• 46
    futbol görüşü olarak forvetsiz sistemlere karşı olduğum için uygulanmasına karşıyım.

    öncelikle bu sistem lig için, özellikle türkiye gibi 3 büyük takım etrafında dönen ve rakiplerin, türlü çirkeflikle zaman geçirdiği, yaradana sığınarak kapandığı ve futbol oynamak yerine “mücadele ettiği” liglere uygun bir sistem değil.

    4-6-0 dize possession vermesi nedeniyle avantajlı bir sistem olabilir, öte yandan oynadığımız maçlara baktığımızda rakipler zaten top bize geçince kendi ceza sahasına ve önüne çekiliyor “al topla oyna” güzel kardeşim diye topu bırakıyor. doğal bir top hakimiyetin zaten var.

    ikinci bir hadise, bunun için net skorer ve sprinter kanatların olması lazım. net skorer kanatlar messi, salah, mane, ronaldo, hazard vb. tarzı adamlar ki bu bile zaman zaman işe yaramıyor. nasıl mı?

    liverpool geçen sene 4-6-0 ile oynadı. üçlü koşan basan orta saha, salah mane kanatları ve önde amcden devşirme, 4-6-0 için şu an dünyadaki en ideal forvet firmino. çok iyi top oynadılar ve güzel puanlar aldılar, hatta cl finali gördüler ancak bu taktik, kapanan takımlara karşı patladı. liverpool’un geçen sene epl puan kayıplarına bakın, ıkım ıkım kapanan takımlara gol atamadılar. yapabilecek olsalar idi onlar yapardı. bu sene de aynısını yapıyorlar ve yine sağlam geride kurulan palace maçında zorlandılar. skora aldanmayın; maçı 90 dk izledik. bu sene şampiyon olamazlar ise yine muhtemelen küçük takımlara kaybedecekleri saçma puanlardan dolayı şampiyon olamayacaklar.

    dönelim konumuza, bizim oyunumuzda forvet önemli. mariano ve nagatomo gibi ayağı düzgün iki bek varken forvetsiz oynamak bu adamların ofansif verimini düşürür. yine, sıkıştığımız anlarda ezelden beri topu uzaklaştırıyoruz. bu anlarda forvetin en önemli görevi o topu indirmek, ileride tutmak ve takımı rahatlatmak. bunu yapamayan forvet olan burak yılmaz geldikten sonra attığımız golün azalması ve yediğimiz gol sayısının artması tesadüf değil.

    özetlemek gerekirse bam güm gol atan bir forvet şart değil ama ileride en az 1 olmalı. elmander gibi 2 kişilik oynayan ama golcü olmayan bir adam bulursanız 4-6-0 değil 4-6-1 oynarsınız; bu size hem forvette gol hem de orta sahada pres imkanı sağlar.

    özetle; uzak durmamız gereken sistemdir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın