• 615
    22 yıllık arsene wenger döneminden sonra teknik direktörlük için unai emery ile anlaşmış kulüp.

    bence ingiltere basını ve kamuoyunda dahi normalden az sorgulanan bir tercih oldu. oldukça garip ve hangi ihtiyaçlara cevap vereceği büyük muamma.

    - üst düzey taktisyen mi?

    wenger'in son 3-4 senesinden iyi olacağı kesin olmakla beraber; klopp'un, guardiola'nın, her ne kadar düşüşte olsa da mourinho'nun, pochettino'nun ve muhtemel bir sarri'nin olduğu yerde fark yaratması zor.

    - takımın kimyasını değiştirebilir mi?

    yani wenger'in son dönemde ortaya çıkan teknik eksikliklerinin dışında artık kulübe sirayet eden kırılganlık, yumuşaklık, loser olma durumu vardı. bunun için de hırslı, sert, oyuncuları daha çok zorlayacak/ itecek bir figür gerekliydi. unai emery bunu kapatabilir mi? bi nebze olumlu yönde ilerleme olsa da buna da çok ihtimal vermiyorum. bu atmosferi silip atacak biri değil gibi. naif bir insan sanki.

    hazır conte chelsea'den ayrılacak gibi dururken arsenal ona çökebilse daha mantıklı olurdu. çok uyumlu bir insan olmasa da en azından hırsıyla, sert karakteriyle ve taktiksel katkılarıyla bir silkinme, ayağa kaldırma yapabilir ve yarışmacılığı tekrar hatırlatabilirdi.

    - kulübü adım adım yükseltebilecek biri mi? örnek vermek gerekirse pochettino'nun tottenham'da, klopp'un dortmund ve liverpool'da yaptığı gibi yavaş yavaş takıma seviye atlatabilecek bir profil mi?

    ispanya'daki kariyerinde bunların izleri olmakla beraber sevilla'daki başarılarının arkasında monchi gibi bir futbol aklı ve planlayıcısı vardı. o konuda kendisine ne kadar paye verilir bilmiyorum. hadi bunlar dışında ralf ragnick gibi isimlerde var. organizasyon, yetiştiricilik ve seviye yükseltme anlamında. emery'ye bu açından da tam olarak cevap verilemiyor.

    şunu da şerh düşeyim; unai emery çok çok iyi bildiğim biri değil. genel hatlarıyla yazdım ama ingiltere basını ve kamuouyunda da bu kadar az sorgulanması gerçekten ilginç. bu bence biraz da emery'nin bu güne kadar salt teknik adam olarak takip edilmemesinden kaynaklanan bilgi eksikliği olabilir. sanki wenger'in hemen arkasından bir çok kişi o koltuğa oturmak istememiş de geçiş dönemi içinde kulüp yapılanırken ilk 4-5'e tutunalım, arteta gibi komple kapalı kutu olmasın biraz da teknik adam olarak ismi cismi olsun benzeri bir eyyamlık var gibi geldi. bu yaz transfer döneminde ne düşünüldüğüne dair ipuçlarını buluruz sanırım. benim ilk düşüncem; radikal bir tercih olmadığı ve profil yükseltemedikleri yönünde. emery'nin en büyük avantajı ise takımı aldığı yerden sebeb beklentilerin gerçekten düşük olması. kulübe ve takıma katacağı her artı, yapacağı her olumlu şey çok görünür olacak ve övgü alacaktır. bunu iyi kullanabilirse devam da edebilir çünkü şartlar çok elverişli. psg aksine beklentiler düşük olacaktır ve belki bu tip bir durumda başarılı olmaya daha uygun bir teknik direktördür. o yüzden yeterince keskin yazmamaya da gayret ettim ama arsenal kulübü özeline dönersek şu an için yavan bir tercih olduğunu da değiştirmiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın