• 386
    dünya futbolunun kanayan yarası. sağ bek daha fazlayken neden sol bek bulmak çok zor?çocukluğumun birkaç yılını ezeli rakiplerimizden birinin altyapısında sol bek olarak geçirmiş olmam bu mevki üzerinde daha çok düşünmeme sebep oluyor. kendimce bu sorunun cevabını bulmaya çalıştım. şöyle bir çocukluğunuzu, mahallede sokakta yaptığınız maçları hayal edin. o zamanları hayal ederek bana hak vereceğiniz bir olgudur ki solak olanlar ya çok kazma olurlar, tabiri caizse top görse bomba diye karakola götürür. ya da çok teknik, bileklerine hakim, etkili şutları olan büyüyünce topçu olur bu denenler. bu iki seçeneğin dışında bir solak görmek çok zordur, varsa da istisnadır. mücadeleci, sağlam fizikli, ortalama bir tekniğe sahip "düz" bir solak..

    öncelikle kazma olanları eliyoruz, futbolcu olmaları imkansız. bunlar kariyerlerini erken bitirip, lisede tüm erkekler futbol oynarken kızlarla voleybol oynayan tayfaya katılıyor.

    gelelim ikinci seçeneğe, yetenekli olanlar. bu çocuklar daima 10 numara mevkisinde oynarlar. mahalleden dışarı çıkıp hayalleri için bir kulüpte oynamaya başladıklarında kendileri gibi binlerce çocuk olduğunu görürler. mahalledeki popülariteleri sökmez orada. malumdur ki hiçbir çocuk ben sol bek olacağım, stoper olacağım diye hayal kurmaz. herkesin hayali forvet olmaktır, 10 numara olmaktır. altyapılardaki mükemmel eğitmen hocalarımız bu çocuklardan birkaçını sol beke, bir kısmını sol açığa devşirmek zorunda kalır. bu hocalarımız o kadar pratiktir ki, çocukların özelliklerine bakmaksızın kimler solak sorusunu sorar ve gözüne ilk kestirdiği çocuğu sol beke devşirmeye çalışır. ergenlik öncesi fizikler çok farklılaşmadığı için idare etselerde, yapıları gereği ikili mücadele pek sevmeyen, fiziği çok güçlü olmayan bu devşirme sol bekler, zamanla ergenliğinde etkisiyle hantallaşır ve kariyerini noktalamak zorunda kalır.

    özetle sol ayaklı bir çocuğu sol beke devşirmek çok zordur. dünya futbolu aynı sıkıntıyı çekse de bu devşirme işini daha profesyonelce yapıyorlar. ülkemizde ise son 20 yılı incelediğimizde ülkemizde yetişmiş en iyi sol bekler olarak aklımıza ergün penbe, hakan ünsal, abdullah ercan gibi futbolcular geliyor. evet dönemin şartlarına göre iyilerdi ama dünya standartlarına göre ne kadar iyiler gerçekten?
App Store'dan indirin Google Play'den alın