• 11607
    ülkenin günlük hayatına etkisi olduğuna inandığım sözlük.

    yani bundan kastım çok önemliyiz algısı yaratmak, galatasaray sözlüğü şişirip tiner kafası yaşamak değil.
    ama bazı şeyler tavandan tabana, bazı şeyler de tabandan tavana gelişir. buradaki her bir birey taban. galatasaray sözlük belirli bir tabana hitap ediyor. galatasaraylılara. hatta sadece galatasaraylılara değil tüm türk sporuna. fenerbahçelisine de, beşiktaşlısına da.

    keza antu da öyle. yani günlük hayata etki bu tarz platformların hepsinde var.

    burada bir konudaki hoşnutsuzluk zaman içerisinde yayılacaktır. en azından taraftar arasında yayılacaktır. çünkü bizler buradaki konuları eşimizle dostumuzla günlük hayatta da konuşan insanlarız.

    örnek alalım. yabancı sınırı. sporun başındakiler, rantı yiyen güç sahipleri istiyor. kim istemiyor? taraftar. nitekim 17/18 sezonunda siyasetin de gündemi oldu. sonra usulünce geri adım atmak zorunda kaldılar. niye? sosyal medya platformlarında huzursuzluğu yayıldı. kahvede yayıldı. sen stadda maçı beklerken çevrendekilerle oluşturduğun zayıf sosyal çevrenin ortak konusu buydu, orada yayıldı. bu düşünceler ya da yetersiz karşı argümanları spor programlarında konuşuldu. daha çok antitez oluşmasına neden oldu...

    kar tanesi-çığ benzetmesi yapmayacam. çünkü önemsiz tek bir kar tanesinin çığ oluşturması fazla iddialı olur galatasaray sözlük için. ancak sosyal medyadaki tek bir espirinin 2-3 gün içerisinde tüm dünyaya yayılabildiğini de unutmayın. arabanın arkasında çekilmiş bir video... charlie beat me! ouch... kim izlemedi?

    biz ve benzerlerimiz, türkiye'de herkese ulaşma potansiyeli olan platformlarız. dolayısıyla tabana etkimiz var. bir sürü olay yaşanıyor. kiminde bu etki hissedilmez. belki bir gün hissedilir. ama o etkiyi küçümsemek hatadır. bunun için troller, sosyal medya ekipleri var partilerin, müzisyenlerin, firmaların...

    düşünceyi mikroba benzetiyorum. elverişli ortamda inanılmaz bir hızla salgına dönüşebilir. yeter ki aynı mikrop gibi, düşüncenin de bulaşıcılığını güçlendirecek özellikleri olsun. mesela otele gidersin, merkezi sistem havalandırmayı görünce konforunu sevsen de sağlıklı olmadığını bilirsin. çünkü hava yoluyla yayılan bir virüsü oteldeki herkese taşıyacaktır. taraftar o otele gelen müşteridir. düşüncelerimiz, gündemlerimiz ise bahsettiğim virüs. işte galatasaray sözlük düşünceye, havalandırmanın virüse sağladığı elverişli yayılma ortamını sağlar. virüs bizim otelde yayılır. ama hem otelden ayrılan insanlar o virüsü yaymaya devam ederler, hem de otele yeni gelen sağlıklı insanlar o virüsü kapar.

    düşüncenin ne zaman, kim tarafından üretildiğinin hiç bir önemi yok. sosyal medya, kahveler, stadlar, cartlar, curtlar... düşüncenin tabana yayılmasını sağlayan araçlardır. tavan ise eninde sonunda tabanın istediği noktaya gelir.

    o yüzden hiç bir şeye etkimiz yok algısı yanlış. evet türkiye bize göre yönetilmiyor. ama düşüncenizin gücüne inanın. çünkü inanın bana etkisi var. hiç bir boku konuşmaz, hiç bir boku tartışmazsak inanın esas o zaman hiç bir bok değişmeyecek. çarpıklıklar, iyiler, yanlışlar... her zaman her yerde konuşulmalı, yazılmalı, okunmalı. fransız devrimini yaratan, kilise baskısını kıran şey bu oldu. çağı, değiştirdiği kafa yapısını bir hayal edin.

    biz gibi sosyal platformlar malesef olması gereken bağımsız medyanın görevini üstleniyor. ne kadar çok insana ulaşabilirsek o kadar etkiliyiz. ve bilin ki antu'dakiler, burdakiler... bizler az insana ulaşmıyoruz doğrudan veya dolaylı olarak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın