• 125
    (bkz: #2463036) entrymde, 2018 rusya dünya kupasında final oynayan iki takımın da 4-2-3-1 sistemi ile oynadığını, dolayısıyla bu sistemin aslında dünya şampiyonu olduğunu yazmıştım. bazı arkadaşlar fransa’nın daha çok 4-3-3’e benzeyen bir sistemde oynadığını ileri sürmüşler. bu doğru değil. çünkü bir sistemin 4-3-3 olarak kabul edilmesi için, orta üçlü ile forvet üçlüsünün aynı ya da benzeri karekterde futbolculardan kurulu olması gerekir. yani örneğin ileri üçlünün üçü de forvet özelliklerine sahip olmalı. eğer içlerinden birisi klasik santrafor, yani 9 numara karekterinde ise 4-3-3’ten bahsedilemez.

    fransa’da giroud, klasik dokuz numaradır. kendisinden kanat forvet yaratmak isteyenler olabilir ama başarılı olamaz. giroud’un sık sık orta sahaya deplase olup, mbappe ve grizman’a koridor açması, 4-2-3-1 sistemini etkilemez. aynı şeyi mandzukic de yapıyor gomis de yapıyor. bu sadece sistemin iç varyasyonundan ibaret bir taktiktir.

    üçlü defansı oynayan belçika ve ingiltere, çok güçlü olmalarına rağmen kaybettiler. neden kaybettiler? çünkü defansta çakılı kalan üçüncü stoper yüzünden orta sahada hep bir eksik kaldılar. sağ ve sol bek arkaları boş kaldığından kontrolde zorlandılar. aynı hatayı italya da yaptı ve tarihinde ilk kez dünya kupasına katılamadı. şampiyonlar liginde juventus yaptı finalde farklı mağlup oldu. (dünyanın hemen en iyi üç stoperine sahip olmalarına rağmen) denenmişi denemenin aptallıkla eş anlamlı olduğunu unutmamalıyız.

    ekleme: futbolun, takım, ekip, teknik heyet, futbolcu yapısı, yönetim ve taraftar bazında yirmiden fazla bileşeni vardır. başarı tüm bu bileşenlerin senkronize edilmesinden kaynaklanır. oyun sistemi ya da diziliş bu bileşenlerden biridir. entrynin sadece sistemler arası kıyaslama yapma amaçlı olduğu unutulmamalı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın