• 38
    son günlerde anime-manga serileri ve baseball9 adlı mobil oyun sayesinde az da olsa amacını ve kurallarını anlamaya başladığım amerikan icadı spor dalı. her ne kadar amerikan işi olsa da japonlar bu spor dalına karşı daha bilimsel ve teknik yönüyle yaklaşıyorlar. amerikalılar ise dünyayı tiksindiren bir şekilde, milliyetçi romantizmi ile bu sporu film-dizi vs. konu ediyorlar. amerikan değil de japon tarzına kafam uydu şahsen.

    özetlemek gerekirse; 9 kişi sahaya çıkıyor her takımda. biri atış yapılan olmak üzere 4 kale var. 4 oyuncu arkada geniş alanda top yakalayıcı. bir atıcı, bir vurucunun arkasında ki tutucu ve 3 kale savunucusu var. sayı yapmak için en belirgin yol topu tribünlere yollamak. home run deniyor bildiğiniz gibi. ama bu ender olduğu için genelde vuruş sonrası kale kapmak ve topa ilk vuran vurucunun tüm kalelerden geçerek tekrar başladığı yere dönmesiyle sayı kazanılıyor. nitekim izlemesi -uzun sürdüğünden- biraz sıkıcı olabilir. oyun olarak oynamak * ise biraz çözdüğünüz vakit eğlenceli oluyor. baseball9 adlı oyunu oynamanızı öneririm.

    şimdi gelelim bu sporla ilgili yapımlara. açıkçası amerikan yapımı önermeyeceğim başta belirttiğim sebeplerle. bu oyunu daha çok seven ve muhtemelen savaş sonrası abd denetimi oldukları yıllarda amerikan askerlerinden öğrendikleri bu sporu, milli sporları yapan japon yapımlarından önereceğim.

    (bkz: one outs)

    çoğunuz biliyorsunuzdur zaten. beyzbol üzerine bir kumar serisi. animesini izledikten sonra mangasına geçin. manganın sadece yarısı anime yapıldı.

    (bkz: major)

    uzun soluklu bir manga-anime draması. babası beyzbolcu olan goro adlı çocuk başrolde. drama kısmını tekrar belirteyim...

    (bkz: diamond no ace)

    bir okul-spor-shounen serisi. bu tarzı sevenlere göre.

    (bkz: touch)

    80'li yıllardan bir seri. 101 bölümünün 92 bölümünün altyazısı mevcut.

    (bkz: h2)

    90'lı yılların yapımı. lisede geçen arkadaşlık ve beyzbol üzerine bir seri.

    (bkz: cross game)

    h2 mangakasının sonraki eseri. 2009 yapımı 50 bölümlük bir animesi var. baya sevildi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın