resim
Phillip John William Cocu
Görev:Teknik Direktör
Takım:Vitesse
Yaş:53
Uyruk:Hollanda
  • 106
    teknik direktör kariyeri, yalnızca doğduğu şehrin takımı psv eindhoven’dan ibaret. futbolculuğunda ise hollanda dışında yalnızca hollandalıların baskın olduğu, hollanda ekolü futbol oynayan barcelona’da forma giydi **********. hollanda ekolü futbol oynatan hollandalı teknik direktörlerin hiçbiri ise ****, türkiye'de etkili olamadı. bana göre bunun yalnızca taktiksel değil, aynı zamanda kültürel de sebepleri var.

    phillip cocu'nun teknik direktörlük kariyerine geri dönersek, hollanda'nın üç büyüklerinden birisi olan psv ile ligin küçük takımları arasındaki kalite farkı yüksek olmasına rağmen hollanda ligi'nde çoğu takım açık futbol oynarken, türkiye'de ise küçük takımlar doğu avrupa * ülkelerinde olduğu gibi kapalı, defansif, fiziksel ve kontra atağa yönelik futbol oynuyor. cocu'nun, takımı bu şekilde bir sistemle karşılaştığında stratejisini adapte edip edemediğini görmenin en iyi yolu, psv'nin başındayken doğu avrupa takımlarıyla avrupa kupalarında oynadığı maçlara bakmak. bir batı avrupa ülkesi olan hollanda'nın zengin kulüplerinden birisi olan psv'nin teknik direktörü olarak doğu avrupa ülkeleriyle oynadığı maçların neredeyse tamamında favori olduğunu da göz önünde bulundurmalıyız.

    avrupa kupalarında 10 doğu avrupa takımına karşı oynamış **********. bu on takıma karşı yaptığı 20 maçta yalnızca 6 galibiyeti var, toplam 22 puan. 17 gol atarken 22 gol yemiş. çok başarısız bir tablo olduğu açıkça görülüyor. hollanda'da maç başına 3 gol atıyor denilen cocu, doğu avrupa'ya gittiğinde birçoğunun adını kimsenin duymadığı takımlara karşı maç başına 1 gol bile atamamış, lig olsa psv'yi küme düşebilirmiş.

    chernomorets (ukr) 0-2 psv
    dinamo zagreb (cro) 0-0 psv
    psv 2-0 dinamo zagreb (cro)
    ludogorets (bul) 2-0 psv
    psv 0-1 chernomorets (ukr)
    psv 1-0 shakhtyor (bel)
    shakhtyor (bel) 0-2 psv
    dinamo moscow (rus) 1-0 psv
    psv 1-1 panathinaikos (gre)
    panathinaikos (gre) 2-3 psv
    psv 0-1 dinamo moscow (rus)
    psv 0-1 zenit (rus)
    zenit (rus) 3-0 psv
    cska moscow (rus) 3-2 psv
    psv 2-1 cska moscow (rus)
    rostov (rus) 2-2 psv
    psv 0-0 rostov (rus)
    psv 0-1 osijek (cro)
    osijek (cro) 1-0 psv

    ilk sezonunda öncelikle yaptığı transferlerin birbirlerine ve kendi taktiğine alışmasını beklemek zorunda, mutlaka puan kayıpları yaşayacaktır. bu sürede kaybedilen puanların ardından, ligi tanımadığı için elindeki kadroya ve kendi taktiğine fazla güvenip puanlar kaybedecek. avrupa kupaları nedeniyle rotasyona geçtiği zaman ise kadrosundaki türk futbolcuların kendi kafasındaki sisteme ne kadar uzak olduğunu farkedecek. tüm sezon boyunca da deplasman maçlarında iyi kapanan takımlara karşı sıkıntı çekeceğini tahmin ediyorum. ne kadar para harcayıp transfer yaparsa yapsın, bana göre bu şartlar altında şampiyon olması çok zor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın