• 134
    bazı hususları (bkz: #2424963) ve (bkz: #2424203) entrylerimde vurgulamıştım. devam etmek gerektiğini hissediyorum.

    merkez bankasının dünkü kura bir dur deme adına borç verme faiz oranını 300 baz puan arttırmasının ardından try tüm para birimlerine karşı değer kazanmıştı. ayrıca merkez bankası enflasyonda kayda değer bir iyileşme meydana gelene kadar para politikasındaki sıkılaşmanın devam ettiriliceğinin altını çizmişti. bu gerekli miydi? evet aslında gerekliydi çünkü önlenmesi gerekiyordu. çünkü özellikle doların olağanüstü bir fiyat tırmanışı vardı ve bu büyük oradan psikolojik sebeplere (hane halkının nasıl olsa dolar her gün artacak biz hangi fiyattan olursa olsun almaya devam edelim ve dolar borcu olanların dolar nasıl olsa artacak borçlar için daha da yükselmeden dolar alalım telaşları) bağlıydı ve bu psikolojik sebepler ancak kısa vadede böyle olağanüstü tedbirlerle gerçekleştirilebilirdi. bunda ben de oldukça mutabığım.

    lakin tl'de sürdürülebilir adımlar gelmediği sürece maalesef kötümser hava sürekli devam edecektir. çünkü yukarıda bahsedilen durum acilen alınmış bir karardır ve tl'nin üzerindeki baskıyı ancak çok kısa bir süreliğine kırabilecektir. bir diğer husus da 300 baz puan yeterli olup olmadığı konusu. eğer tcmb gerçek anlamda tl üzerindeki baskıyı kırmak istiyorsa, ki bundan şüphemizin olmaması lazım, 500 hatta 800 baz puanlık bir artış yapmalıydı. basit anlamda faizleri 20 seviyesine çıkartmalıydı. tam 1 ay sonra 24'ünde seçimler var ve kesinlikle o tarihe kadar tl üzerinde baskı devam edecektir. bugün bile bakıyoruz dolar 4,75 bantlarında dolaşıyor. daha da yükselecektir. yükselmemesi adına daha büyük sinyaller gerekmektedir.

    son not: peki bu durumdan karlı çıkan kim? piyasayı hepimizden çok daha önce ve çok daha kaliteli okuyan 'büyük balinalar' olarak nitelendirilen insan ve insan grupları var. bu insanlar ne zaman ne olacağının farkına bizden çok daha iyi varıyorlar. yüksekten satıyorlar, faiz arttırımı kararı sonrası düşükten alıp tekrar kısa sürede yükselmesini izliyorlar. işin bir de türkiye'nin borçlanma durumuna ilişkin faiz arttırma boyutu var ancak basitçe anlatmak gerekirse sistem yukarıdaki gibi işliyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın