• 1
    fenerbahçe'nin elenmesinin bu konuda bize taş çatlasın 3-4 milyon euro katkısı olmuştur.

    bu konuyla ilgili sağda solda gerçeklikten uzak bir sürü rakam dolaşıyor. ben de bildiğim kadarıyla toparlayayım dedim. yanlış bildiğim varsa, yazar arkadaşlar düzeltebilirler.

    önümüzdeki sezon için komple dağılım şu şekilde:

    https://www.uefa.com/.../newsid=2562033.html

    öncelikle, ülkeye ayrılmış katılım bedeli diye bir şey yok. uefa, şampiyonlar ligi gruplarına katılan 32 takımın hepsine 15,25'er milyon euro katılım payı ödüyor. ülkeden kaç takımın katıldığı ile hiçbir alakası yok; yani fenerbahçe de katılsaydı 15,25m onlara, 15,25m de bize vereceklerdi. şimdi sadece bize verecekler 15,25 milyon euro. yani değişen bir şey yok.

    fenerbahçe'nin elenmesinin bize getirisi market pool'dan alacağımız gelirin artacak olması. yani yayın havuzundan alacağımız paranın. belli bir yayın havuzu var; ülkelere de oradan belli paylar veriliyor. sonra bu pay, o ülkelerden katılan takımlara paylaştırılıyor.

    burada şampiyon takım olarak bizim payımız %60. eğer fenerbahçe katılsaydı onlara da %40 kalacaktı. katılamadıkları için onlara %10'luk teselli ikramiyesi verip eve yolluyoruz* (ön eleme oynayanlara da bu miktarı veriyor çünkü uefa) ve bizim payımız %90'a çıkmış oluyor. yani bize katkısı %30 oluyor fenerbahçe'nin elenmesinin.

    örnek olması için beşiktaş'ın son iki sezonda market pool'dan aldıkları paraya bakalım: 17 ve 22 milyon euro. bakın bunlar sadece yayın gelirlerinden aldıkları. yani gruptan çıkamadıkları 16/17 sene bile 17 milyon euro almışlar.

    16/17 market pool dağılımını şuradaki market pool sütunundan görebilirsiniz:

    https://www.uefa.com/...2511221_DOWNLOAD.pdf

    fakat şöyle bir problemimiz var: yukarıda da gördüğünüz gibi market pool o zamanlar 580 milyon euro imiş. geçtiğimiz sezon ise bundan daha azdı sanırım ama 500 milyon euro civarındaydı yine.

    ancak uefa önümüzdeki sezon için market pool'u toplam 292 milyon euro'ya düşürmüş. bjk'nin yukarıdaki örnekte yüzde 3 civarında bir pay aldığına bakarsak bizim de alacağımız para 10 milyon euro'yu bile bulmayacak gibi. %3 derken de iyimser bir tahmin ile söylüyorum. türkiye'nin payının %1.5 falan olduğu yıllar da var. yani fenerbahçe'nin elenmesinin yayın geliri açısından bize katkısı 3-4 milyon euro olacak maksimum. o tüm şakalar komiklikler, sponsor falan demeler 3-4 milyon euro için hep. hatta bence o kadar bile olmayacak.

    pozitif bir olay ekleyelim:. uefa'nın yeni uygulaması sayesinde kulüpler tarihlerindeki kupalara ve avrupa'daki son 10 yıl performanslarına göre sıralanacak ve oradan da pay alacaklar. o havuzun toplamı 585 milyon euro gibi hayvani bir rakam. ( en üst linkteki coefficient ranking diye geçen bölüm) buradan en az 6-7 milyon euro alacağız. bu sıralamaya şuradan ulaşabilirsiniz:

    https://www.uefa.com/...s/revenue/index.html

    buradaki şampiyonlar ligi dışında kalmış takımları çıkarırsanız 25 civarı bir sırada oluyoruz sanırım. ayrıca malesef genel sırlamada da bjk'ye geçilmişiz.

    yani 15m euro katılım payı, 6-7m euro coefficient bonus diyelim; 7-8m euro da (malesef) market pool'dan alacağız gibi. totalde 25-30m civarı oluyor. grupta alınacak her galibiyet 2.7m, her beraberlik 900k getirecek. gruptan falan çıkarsak bayağı artar elbette.
App Store'dan indirin Google Play'den alın