resim
Garry Mendes Rodrigues
Takım:Ankaragücü
Mevki:Sol Kanat
Yaş:33
Boy:1.73
Uyruk:Yeşil Burun Adaları
  • 1515
    kendisinin başlığına girdiğim bir önceki entryde (bkz: #2385502) sol kanatta değerlendirilmesinin performansında düşüşe sebep olduğu yönündeki görüşümden bahsetmiştim. 6 mayıs 2018 akhisarspor galatasaray maçında özellikle ilk yarıdaki performansı ve attığı 2 gol sonrası birkaç yorum yazmak istedim.

    maçta attığı 2 golde de benim sol açıktaki oyununda eksik bulduğum özellikleri göstererek beni olumlu yönde şaşırttı ve çok mutlu etti. şöyle ki, önceki maçlarda rodrigues genelde sağ kanattan içeri yapılan ortalarda ceza sahasında kadrajda olmuyor, solda çizgiye yakın veya ceza sahası dışında oluyordu. ama bugün ilk golde içeriye çok güzel bir koşu attı ve hızının da etkisiyle boş kaleye topu gönderme fırsatı buldu. önceki entry'mde galatasaray'ın kadro planlamasında feghouli yerine sol açıkta kanat forvet özellikli bir oyuncu almamış olmasını eleştirmiştim, bu gol de aslında neden böyle düşündüğüm konusunda açıklayıcı oldu. asimetrik bir düzende oynadığımızı düşünürsek, sağdan topu taşıyıp gollük pas çıkarabilecek 2 açık oyuncumuz (rodrigues ve feghouli) var, ama solda ikinci forvet olarak ceza sahasına girecek ve gol atacak oyuncumuz yok demek istemiştim. rodrigues bu golde böyle bir oyuncunun kadromuzda ne kadar faydalı olabileceğini göstererek bir bakıma beni haklı çıkardı, ancak golü atarak da bu özelliklere sahip olduğuna (veya öğrenebileceğine) işaret ederek diğer açıdan da beni haksız çıkardı. olsun, bu şekilde haksız çıkmaya razıyız :)

    2. golse önceki yazımda epey değindiğim solda topla dripling halinde buluştuğunda yaptıkları ve yapmadıkları konusunda güzel bir örnek oldu. denayer-serdar-selçuk üçlüsünün akılcı ve hızlı pas trafiğiyle bir anda rodrigues dany'le bire bir pozisyonda kaldı. pozisyonda epey boş alan bulmasının da etkisi var, ama soldan topla gelirken genelde yaptığı içe çekip şut pozisyonu yaratma denemesi yerine içi gösterip çizgiye paralel çalım attı ve dany'i terste yakaladı. sonrasındaysa hepinizin bildiği gibi gomis'e pas atacak gibi gösterip köşeye çok kaliteli bir plase ve gol. top ayağındayken sağ açıkta rodrigues'i daha etkili bulmamın sebebini sağda hızıyla çok kolay çizgiye inebilmesi ve kaleye paralel gollük toplar çevirebilmesi, soldaysa genelde merkeze doğru çalım atmaya çalışıp kalabalıkta boğulması olarak açıklamıştım önceki entryde. bu pozisyonda hızını kullanarak çizgiye paralel attığı çalım ve sonrasındaki bitirişi beni mutlu etti. benzer bir hareketi 29 nisan 2018 galatasaray beşiktaş maçında gökhan gönül'e karşı da yapmış ve etkili olmuştu, belki fatih hoca ve teknik ekipten zaman zaman çizgiyi de kullanmaya çalışması yönünde telkin almış olabilir. nasıl ki belhanda'nın şut tehdidi göstermemesi kolay marke edilmesine sebep oluyorsa, rodrigues'in de sürekli aynı çalımı denemesi bu açıdan sıkıntı yaratabilecek bir durum, bu yüzden daha geniş bir repertuvara sahip olması sağda da oynasa solda da oynasa önemli.

    bu sezonki rodrigues performansının özeti de bu maç aslında. bireysel olarak çok motive, başarılı olmak için kendisini sürekli geliştiriyor. galatasaray taraftarı olarak şu yönü eksik, bunu beceremiyor dediğimiz şeyleri çok çalışarak birkaç hafta içinde düzeltiyor, veya düzeltmeye çalışıyor. belli ki transfer dedikodularının yaratmış olabileceği kafa karışıklığını da atlatmış ve takımın başarısına da tamamen konsantre olmuş. umarım bu maçtaki performansını kalan 180 dakikada da tekrarlar ve sezon sonunda gelecek şampiyonluğa en büyük imzayı atan isimlerden biri olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın