• 1
    futbolcunun bir başka takıma transferi gerçekleşirken, ileride üçüncü bir takıma transferi konusunda, ilk takımın alacağı bu son transfer esnasındaki payı ifade eder.

    karışık oldu biraz. anlatayım.

    bir dakika, zaten daha önce yapılmışı var. hemen açıklayayım:

    alex nicolao telles, 2016 yazında yaklaşık 6.5 milyon euro bedelle fc porto'ya galatasaray'dan transfer olmuştur. burada galatasaray, porto ile yaptığı müzakereler esnasında telles'in, yarın öbür gün bir başka takıma transferi söz konusu olacağı zaman kendisinin de bu transfer hamlesinden pay alması için bir madde koydurur.

    "bir sonraki takıma olacak transferinden, şimdiki transfer bedeli ile olan fark üzerinden %10 kar payı alır"

    örnekle devam edelim. 6.5 milyon euro'ya porto'nun yolunu tutan telles, bugünlerde 35-40 milyon euro civarı bir bedelle premier lig ekibi chelsea'ye transfer olmak üzere. gelelim galatasaray'ın koydurduğu maddenin esprisine.

    40 milyon euro karşılığı transfer gerçekleşti diyelim.

    40 - 6.5=33. 5 milyon euro yapar. aradaki kar farkını işaret eder bu bedel.

    işte galatasaray'ın da kazanacağı ekstra miktar buradan esas gelmektedir.

    33.5x0.10=3 milyon 350 bin euro.

    galatasaray, telles'in chelsea'ye gerçekleşecek olan transferinden kazanacağı miktarı ifade ediyor.

    böylece ne oldu, 6.5+3.35 = 9 milyon 850 bin euro.

    yani telles, galatasaray ile hiçbir ilişiği olmamasına rağmen, iki sene önce ayrıldığı takımına yine cüzi de olsa (hiç de cüzi değil) bir kazanç sağlıyor.

    takımımız, bundan sonra sattığımız her oyuncuya, %5, %10, %15 allah ne verdiyse sonraki satıştan bedel maddesi koydurmalıdır. yarın öbür gün havadan gelecek para hiç kimseyi üzmez nasıl olsa.

    not: aslında telles'in transferindeki madde sonraki satıştan pay değil, sonraki satıştan elde edilecek kar üzerinden pay.

    bu ne demek, eğer kar üzerinden değil de, satış üzerinden kar olsaydı, doğrudan 40 milyon euro'nun %10'u hesaplanacaktı. yani 3 milyon 350 bin euro değil, 4 milyon euro gelir elde edecekti.
App Store'dan indirin Google Play'den alın