• 10
    düdük asmak, mesleki onur açısından mızor ay sonundakimaaş çeki `için mi?`

    2017-2018 sezonunda maç yönetmekten ziyade takımımızı doğramakla yükümlü hakemlerimizin meslek grubu. asgari ücretle karşılaştırıldığında milletvekili maaşlarının bile eleştirildiği ülkemizde hakemlerin maaşlarının sorgulanmaması bana hep garip gelmiştir. zira yıllık gelirleri 250.000-400.000 tl arasında değişen hakemlerimizin maaşları ve vergilendirilmeleri hakkında bir bilgilendirme yapmak da farz oldu.

    2017-2018 sezonunda süper lig ve alt liglerde görev alan 1. klasman hakemlerimize tff toplamda 7.8 milyon türk lirası ödeme yaptı. kazanç listesinde ilk sırayı 425.000 türk lirası ile ali palabıyık alırken fırat aydınus, mete kalkavan, bülent yıldırım ve halis özkahya 400.000 tl’nin üstündeki gelirleriyle en çok kazanan beş hakem listesinde yerlerini aldılar. listenin en altında 267.000 türk lirası kazanan serkan tokat yer alsa da hakemlerimiz ortalama olarak yaklaşık 330.000 türk lirası gelir elde etmişler.

    peki hakemlerimizin gelirleri nasıl vergilendiriliyor? dilerseniz bu soruyu da cevaplandırıp avrupalı hakemlerimizle yola devam edelim. daha önce yazdığım vergi cenneti mi, futbol ülkesi mi? yazısından anmsayacağınız üzere süper lig tam bir vergi cenneti. avrupa’daki futbolcular gelirlerinin %40-%50 arasındaki kısımlarını vergi olarak öderken süper lig’de futbolcularımız sadece %15’lik bir vergi kesintisine uğruyorlar. 2016’da yürürlüğe giren gelir vergisi kanunu futbolcuların %35’lik vergi dilimine girmesi taslağıyla hazırlanmış fakat bu madde hakemlerin vergiden muaf tutulması ile birlikte torba yasadan çıkarılmıştı. kısacası hakemlerimizin vergi yükümlülükleri 28.02.2012 tarih ve gib.4.41.15.01-gvk -2011/11-53 sayılı madde ile belirlenmiş olup “her türlü spor yarışmalarını yöneten hakemlere yapılan ödemeler, ‘ücret’ olarak kabul edilmekle birlikte, gelir vergisinden istisna edildiğinden, vergi kesintisine tabi tutulmaması gerekir.” ibaresi hakemlerin gelirlerini vergiden muaf tutmuştur.

    vergi yükümlülüklerinin olmaması ve maç başı aldıkları harcırah ile net bir gelir elde eden hakemlerimizin avrupalı meslektaşları gelirleri ölçütünde %25 ila %40 arasında vergi ödese de onların kazançları da azımsanacak gibi değil.

    türk hakemlerinin ayrıntılı maaşları ve vergilendirilmelerinin avrupalı meslektaşları ile karşılaştırıldığı detaylı yazı için : http://plasedergi.com/...bol-meslek-hakemlik/
App Store'dan indirin Google Play'den alın