• 11821
    temel sorunumuz sözlüğün gittikçe bilgi ve haber odaklı deği de görüş odaklı hale gelmesi. insanlar bilgi veya değer katmıyor sadece görüş katıyor. değerlendirme yaparken de niteliğe değil görüşe odaklanıyor tamamen. bunların nesille falan alakası yok hepimizin sorunu bu.

    genel olarak bakıldığında ilgi çekmek, gündem olmak, popüler olmak, on/of almak gibi olaylar fazla kafaya takılıyor. kafaya takılmasa bile ne el üstünde tutulursa insanlık ona yöneliyor. bu sebeple asırlar boyunca insanlar yönlendirildi ve "insanlık çok bozdu ya" tarzı genel lafların temel sebeplerinden biri bu. insanlığın çoğu kendi olmak yerine "kabul göreceği" kişi oluyorlar. bunları niye anlatıyorum? çünkü şu anda sözlükte el üstünde tutulan şey nitelik değil, bilgi hiç değil. el üstünde tutulan şey tamamen aynı görüşte olmak. entry oylamasına varana kadar genel durum bu. düzinelerce bilgi verilen, objektif biçimde sözlüğe değer katan entryler hiiiiiç el üstünde tutulmuyor, istisnalar hariç hiç değer verilmiyor. onun yerine "x bok gibi aq" yazmak sözlüğün genel değerlendirmesine göre daha "iyi". bu da sözlükteki çoğunluğu yönlendiriyor.

    gelelim işin çözüm kısmına; ben, sen, o hepimiz sözlüğü güzelleştirmek adına yani hepimizin iyiliği için sözlükte bilgiyi, doğru emeği, niteliği ön plana çıkarmalıyız. entry yazarken de, entryi değerlendirirken de. böyle yapan yazarları el birliğiyle teşvik etmeliyiz. çoğunluk böyle yapsın sözlükteki kalite de huzur da bilgi de çok artar. mesela otsukarci'yı ele alalım. bu adam hiç sözlüğün huzurunu bozuyor muydu? sözlüğün/entrylerin kalitesiz olduğunu düşündürüyor muydu? kimseyle kavga ediyor muydu? neden diye bir düşünün...

    içi boş şekilde şikayet etmekle hiçbir şey değişmez. ben kendi adıma özellikle entry değerlendirirken ve bir yazar hakkında olumlu görüş bildirirken daha nitelik, kattığı bilgi, bana bir şey öğretmesi, farkındalık yaratması, fikrine katılmasam bile fikrini düzgünce ve sebeplerle açıklaması gibi konulara dikkat edeceğim. bunları yapmayı başaran arkadaşları da elimden geldiğince teşvik edeceğim.

    ya bu arada o kadar yazar alımına rağmen çok az entry giriliyor. madem yazmayacaktınız niye yazar oldunuz, okur olarak kalsaydınız. :( ben de sevinmiştim ne güzel yazar alımı yapıldı artık bir sürü entry görür okuruz diye...
App Store'dan indirin Google Play'den alın