• 134
    şimdi bazı şeyleri doğru konuşmak, düzgün değerlendirebilmek için çok önemli.

    selçuk inan’la imzalanan sözleşme:
    http://m.milliyet.com.tr/...1889284-skorerhaber/
    kısaca, 2,9 mio garanti+ 25 k maç başı ücret. euro kuru sabirlenmiş 31.08.2017 tarihinde. o tarihli euro kuru 4,15 civarında. selçuk bu yıl takım adına 33 maça çıkmış, 825k da oradan hakettiği para var. kuru da hesaba katarsak bu zamanın parasıyla toplam yaklaşık 2,8 mio euro ödemişiz. iddia edilenin yarısı yani.

    şunu da belirtmekte fayda var, şu durumdaki selçuk inan’a bırakın 2,8 milyon euroyu 280k euro bile fazla o ayrı konu. ama yukarda dediğim gibi, konuları doğru konuşmak önemli.

    ayrıca, bu başlıkta bahsedilen ikiliye ödenen rakamların global futbol piyasasında ne demek olduğunun ben anlaşılmadığını düşünüyorum. sanki birkaç örnek verirsek konuştuğumuz rakamın ne olduğu daha net anlaşılacak gibi. şimdi 4,5 milyon ne demek kısaca özetlemek gerekirse;
    interde oynayan icardi demek
    https://www.totalsportek.com/...an-players-salaries/
    yine aynı takımda ivan perisic 3 milyon maaş alıyormuş.
    juventus matuidiye 5 milyon, mandzukic’e 3,5 ve höwedes’e 3 veriyormuş.
    https://www.totalsportek.com/...tus-player-salaries/
    roma naibggolan’a 4,2 de rossiye 3 cengize 800k strootmana 3,2 ödüyormuş.
    https://www.totalsportek.com/...ma-players-salaries/

    ingiltereye bakalım bir de. şöyle bir bilgi vermekte fayda var; sterlin paritesini de düşünürsek, 4,5 milyon euro yaklaşık 80k haftalık ücrete takebül ediyor. ingiltere için haftalık yazacağım ücretleri.
    liverpool lovren’e 90k, wijnaldum 90k, chamberlain 90k, mane 90k ve firmino 100k ya oynuyormuş.
    https://www.totalsportek.com/...ool-player-salaries/
    eriksen’i merak etmiştim 2016 daki bilgi var 64k ya oynuyormuş tottenham ‘da
    https://www.totalsportek.com/...ham-player-salaries/
    arsenal, wilshere’a 90k, welbeck’e 70k ve lacazette için 120k maaş ödüyormuş.
    https://www.totalsportek.com/...nal-player-salaries/

    örnekler, çoğaltılabilir;
    bu monaco maaş skalası
    https://www.totalsportek.com/...ma-players-salaries/
    lemar 90k € haftalık.
    bu athletico madrid
    https://www.totalsportek.com/...id-players-salaries/
    bu dortmund en fazla reusla, götze alıyor 120-150k bandında geri kalanlar 100k altında.
    https://www.totalsportek.com/...nd-players-salaries/
    napoli, mertens ve hamsike dikkat
    https://www.totalsportek.com/...li-players-salaries/

    yukardaki kulüpler, avrupada kupa almış, en elit kulüpler. gelir anlamında, futbol ekonomisi anlamında aşmış kulüpler. bizi bu anlamda ceplerinden çıkartırlar. bazılarının galatasaray’ın mevcut büyüklüğü kadar maaş bütçeleri var ve futbolculara ödedikleri rakam ortada. daha hollanda, belçika, portekiz kulüpleri hiç söylemedim bile. onlar bir tık altta.galatasaray’ın maaş anlamında dengi diyenileceğimiz kulüpler de ortada yok. iş oralara gittiğinde, ne kadar saçma sapan işler yaptığımız ortaya çıkıyor. ayrıca, bonservislerine verilen parayı yazmadım daha.

    sonuç olarak, bu işin ehli diyebileceğimiz adamların verdikleri maaşlar, kurdukları dengeler ortada. bu iş son derece profosyonelce yaklaşıma ihtiyaç duyuyor. futbolcuyu hor gördüğümüz yok. doğruları net ortaya koyup bunların üzerinden konuşmak kendi futbolcunu aşağılamak ya da yermek değildir. bu adamlara verilen paralar bu iş böyle yapılmaz, diye bağırıyor. para verilmez diye bir şey yok verilir ama doğru adama.inşallah kariyerlerinde altın çağı galatasaray’da yaşarlar da herkesi aldıkları parayı konuşamaz hale getirirler.

    düzeltme:
    selçuğun aldığı paranın 4,5 milyon olmadığı belli. bunun ispatı için ıkınıp sıkılmaya gerek yok. açıp sözleşmeyi okumak yeterli.
    ben yaptım, hiç ıkınılıp sıkınılmıyor.
    belhanda için hata yapmışım. sabit ücreti hesaplarken 500k fazla kabul etmişim. o konuda kusura bakmayınız. belhandaya ödenen ücret yaklaşık 4 milyona geliyor. ( 5k puan başı primi artı her 25 puana 100k primi // kaç maç oynadığına da detaylı bakmadım, türkiye kupası falan var arada, kuyumcu değilim sonuçta mertebe önemli.)
App Store'dan indirin Google Play'den alın