• 185
    southgate'nin dünya kupası öncesi hazırlık maçlarında denediği iki formasyon vardı. bunlar 3-4-2-1'li bir nevi 3-6-1 dizilişiyle defansif bir diziliş ve 3-1-4-2'li bir nevi 3-5-2 dizilişiyle ofansif bir diziliş. southgate 18 haziran 2018 tunus ingiltere maçında ofansif dizilişi tercih etti. yani henderson'la tek ön liberolu, sağ iç lingard-sol iç alli şeklinde. bence daha zorlu rakiplerde henderson'un yanına dier'i alıp, sterling ve alli'yi ofansif orta saha olarak kullanacak. ileride kane tek kalacak. buna şu entry'de zaten değinmiştim:
    (bkz: ingiltere milli futbol takımı/#2442164)

    büyük takımlara göre sıfır beklentiyle gelen, dünya kupası çeyrek finali zaten başarı olacak bir takım için ingiltere hala çok ağır eleştiriliyor. şöyle söyleyeyim. 2014 dünya kupasından 2018 dünya kupasına ingiltere'den sadece 5 oyuncu gelebilmiş. yani nijerya ve fransa'dan sonra en genç üçüncü takım ingiltere 26.0 yaş ortalamasıyla. 18 haziran 2018 tunus ingiltere maçında ilk 11 çıkan oyuncuların hiçbiri 2014 dünya kupasında oynamamış. ayrıca takımın kane dışında net bir yıldızı yok. takımda potansiyelli oyuncular var ama bu oyunculara hala zaman gerekiyor. rashford-alli de zamanla kane'nin yanına dahil olabilir. bu şartlar altında ingiltere'nin bu dünya kupasında değil de bir sonraki dünya kupasında bir şeyler beklenilmesi gerekiyor. ama bu takım 2018 dünya kupasında direk başarısız olur da diyemeyiz.

    ingiltere hakkında eleştirilere ve eksikliklere kısaca bir göz atarsak;
    1- formasyon eleştirisi. yani bu takım 3'lü oynamaz eleştirisi. ingiltere her zaman 4-4-2 oynamalı iddiası. arkadaşlar ortada önceden bir başarı olsaydı haklısınız derdim. ingiltere daha önce oynadığı bütün turnuvaları ezbere oynamaktan, taktiksel esnekliği olmadığından kaybetti. southgate gerçekten biraz kendisini de aşarak cesaretli bir karar verdi. taktik, strateji ve formasyon anlamında ingiltere'ye bir renk kattı. elindeki oyuncular 3'lü savunmaya uygundu, bu yüzden bu kararı verdi.
    2-walker, trippier, arnold gibi 3 tane formda sağ beki var ingiltere'nin. 3'lünün sağında walker oynadığında sağ kanat bekine 1 kontenjan daha açılıyor. böylelikle formda bir trippier oynayabiliyor.
    3-stones ayağı düzgün bir stoper. günümüzde stil olarak bonucci'ye en çok benzeyen oyuncu. 3'lünün ortasında oynar mı? oynar.
    4-sol stopere gelirsek en büyük sıkıntı burası. maguire de cahill de solak değil, üstelik ağır oyuncular ama ayağı düzgün oyuncular. başka bir seçenek yok, takımın zayıf karnı burası.
    5-sol kanat beke gelirsek young oynayacak ama benim tercihim rose olurdu. tartışılabilir bir tercih.
    6-merkeze gelirsek zor maçlarda henderson-dier yan yana oynayacak, kolay maçlarda bunlardan birisi kesik yiyecek.
    7-herkes lingard yerine rashford oynamalı diyor ama bunlar birbirinin ikamesi değil. lingard orta saha rotasyonunda, rashford forvet rotasyonunda. rashford normal şartlar altında keserse sterling'i keser. ama olur da gol gerektiğinde takım 3-4-3 dizilirse sizin dediğiniz gerçekleşir.
    8-alli sol iç-lingard sağ iç takıma inanılmaz bir dinamizm katıyor. ikisinin de sızma koşuları var. ikisi de defansif olarak zaafiyet teşkil etmiyor. orada akıcı bir oyun olabilirse bu ikili çok iş yapar.
    9- bu takım oyun kuramaz eleştirisi henderson'la ilgili. henderson yaratıcı bir oyuncu değil ama basit dikine oynamayı biliyor. pas kalitesi de düşük değil. henderson bir yıldız değil ama ortalamanın çok üzerinde bir oyuncu. kendisine haksızlık ediliyor.
    10-kane bu takımın kaptanı ve lideri olamaz eleştirisini haklı buluyorum. özellikle euro 2016 performansı gözümün önünden gitmiyor. psikolojisi zayıf bir oyuncu. ama sürekli böyle olacak diye bir kural yok. 2018'e 2 golle başlaması kendisine olan güveni biraz pekiştirecek. ama lider bir oyuncu mu? bence hala değil. ingiltere'nin de fransa'nın da en büyük eksiği lider oyuncu eksikliği.
    11-duran top bu takımın hala en büyük silahı. geçmişte de böyleydi, hala böyle. 18 haziran 2018 tunus ingiltere maçında istisnasız bütün duran toplar tehlikeydi. 2 gol de duran toptan geldi. trippier de iyi orta açıyormuş, bunu gördük.

    ingiltere'yi maç maç analiz etmek daha doğru olur. çünkü maçlara göre sürekli formasyon, taktik ve strateji değiştirecekler. ama bu takım çöp, bu takım 3'lü asla oynayamaz vesaire eleştirileri şimdilik haksız ve aceleci yorumlar. karşınızda brezilya yok, ingiltere var. en iyi kadrosu bu adamların 2006'daydı ve çeyrek final oynadılar. 1990 yarı final, 1996 yarı final dışında modern futbolda hiçbir başarıları yok. bırakınız biraz farklı şeyler denesinler, dünyaya biraz adapte olabilsinler. bu ingiltere'nin 2018 dünya kupasına renk katacağını düşünüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın