• 857
    jordan'dan daha iyi olduğunu düşünmediğim basketbolcu.

    yalnız michael jordan'ın tarihteki yeriyle rekabet eden insanlar iki farklı şeyle rekabet ediyor ve edecek. saha içi oyun ve saha dışındaki etki. mesela ben prince'in michael jackson'dan daha iyi müzisyen olduğunu düşünürüm. ancak 15 sene sonra da büyük ihtimalle billie jean dinleyenlerin sayısı purple rain dinleyenlerin sayısından çok olacak. michael jackson'dan iyi müzik yapabilirsiniz, ondan iyi dans edebilirsiniz. hatta ve hatta ondan çok albüm satabilirsiniz. bütün bunları başarsanız dahi, ondan daha "iyi" olamayabilirsiniz. çünkü michael jackson satış rakamlarının yanında moonwalk demek, beyaz çoraplar demek, "enivicivokke" demek, ırkçılığa karşı belki biraz da politik doğruculuk içeren mesajlar demek.

    günümüzde gerçekten çok kaliteli rock müzik yapan gruplar var. gerçekten mükemmel müzik yapıyorlar. bazıları youtube'da yüz milyonlarca kez dinleniyor. pop müzikte hele, milyarlar gözüküyor. lady gaga, dua lipa veya gündemde adını bilmediğim kim varsa, çok kaliteli müzik yapıyor olsa da, ki yaptıklarını düşünmüyorum, hayaletleri kovalıyorlar. 60 kuşağının hayallerini de sahneleyen pink floyd'u, bir nesli derinden etkilemiş michael jackson'ı, rock'n roll'un kralı ünvanını almış elvis presley'i sadece onlardan daha çok satarak, daha çok dinleyerek geçemezsiniz. 20 yıl sonra new york'ta anlık konser haberi verilse, 1 milyon insanı büyük ihtimalle dua lipa değil, ömrü izin verirse david gilmour toplar.

    bana kalırsa lebron da benzer şeyi yaşıyor. yalnız burada şu da var, lebron james bir takım sporu olan basketbolda, takımla kazanılan şampiyonluk sayısında da geride. bu sonuçta takım sporu, doğru takımı seçmek ve kariyerini yönetmek de bu oyunun bir parçası. michael jordan final kaybetmeyen, çok üstün yeteneğinden çok daha üstün hırsa sahip bir basketbolcuydu. güzel yan parçalara sahip bir takımda, final kaybetmedi. lebron'un önce jordan'ı şampiyonluk sayısında yakalaması lazım. saha içi konuşulacaksa lebron'u sevmeyenler lebron'un kaybettiği finalleri öne sürüyor. önce lebron'un saha içinde taraflı tarafsız herkese tartışmaları bitirecek şeyler göstermesi lazım. birkaç şampiyonluk daha örneğin. yalnız iş burada da bitmeyecek. saha içi bittikten sonra da karşısına "air jordan"'dan, space jam'den, majesteleri lakabından, mitlerden ve efsanelerden oluşan bir saha dışı dağı çıkacak.

    işi zor lebron'un. gerçekten zor. başarabilir mi? bilemiyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın