• 39
    --- alıntı ---

    re re re ra ra ra
    galatasaray galatasaray
    cimbombom

    --- alıntı ---

    bebeklik çağlarında anne ve baba kelimelerinden sonra birçoğumuza cim bom bom öğretildi. peki nedir bu cim bom bom, nereden geldi? daha önce yazılmış ama pek kapsamlı olmadığı için üstünden geçmenin farzdır. türk spor tarihinin en eski mottosu bir kere, öyle 20-30 yıllık da değil, 80 yılı aşkındır tribünlerde.

    tezahüratımızın başkahramanını hepimiz az çok biliyoruz, sabit cinol. asıl adı mahmut sabit. türk futbol tarihinde yurt dışında top oynayan ilk lisanslı futbolcu. kendisi 1918 yılında lise öğrenimini bitirdikten sonra üniversite öğrenimi için isviçre’nin servette kentine yerleşir. 1920 yılında da servette şehrinin futbol takımında oynamaya başlar. oynamaya başladığı takımın jim adındaki iskoçya'lı forvet oyuncusu, maçlarda golleri ardı ardına sıraladığı için, o zamanlar avamlaşmış olan isviçreli taraftarlar 'jim golleri sırala' anlamında 'jimbum' diye sloganlar atmaya başlamışlar.

    sabit cinol üniversite hayatını bitirip ülkemize geldiğinde, bu tezahüratı 'cim bom bom' şeklinde dilimize uyarlanmıştır.

    --- alıntı ---

    galatasaray spor kulubü'nün kurulduğu 1905 yılından itibaren bazı sloganlar kulüple özdeşleşmiş ve tarihsel bir boyut kazanmıştır. bu sloganlardan en eskisi galatasaray'lı ruşen eşref ünaydın'a ait olan : " dayan galatasaray " sloganıymış. 1924 yılından itibaren ise yepyeni bir slogan olan "galatasaray galatasaray cim bom bom " mektepli, mektepsiz binlerce galatasaray'lıyı bu sloganla takımını desteklemesini sağlamıştır. bu sloganı türkiye'ye getiren sabit cinol'dur. cinol eğitim için gittiği isviçre'de aynı zamanda futbol oynuyordu. futbolcusu olduğu servette kulübünün sloganından esinlenen cinol, bu sloganı galatasaray'a uyarlamış ve bu adaptasyon çalışması kulüp ve geniş çevrelerce benimsenmiş. 75 yıllık bu tarihi slogan, bugün galatasaray ile aynı anlamı taşımaktadır.*

    --- alıntı ---

    https://youtu.be/_BDtaqcx4K4
    https://youtu.be/oZh2aSeP4wQ
App Store'dan indirin Google Play'den alın