resim
Celil Yüksel
Takım:Göztepe
Mevki:Merkez Orta Saha
Yaş:26
Boy:1.71
Uyruk:Türkiye
  • 142
    yetenekli olmasına rağmen altyapıdan çıkan gençlerden en az umudum olan futbolcu. fatih terim'in bu sezon altyapıdan 23 kişilik kadroya aldığı 3 oyuncudan birisi. ancak celil, 2000 jenerasyonundaki gençlerden birisi değil, 21 yaşında, o da eğer gerçekten 1 ocakta doğduğuna inanırsanız. diğer gençlerin aksine milli takımın alt yaş gruplarında da düzenli olarak oynamadı. bu yaşa kadar kariyerinde ilk kez ilk onbirde şans buldu, o da tff 2. ligde oynayan keçiörengücü'ne karşı bir kupa maçında.

    uzun yıllardır galatasaray altyapısından celil'den çok daha yetenekli oyuncuları hazırlık ve kupa maçlarında izledim. hepsi de geleceğin kadrolarına yazılıyordu. öyleyse bu oyuncular nasıl yok oldular? türkiye'de fiziksel temas ve mücadele fazla olduğu için, güçsüzlükleri nedeniyle doğal olarak galatasaray'da şans bulamadılar. artık maç tecrübesi kazanmaları gereken yaşa geldiklerinde en az iki lig aşağıdaki takımlara ya kendileri ayrılıp gitti ya da kiralandılar ancak bu tarz futbolcuların hiçbiri çok yetenekli olmalarına rağmen üst liglere çıkamadı.

    dileyenler, yalnızca keçiörengücü'ne karşı izledikleri celil'in selçuk'tan daha iyi oynayabileceğini ve celil'e haksızlık yapıldığını düşünebilir. ancak fatih terim 3 maçtır kadroda yalnızca iki orta saha kalmışken selçuk'un yerine değil her zaman oynattığı sistemde üçüncü orta saha olarak yanına bile koymadı celil'i. burada tek bir kişinin bile bir oyuncunun seviyesini bu işe yıllarını vermiş ve florya'da yaşayan fatih terim'den daha iyi bilmesi mümkün değil. gördüğümüz bir gerçek var ki o da fatih terim'in orta sahadaki sakatlık ve cezalara rağmen celil'i hiç oynatmak yerine üçlü savunmaya geçmiş olması. celil şu anda süper lig seviyesinde olsaydı oynardı, 18 yaşındaki ozan oynadı. fatih terim oynatmadığına göre celil'in eksiği var, roportajlarında kendisi de bunu söylüyor zaten. gördük ki bu eksik yetenek değil. celil'i sırf genç olduğu için körü körüne destekleyenlerin de söylediği gibi fiziksel dezavantajı da oynamasına bir engel değil belki ama bu dezavantajını yenmeyi henüz öğrenmediyse bunun için maç tecrübesi kazanması gerekiyor. yalnızca o da 168 boyunda olduğu için celil'e örnek gösterilen kante ya da kariyerine başlayışını izlediğimiz 169 boyundaki emre belözoğlu, yetenekleri dışında üst seviyedeki maçlarda sahada ne yapmaları gerektiğini de biliyorlardı.

    başa dönüyoruz, eğer fatih terim celil'i oynatmadıysa demek ki galatasaray seviyesinde değil, galatasaray da staj yeri değil, öyleyse maç tecrübesi kazanması için alt liglere kiralanması gerekiyor. birkaç yıl alt liglerde oynadıktan sonra kendisini ne kadar geliştirebilir, kendisine uygun olan futbolu oynamayı öğrenebilir mi ondan da emin değilim.

    celil'e benzeyen başarılı bir örnek olarak emre çolak var, o da fiziksel olarak güçsüz olmasına rağmen yeteneği sayesinde a takımda şans bulmuştu. ilk sahaya çıktığında emre'den üst düzey futbolcu olmaz diye düşünmüştüm ama yıllar içerisinde kazandığı tecrübe ile kendisini çok geliştirdi. celil'in yaşına geldiğinde ise ligde düzenli olarak oynayan, şampiyonlukta büyük katkı sağlamış, şampiyonlar ligi'ne çıkmış bir oyuncu olmuştu. emre belözoğlu ise, 17 yaşında düzenli olarak oynuyor ve şampiyonlar ligi'nde sahaya çıkıyordu, onun da teknik direktörü fatih terim'di.

    eğer 2011'de olsaydık, belki de celil, emre çolak'ın oynadığı pozisyonda oynatılarak başarılı olabilirdi. ama bugün oynadığımız sistemlerin hiçbirisinde orta saha görevini tam yapabilecek seviyede değil ve diğer pozisyonlarda ise celil'den çok daha yetenekli gençler var.

    umarım şans bulabileceği bir takıma kiralanır, kendisini geliştirip üst düzey bir futbolcu olur ve dönüp galatasaray'da oynar, biz de yıllar sonra gururla celil'i konuşurken 5 aralık 2018 keçiörengücü galatasaray maçını anarız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın