• 391
    sevgili hocam,

    süper lig 2017/2018 sezonu şampiyonluğumuz hayırlı uğurlu olsun. bu mektubu size şampiyonluk kutlamalarından ve başkanlık seçiminden sonra yazıyorum. çünkü kutlamaların tadını çıkarıp sindirmeni, başkan ve ekibinin belli olup belirsizliğin ortadan kalkmasını ve de gerçek hayata dönmeni istedim.

    eminim ki sen de önümüzdeki sezonun planlamasını yapmaya çoktan başladın. bu planlamada ben de acizane düşüncelerimi paylaşmayı bir görev addediyorum. çünkü biliyorum ki, otuz milyon galatasaray taraftarı bedenen ayrı olsa da kalpleri bir atıyor ve bu kalplerin şu anda tek amacı var o da şampiyonlar liginde başarı elde etmek.

    malumunuz, takımız önümüzdeki sezon üç kulvarda mücadele edecek. şampiyonlar ligi, lig ve kupa. bu kupalardaki stratejimiz ne olmalı, bu strateji için nasıl bir takım kurmalıyız sorularına kendi perspektifimden cevaplar vermek ve bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

    önerilerimin ilki, takım olarak hangi kulvara odaklanmamız gerektiğiyle ilgili. kanaatimce şampiyonlar ligi fokuslanmamız gereken ilk kulvar. ikinci sırada türkiye kupası üçüncü sırada lig olmalı. çünkü hem şampiyonlar ligi hem de ligi götürebilecek bir kadro kurmamız mümkün gözükmüyor. beşiktaş gibi kibre kapılarak sıkıntılı duruma düşmek anlamsız. dolayısıyla şampiyonlar ligi bitinceye kadar tüm gücümüzü buraya aktarmalı, olağanüstü maçlar oynamalıyız. karşımıza kim çıkarsa çıksın ali sami yen’de yenmek için çıkmalı ve yenmeliyiz. yarı fina ilk hedefimiz, çıkabilirsek kupa ikinci hedefimiz olmalı. teknik heyet, tüm takım ve camia buna konsantre olmalı. hedefin zor olduğunu biliyorum ama zoru başarmadan zafer elde edilemeyeceğini de biliyorum. ikici sırada ise türkiye kupasını hedefleyip uefa avrupa ligini garantiye almalıyız. ligde ise ilk üç-dört içinde olmak yeterli olacaktır. rakiplerin durumuna göre şampiyon olma fırsatı doğarsa da hayır demeyiz.

    ikinci önerim ise nasıl bir takım kurulması gerektiği ile ilgili. “öncelikle belirteyim ki, ilk onbir’e iki yıldız oyuncu monte etmek zorundayız. bu oyuncular aynı zamanda mücadeleci de olmalı. aksi halde şampiyonlar liginde bocalarız. ancak bu yıldız oyuncular hangi mevkilere olmalı? bunun için iki mevkiyi eksiltmek ya da mevcutları yedeğe çekmek zorundayız.

    eksilteceğimiz mevkileri tesbit ederken, oralara alacağımız futbolcuların transfer edilebilirliği de çok önemli. yani transfer piyasasında zaten sınırlı isimler varken eksilttiğin her mevkiye yıldız bulabilmek öyle kolay değil.

    bu durumda ilk sorular şunlar?

    hangi mevkilerde eksilmeliyiz? bu mevkiler için transfer edebileceğimiz yıldız oyuncular var mı?

    bu iki soruyu isabetli cevaplandırır ve gerekçelerini de günümüz futbol verilerine uygun koyarsak, başarı için ilk etabı geçmiş oluruz. çünkü bu iki konu, bütün sezonu ya da sezonları etkileyen mihenk noktalarını barındırmaktadır.

    nasıl eksilmeliyiz?

    takımın ilk onbiri ve yedek kulübesindeki asgari üç futbolcu şampiyonlar ligi baz alınarak oluşturulmalı. (tabiki 18 futbolcu da şampiyonlar ligi seviyesinde olsun isterdim ama bugünkü ffp kurallarının bunu imkansız kıldığı çok açık) bu durumda 14 futbolcunun seçimi hayati önem taşıyor ve bu futbolcuların seçimi için bir analize ihtiyacımız var.

    -kalede muslera tartışmasız ama iyi bir yedeğe ihtiyacımız var. gerektiğinde muslera’yı dinlendirebilecek kalibrede olmalı yedek kalecimiz.

    -defansın sağında linnes ve mariano da şu anda yeterli gözüküyor.

    -solunda ise nagatomo yalnız. (bonservisinin alındığı ya da kiralandığını varsayıyorum) nagatomo’yu yedekleyecek bir futbolcuya mutlak ihtiyacımız var. alacağımız yedek çok maliyetli olmamalı diye düşünüyorum. çünkü çok daha maliyetli olacak mevkilerimiz var. hatta denayer bonservisiyle alınır ya da yeniden kiralanırsa sol bek’in alternatifi olarak kullanılabilir. bunu başarabileceğini, 2017/2018 sezonunun ilk beşiktaş maçında queresma’yı sahadan silerek gösterdi bence.

    -stoper mevkii çok bıçaksırtı bir konumda. çünkü maicon, serdar aziz ve denayer her üçü de sağ stoper. serdar aziz ve denayer sol stoper olarak da oynayabiliyor artık ama şampiyonlar ligi için biraz tereddütlüyüm. tabi ki maç esnasındaki form ve motivasyon durumlarına bağlı olarak kaldırabilirler ama yine de ufak bir endişe taşıyorum. bu durumda ilk transferin bu pozisyona yapılması gerektiğini düşünüyorum. yani sol stoper transferi ilk onbir için düşüneceğimiz ilk mevki olmalı. zaten üç stoperin yeterli olmadığı, en az bir stoperin daha kadroda olması gerektiği çok açık. fernando ve donk’un gerektiğinde bu mevkiye çekilebileceği de düşünülürse bir stoper transferiyle yetinebiliriz. ahmet çalık gerekirse oynayabileceği bir takıma gönderilmeli, koray ile sözleşme yenilenmemeli.

    -iki ön liber için donk ve fernando var elimizde. donk’un sözleşmesinin 1+1 yıl uzatılması gerektiğini tartışmıyorum bile. ancak gerçeğe dönersek her iki futbolcunun da 6 numara olduğunu ikimiz de biliyoruz. donk evet biraz 8 numaraya evrilir gibi ama bunun şampiyonlar liginde yeterli olmayacağını biliyoruz. o zaman gerçek bir 8 numara transferinin gerekliliği ortada. yani ilk onbir oynatabileceğimiz yıldız kategorisinden bir 8 numaraya çok ihtiyacımız var. bu alanda bir eksilmeye gitmemiz gerektiğini de düşünmüyorum. çünkü zaten iki futbomlcumuz var. selçuk da bir sezon daha bizimle olduğundan gerektiğinde onu da kullanmak kaydıyla dördüncü bir ön libero takıma kazandırmamız gerekir. bu futbolcu ilk onbir oynayacak bir 8 numara olmalı. ndiaye bir 8 numara değil. o nedenle kiralık olarak da olsa takıma dönmesi pek mantıklı gözükmüyor. bilindiği gibi 8 numara, topla dripling yapabilen, son pas ve ceza alanı dışından şut özelliği olan bir futbolcu olmalı. ndiaye daha ziyade savunma özellikli mücadele gücü yüksek bir futbolcu. son pasları ve şutları şampiyonlar ligi seviyesinde maalesef değil. dolayısıyla bu mevkiye son pas ve şut özellikli bir ndiaye bulmamız şart. belhanda da 8 numara oynayabilir ama, hem savunması zayıf hem de ceza alanı dışından şut özelliği yok. bu nedenle piyasası olan belhanda’nın satılması ve kaynak yaratılması ciddi ciddi düşünülmeli.

    -sağ kanatta feghouli ve sinan var. feghouli bu sezonki performansını gösterecekse bence yeterli değil. ancak kapasitesine ulaşmadığını düşünüyorsan, sezon başı idmanlarıyla bir level atlatmamız mümkün diyorsan devam edebiliriz. mümkün değilse ikinci eksiltmemizi feghouli ile yapmalıyız. feghouli de piyasası olan bir futbolcu, zarar etmeden elden çıkarabiliriz. bu durumda hem kaynak yaratmış oluruz hem de şampiyonlar ligini forse edecek bir sağ kanat oyuncusu alabiliriz. emre mor buraya uygun isim olabilir. tabi ki şu andaki haliyle değil ama tıpkı donk, sinan, rodrigues gibi onu da iki üç level atlatarak vazgeçilmez hale getirebilirsin. ancak satın alma opsiyonlu olarak kiralanması gerektiğini özellikle belirtmek isterim. emre mor yeterli oluncaya kadar sinan gümüş’ü oynatıp belki bir yıldız daha kazanabiliriz.

    -sol kanatta rodriguez var ama onun yedeği yok. onun için de serdar gürler ya da muadili bir futbolcu cuk oturur. serdar gürler hem sağ hem de sol kanadı yedekleyebilir. böylece transfer edilecek bir sağ kanat oyuncusuyla birlikte dört kanat oyuncusuna sahip oluruz.

    -on numara pozisyonumuz bomboş. on numara özelliklerini saymaya kalkarsam size ayıp etmiş olurum. hagi ve sneijder’i kullanmış birisi olarak en iyisini siz bilirsiniz. belhanda’nın on numara olmadığını hepimiz biliyoruz. çünkü hem şutu yok hem de olağanüstü delici pası yok. keşke sneijder iki yaş genç olsaydı da onu tekrar alıp oraya yerleştirseydin. yani takıma kazandırmamız gereken ikinci yıldız on numara pozisyonu için olmalı. bunun için şu anda kagawa (kiralık) ve hatem ben arfa transfer edilebilir ama hatem ben arfa’nın ufak bazı riskleri var. başka isimler de olabilir. scout ekibiyle bir isim bulunabilir belki.

    şimdi özetlersek:

    belhanda ve feghouli zarar etmeyecek şekilde satılabilirse eksiltebileceğimiz iki futbolcu. ikisi birden satılamazsa da birini mutlaka satmaya çalışmalıyız.

    -8 ve 10 numara pozisyonuna iki yıldız. (on numara için kagawa veya hatem ben arfa olabilir. sekiz numara için daha iyisi bulunamazsa azubuike olabilir)
    -bir sol kanat bir de sağ kanat alternatifi olabilecek iki kaliteli futbolcu. (serdar gürler, emre mor, joel campbell üçlüsünden ikisi)
    -kaliteli bir sol stoper.
    -sol beki yedekleyebilecek bir futbolcu.
    -muslera’yı yedekleyebilecek bir kaleci.

    toplam yedi futbolcu transfer etmemiz gerektiği çok net. bunlardan en az üçü ilk onbir oynamalı. diğerleri hem mevcutları zorlamalı hem de formayı kaptı mı takıma katkı sağlamalı.

    benim verdiğim isimler tamamen örnek ama isimleri medyaya da yansımış isimler. hiç bilmediğimiz isimleri bulmak scout ekibiyle birlikte teknik ekibe düşer.

    son olarak bir hususu daha belirtip bitirmek istiyorum. eksik mevkilere göre transfer yapılmalı, sırf transfer edilebilir diye ya da teklif edildi diye futbolcu almak çok yanlıştır. bu nedenle örneğin şu anda bonservisi elinde olan italyan balotelli’yi almak doğru olmaz. ancak yerinde oynayan gomis’i iyi bir fiyata satma imkanın doğar da bunu düşünürsün. aksi halde iki yıldız’ı alıp pişti yapmanın bir anlamı yok diye düşünüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın