• 262
    şu anda gruplarda birinci maçlar tamamlandı. hem istatistik hem analiz anlamında kısa kısa özet geçeceğim. 19 haziran 2018 rusya mısır maçı yazdıklarımı kapsamıyor.

    1- 16 maçta 38 gol atıldı. 2014'te 2,67, 2010'da 2,26, 2006'da 2,29, 2002'de ise 2,51 gol ortalaması vardı. 2018'de şimdilik ortalama 2,37. gol açısından ortalama bir turnuva geçiriyoruz. ama öte yandan hiçbir maç 0-0 bitmedi.
    2- maçlarda şu ana kadar sadece 1 kırmızı kart çıktı. o da direkt çıktı. maçlar sert geçmesine rağmen kolay kolay kart çıkmıyor. son 2 dünya kupasından beri hakemler kart konusunda cimri. ileriki turlar için cezalı oyuncu olmasın diye fifa hakemlere fazla kart göstermeyin diyor. bu da takımların faul yapma konusunda iştahını açıyor. çünkü faule göre kart çok zor geliyor.
    3- duran topların iş yaptığı bir turnuva oldu. kapalı savunmaların çözülebildiği en iyi yol duran top oldu.
    8 penaltı çalındı, 6 penaltı golü oldu.
    4 direkt frikik golü oldu.
    5 de duran toptan kafa golü geldi.
    duran top gollerine seken toplar veya pozisyon ardılı pozisyonlar dahil değildir.
    4- var sistemiyle penaltılar arttı. ama daha da artmalıydı. çünkü hala çalın(a)mayan penaltılar var. her maç 1 penaltı olması kötü bir şey değil. maçın adaletsiz yönetilmesi ve kuralların uygulanmaması kötü bir şey. var sistemi bazı soru işaretlerine rağmen turnuvadaki rezil hakemleri kurtaran uygulama oldu. oyunu çokça durdurmaması iyi bir şey ama pozisyon standartının olmaması kötü bir şey. şunu öğrendik ki hakem uyarıya rağmen pozisyonu izlememekte ısrar edebilirmiş. bu şaibeleri biraz arttırıyor. almanya ve italya'da var sistemi ilk başlarda çok tartışılmasına rağmen zamanla oturmuştu. bu da zamanla oturur. ben futbolda teknoloji kullanımının artık zorunluluk olduğunu düşünüyorum.
    5- turnuvada savunma anlayışı tam anlamıyla zirve yaptı. savunma yapmayı bilmeyen takım nerdeyse yok. panama bile belçika'yı 45 dakika kitleyebildi. savunmaların bu seviyede olması zaten beklenen bir şeydi. genel olarak bir şeyi yapmak zordur, bozmak kolay. dolayısıyla akıcı hücum yapmak zordur, kompakt savunma yapmak nispeten daha kolaydır. hücum akışkanlığı için kulüp takımlarındaki gibi oyuncuların uzun süre beraber zaman geçirmesi gerekiyor.
    6- favorilerden bir tek ispanya'yı beğendim. akıcı hücum yapan, 4-5 tek pası hızlı yapabilen, beklerini bindirebilen, set hücumunu kusursuz oynayabilen en iyi takım ispanya'ydı. kadroları oturmuş durumda ve mevki mevki bakarsak çok sıkıntıları yok. ilk maçta kaleci şanssızlığı yaşadılar, ronaldo kurbanı oldular. hocalarını kovmasaydılar tek favori bunlar diyebilirdim ama hierro'dan dolayı emin değilim.
    7- almanya'da beklenmedik sıkıntılar var. acayip formsuz gelmişler. takım içinde de kavgalar varmış duyduğum kadarıyla. şampiyon olan takımın bir sonraki turnuvada gruplarda elenme lanetini yaşayabilirler. 98 fransa, 2006 italya, 2010 ispanya bu laneti yaşadı.
    8- arjantin'i değerlendirmek için çok erken. izlanda turnuvanın en çok defansa gömülen takımıydı. ve arjantin açamadı bunu. messi'ye yine çok yük bindi ve etkisiz kaldı. her takım izlanda kadar defansif oynamaz, işte o zaman arjantin'i göreceğiz. ama çok da bir şey beklemiyorum.
    9- belçika ve ingiltere'yi değerlendirmek için çok erken. çok zayıf takımlarla oynadılar. ama ingilizler umut vaat ediyor açıkçası. belçika için o sene bu sene mi acaba?
    10- brezilya'nın da durduralabilir bir takım olduğu görüldü. ama ufak tefek sorunları var. birkaç oyuncu değişikliği bir kaç talimatla düzeltilecek şeyler. ama yine de efsane brezilya'dan çok uzaklar. ispanya'dan sonra kupadaki ikinci adayım brezilya.
    11- fransa zaten benim için balon. avustralya maçında kötüydüler. hiç umut vermediler. çok büyük sıkıntıları var. deschamps asla bu sorunların üstesinden gelecek bir hoca değil.
    12- diğer takımlardan meksika, peru, senegal, rusya ilk maçlarda göz kamaştırdı. özellikle meksika ofansif bir dizilimle defansa çekilip müthiş kontralarla atağa kalktı. çok hazır gelmişler gerçekten.
    13-danimarka, sırbistan ve hırvatistan yenmesine rağmen vasat kaldılar. bu üç takımı daha iyi beklerdim.
    14- iran, isveç ve japonya 3 puanlı takımlar olarak bir daha puan alamazlar.
    15- suudi arabistan, panama, güney kore keşke hiç gelmeseydiler. hiç buraların takımı değiller.
    diğer takımları da değerlendirmek için biraz beklemek lazım bence. özellikle uruguay, her zaman bu kadar kötü değildirler herhalde.

    maçlar genel manada zevksizdi. ama bütün maçları da izledim. dört senede bir olan bir futbol festivalini izlerken açıkçası hareket kastım sıkıcı veya sıkıcı değil şeklinde olmuyor. bence her anın tadını çıkarmak lazım. işyerim biraz rahat, bu konuda da açıkçası şanslıyım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın