• 64
    üretmeyen bir ülke olduğumuz için mevcut 5.80 seviyesi an itibarıyla tarihin en yüksek eu kuru olsa da rahatlıkla söyleyebilirim ki bu daha iyi günleri.

    peki ne etkili bu döviz kurlarının tavan yapmasında?
    devletin tüm gelir getiren kurumları özelleştirildi. çoğu yabancılara. evet vergi alıyosun bu doğru. ama her ay ödediğin telefon faturası, digitürk, dsmart faturası, banka kredilerin yurt dışı yatırımcıya gidiyor. yani ülkeden sürekli bir tl çıkışı var. paranı içeride tutamıyorsun.

    paranın yurtdışına çıkması iyi midir? üreten bir ülkeysen iyidir. çünkü karşılığında döviz girer ülkene. ama biz çiftçiye tütün ve şekerpancarı ekmeyi yasaklamakla başlayan süreçte, zaten yetersiz olan üretimimizi komple yok ettik. malesef türkiye şu anda tam anlamıyla dışa bağımlı bir ülke haline gelmiştir.

    bu nedenle yabancıların memleketteki tl'yi komple çekmek gibi bir lükse sahip olmalarının yanısıra dövizi de ülkenden çekebilirler. peki ne kadar dayanabilirsin? işte tüm rezervlerin kaç ay yeterse. dolayısıyla artık stratejik ülke çıkarlarını koruman da mümkün değil.

    üretim ekonomisine geçmek? malesef o da mümkün değil. en azından vatandaşa büyük yokluk yaşatmadan. çünkü kimse elindeki balığı kaçırmak istemez. üretmeye başladığın anda ekonomine müdahale ederler.

    velhasıl şu saatten sonra demokrasi, laiklik gibi kaygılar bir yana sanıyorum artık özgür bir ülke değiliz.

    tabi bu zihniyetin senelerdir süren futbola yansıması da kulüpleri ne hale getiriyor gördük. içeride anlamsız dayatma ve yasaklar ile saçma bir karaborsa ekonomisi, olmayacak malların fiyatının olmayacak rakamlara çıkması... sadece isteyen, başarı anlamında fedakarlığa hiç hazır olmayan bir taraftar... tamamıyla bir tüketim çılgınlığı. sonuç ortada. bir ülkede mesela dordmund batıyorsa bu kötü yönetildiği anlamına gelir. ama o ülkede tüm lokomatif kulüpler batıyorsa kötü yönetimden değil, işlemeyen bir sistemden bahsedebiliriz. nitekim dordmund battı. peki nooldu? sistem işlediği için 4-5 senede toparlandı adamlar.

    inşaat sektörü krizde diyorlar. ben söyliyim nah krizde. inşaat sektörü krizde olsa sistem işler, 3-4 senede çıkarır o krizden inşaat sektörünü. bizde sistem çöktü. ülke komada ve malesef acil müdahale gibi bir kaygımız da yok.
App Store'dan indirin Google Play'den alın