• 187
    son zamanlarda özellikle nette çok fazla desteklendiğini, ''o sene bu sene'' sözlerinin söylendiğini görüyorum. bunu biraz messi'nin kazanmasını istemeye, biraz da arjantin'in kupaya nasıl geldiğini bilmemeye bağlıyorum. şimdi öncelikle arjantin kupaya nasıl geldi? direkt son maça bakacak olursak, bir bok oynamadıkları ekvador deplasmanında messi'nin hat-trick yapmasıyla geldiler. öncesine bakacak olursak, messi'nin oynamadığı 8 maçta 7 puan, messi ile oynadıkları 7 maçta 21 puan alarak geldiler. bu bilgi bile her şeyi anlatıyor zaten ama biz devam edelim.

    öncelikle defans ve kaleciye bireysel olarak bakarsak şampiyonluk iddiası için çok çok kötü bir kaleci ve defans rotasyonu var. yine iyi kötü idare eden romero da sakatlandı. zaten defanslarında da kağıt üstündeki tek eli yüzü düzgün oyuncu otamendi. belki de mascherano'yu tekrar stoperde görürüz. favori gösterilen takımların kaleci ve orta sahaları:

    arjantin: caballero, mercado, otamendi, fazio, tagliafico.
    ispanya: de gea, carvajal, pique, ramos, alba.
    almanya: neuer, kimmich, boateng, hummels, hector.
    fransa: lloris, sidibe, varane, umtiti, mendy.
    brezilya: alisson, fagner, miranda, silva, marcelo.

    orta saha ikilisi muhtemelen 34 yaşındaki mascherano(ki buna rağmen messi'den sonra bence en önemli oyuncuları) ve ortalama bir futbolcu olan biglia'dan oluşacak. duruma göre lo celso da oynayabilir. savunma bölgesine göre biraz daha eli yüzü düzgün olan bu kısım, rakiplere göre yine çok çok zayıf kalıyor. favori gösterilen takımların orta saha rotasyonları:

    arjantin: mascherano, biglia, lo celso, banega.
    ispanya: busquets, thiago, iniesta, silva, koke.
    fransa: matuidi, kante, pogba, tolisso.
    brezilya: casemiro, fernandinho, paulinho, coutinho.
    almanya: kroos, khedira, ilkay, goretzka.

    şimdi geldik işin en eğlenceli kısmına, hücum hattı. ben size bir tüyo vereyim: bir insanın arjantin'i veya güney amerika ülkelerini takip edip etmediğini öğrenmek istiyorsanız ona şöyle deyin: ''arjantin'in hücum hattı ne öyle be? gelene 4 gidene 5...'' eğer karşınızdaki kişi ''aynen abi sonuçta bütün dünya yıldızları orada.'' diyorsa hiç bozmadan devam edin. şimdi bu arjantin'in kağıt üstünde öyle bir hücum hattı var ki zaten bunlar top oynasa karşı taraf bir şey yapamaz ama bu arkadaşlar da milli takımda top oynamamak için ısrar ediyorlar. yani messi'siz arjantin'in 8 maçta 7 puan alması, messi ile 10 maçta 21 puan alması, messi'yi övmek için bir sebep değil fakat arjantin'in ne durumda olduğunu o kadar iyi gösteriyor ki... lan 8 maçta 7 puan ne demek? sizin zaten formanızı koysak 8 maçta 15 puan alır. maçlara gözlerinizi, ayaklarınızı bağlayıp mı çıkıyorsunuz?

    mesela bu takımda agüero diye bir eleman var. normalde her dünya kupasında beklenmeyen ülkelerden bir yıldız çıkıp takımını ileri taşır. bryan ruiz gibi, asamoah gyan gibi, forlan gibi, james gibi. şimdi bu agüero isimli arkadaş öyle bir topçu ki bırak arjantin'i, sıradan bir takıma bile koysan onu gruptan çıkartabilecek potansiyele fazlasıyla sahipken, arjantin'de sahaya bile çıkamıyor. bütün olayı bitiricilik olan higuain, kucağına gelen topları dağa taşa vuruyor. di maria'nın hakkını yemeyelim, ara sıra gerçekten çok iyi oynadığı oluyor fakat aşırı istikrarsız. bir maç çok iyiyken, diğer maç kara deliğe dönüşüyor.

    futbol, hiçbir zaman kağıt üstünde oynanan bir oyun olmamıştır. özellikle bu tarz organizasyonlar sürprize çok açıktır. arjantin de her zaman öyle veya böyle bu organizasyonun asıl aktörlerinden biri olmuştur. fakat ortada çok tuhaf bir denklem olduğunu da kabul etmek lazım. messi'siz peru'yu falan yenemeyen takımdan, şu an şampiyonluk bekleniyor. eğer arjantin, elemelerdeki arjantin olarak kalmışsa geçmiş olsun. yok eğer dünya kupası moduna girmişlerse, savunma falan en azından birlikte oynamayı öğrenmişse ve gerçekten dünya yıldızı olan ama milli takımda mala bağlayan futbolcular da messi kadar isterse çok tuhaf bir takım izleriz. gerçi yıllardır insanların arjantin'den beklentisi o hücum hattının oynaması ya, neyse.

    zaten turnuvanın en sıkı grubuna düştüler. az çok durumlarını görürüz. özellikle hırvatistan gibi iyi bir takım karşısında ne yapacaklarını merak ediyorum. kupaya katılmayan ülkelerdeki insanlarla bir oylama yapılsa, muhtemelen arjantin çok ciddi şekilde destek alır. bakalım bu beklentiyi karşılayabilecekler mi?
App Store'dan indirin Google Play'den alın