onyekuru’nun attığı golde asist yaptı.

    kanat oyuncularınız’ın en az biri ayağına hakim kafasını kaldırıp pas atabilecek oyuncu olmalı ki buna uygun isim feghouli, diğeri hızlı kontraatağa çıkacak defansa yardıma gelecek hareketli oyuncu olmalı onyekuru ve rodriguez gibi.

    bu sistemdeki santraforunuz ya false 9 olmalı ya da bitirici forvet olmalı eren olmamalı. cezasahası içerisine koşular yaparak ( kanat bek ve sol veya sağ atoper arasına )stoperlerin pozisyon almalarını engellemeli ve merkez ortasahalara boşluklar yaratmalıdır.

    bu sistemde takım presi çok önemlidir rakip ilk pası yaptığında boş alan bırakılmamalı rakip hataya zorlanmalıdır.

    yazımın başında da söylediğim gibi bu sistem defansif zaaflara yol açabilir, 23 aralık galatasaray sivasspor maçı’nda bloklar arasındaki zaaflardan dolayı ( özellikle fernando ) defans arkasına atılan her pasta robinho bomboş kaldı ve affetmedi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın