• 27
    evet arkadaşlar bugün sabah sınava girdim çıktım. şimdi bunu da seneye bu sınava girecek adaylar için bir emsal niteliği taşıması için yazıyorum.

    öncelikle daha önceki ygs sınavlarına girmiş biri olarak bu yıl sınav sistemi çok çok farklı olmuş. hani demek istediğim ygs den tyt ye dönüşmesi falan değil. soru kalıpları o kadar değişmiş ki, sınavda kime sorsam hepsi 'zordu' , 'yetişmedi' vs gibi şeyler söylediler.

    özellikle matematik ve türkçe bölümü önceki ygs mantığında değil. önceki ygs sisteminde; temel işlemlerle başlar, üslü köklü sorar, sonra bir işlem sorusu, küme problem ve geometri şeklinde giderdi. hani hemen hemen bu şekilde gidiyordu. ancak bu sınavda hiç de öyle değil. örneğin belirli bir problem sorusu görmedim ben. yani yaş problemi yoktu, kesir de yoktu yanlış hatırlamıyorsam. hız problemi, faiz problemi yüzde problemi gibi konulardan soru yoktu.

    ama şöyle bir şey yapmışlar -ki herkesi bu zorlamış sanırım- kpss ye giren adaylar varsa, ya da bir şekilde sözel ve sayısal mantık testlerine girmiş olanlarınız bilir, aynı bu tür mantık soruları sormuşlar. en azından sorunun kökü mantığa dayalı, hani doğrudan mantık sorup bırakmamışlar adam aynı zamanda üslü sayıları kullanmanı da istiyor. ya da ne bileyim eşitsizliği bilmeni de istiyor ama kalıpların hemen hemen tamamının altında hep mantığa dayalı şeyler var. öyle yaz formülü yap işlemi yok. sorular yoruma çok açık, anlamak gerekiyor. zaten mantık(sözel veya sayısal) sorularının da esprisi budur. soruyu okuyana kadar ne istediğini unutursun. işte tyt 2018 matematiği de aynen böyleydi. geometrisi beni oldukça zorladı ama zaten normalde de yapabilen biri değildim :)

    gelelim türkçeye.. yani adamlar artık tamamen kitap okuyan yapsın demişler. ama ona rağmen çok caydırıcı ve eleyici sorular var. yani koy edebiyat bölümünden öğrenciyi o bile iki şık arasında gider gelir. verdikleri bazı metinler (3-4 tanesi) hani öyle kitapla falan da olacak iş değil, bildiğin olimpiyat sorusu seviyesinde. bu açıdan çok çok eleyici bir sınav olmuş, eskisi gibi 'yapar çıkarım' mantığı yok sorularda.

    genel hatları ile tyt 2018 bu şekildeydi. fen ve sosyal bence normaldi. zaten 5er soru olduğundan iş biraz şansa kalıyor. illaki çalışmadığın konudan çıkacak. ama fen sosyal soruları önceki yıllardan çok da farklı değildi.

    her neyse, biraz uzun yazdım. yarın ayt sınavına girdikten sonra sınav hakkında bir entry daha girerim belki. en azından daha sonra girecek arkadaşlara bi nebze yardımımız dokunur. çünkü cidden çok büyük değişiklik var sistemde. eski yıllarda girip bu yıl yine girenler demek istediğimi anlayacaktır zaten...
App Store'dan indirin Google Play'den alın