• 121
    altın top diyince insanların aklına gelen 2 ödül var günümüzde, kim alır kim almalı dan çok ödüllerin yapısına değineyim biraz.

    ballon d'or
    fifa world player of year (fifa yılın oyuncusu) (poy diye kısaca geçeceğim yazının devamında)

    ballon d'or zamanında dünyaca ünlü olan fransa futbol dergisi tarafından verilmekte olan ödül.
    fifa poy : fifa tarafından verilmekte olan ödül.

    2010 yılında fifa poy ve ballon d'or birleştirildi. fifa balon d'or adı altında verilmeye başlandı ta ki 2015 yılına kadar, günümüzde 2 ödül tekrar ayrıldı.

    balon d'or önceleri sadece avrupalı oyunculara verilmekteydi fakat 95 yılında avrupa liglerinde oynayan oyunculara, 2007 yılında ise dünya genelindeki tüm oyunculara verilmeye başlandı. balon d'or oylamaları sadece gazetecilerin oyları ile seçilir.

    fifa poy ise 1991 yılından itibaren verilmeye başlanan fifa üyesi uluslararası takım teknik direktörleri ve kaptanları tarafından oylanarak verilen ödüldür.

    ikisi de değerlendirme zamanı olarak 2 ödül arasında geçen süre için geçerlidir.(ekim kasım civarı) yani ödül 2018 takvim yılı için değil, 17/18 avrupa futbol sezonu için değil; kasım 2017-kasım 2018 arasındadır. (tarihler örnek tabi)

    bir ek not; 2 ödül ilk birleştirildiğinde 2 oylama da geçerliydi ve ikisi de ekleniyordu sonuca; 2010 yılında wesley sneijder gazeteci oylamalarında birinci olmasına rağmen teknik direktör ve oyuncu oylamaları da katıldığında toplam oylarda geride kaldı ve ödülü alamadı.

    günümüzde çoğunlukla popülarite yarışmasına döndüğünü düşünüyorum ödüllerin.

    ballon d'or: http://www.wiki-zero.com/...pa2kvQmFsbG9uX2QnT3I
    fifa poy: http://www.wiki-zero.com/...5ZXJfb2ZfdGhlX1llYXI
App Store'dan indirin Google Play'den alın