• 120
    salah'ın performansı sonrası tekrar gündeme gelen ödül. öncelikle şunu sormak lazım: bu ödülün kıstası ne? neye göre veriliyor ve hangi dönemdeki performansa göre veriliyor?

    resmi olarak bu ödül, bir futbol sezonuna göre değil bir takvim yılına göre veriliyor. yani x'in 17/18 sezonunda yaptıklarına göre değil, 2018 yılı içinde yaptıklarına göre veriliyor. resmi olarak böyle fakat gerçekte öyle mi emin değilim. yani x futbolcusu harika bir 17/18 sezonu geçirdi, 2018'in ilk 5 ayını da mükemmel geçirdi ve başarılı oldu. sonra tatil bitti ve ağustos'ta yeni sezon başladı. az bir süre değil neredeyse 5 ay daha top oynayacak bu yıl içerisinde. soru burada: bu adam bu 5 ayda kötü oynarsa ne olacak? bu sorunun cevabını son 10 yılda bulmamız imkansız zira ronaldo ve messi her daim üst düzey oynuyor.

    işte bence sıkıntı bu. bu ödülün neye göre verildiği ve hangi döneme göre verildiği belli olmalı. şu an herkes biliyor ki messi dünya kupasını almadığı müddetçe bu seneki ödülü alamaz. fakat messi kötü bir sezon mu geçirdi? hayır. aksine bireysel olarak harika bir sezon geçiriyor yine ve takımını neredeyse tek başına namağlup şekilde şampiyonluğa taşıyor bu adam. işin daha tuhaf kısmı ise dünya kupasından sonra, yeni sezon başlangıcında o 5 aylık sürede 50 gol atsa yine bu ödülü alması çok zor. yani burada messi olur, ronaldo olur, salah olur fark etmez. bu ödül açık bir şekilde 17/18 sezonuna göre veriliyor. o halde fifa niye böyle bir şey yapıyor anlamıyorum. direkt şöyle olsa: ''17/18 futbol sezonunun en iyi oyuncusu''
    az önceki örneğin tersini verelim: x harika bir sezon geçirdi ve kupalarla sezonu kapattı. ardından tatil bitti ve ağustos'ta yeni sezon başladı. x bu yeni sezonda kötü performans sergiledi ve ödülü başkası aldı. bu da haksızlık. yani bu adam sonuçta o yıl içinde önemli başarılar elde etmiş, kupalar kazanmış ancak yeni sezona iyi başlayamadı diye ödülü kaptırıyor.
    dolayısıyla bu ödülün futbol sezonlarına göre verilmesi gerektiğini düşünüyorum ki hem net olsun hem de adaletli olsun.

    hangi döneme göre verildiğini konuştuk, şimdi de neye göre verildiğini konuşalım. son 10 yılda görülen şey şu: şampiyonlar liginin bu ödülde çok ciddi bir etkisi var.

    şampiyonlar ligi bana göre dünyanın en ciddi ve zor futbol organizasyonu. burada başarılı futbolcular kesinlikle saygıyı hak ediyor ancak neticede bu bir turnuva. bir sezon içerisinde en fazla maç yapan futbolcu 13 maç yapıyor. öte yandan ligde ise 38 maç yapılıyor. direkt bu seneden örnek verelim mesela.

    ronaldo, takımı ligde yarıştan kopana kadar olan süreçte kötü oynadı. kötü oynadı derken ciddi manada kötü oynadı yani çok etkisizdi. ronaldo seviyesinde kötü oynadı demiyorum. şampiyonlar liginde ise çok iyiydi ve yarı finalde şu an.
    messi ise ligde takımını tek başına şampiyonluğa taşıyor diyebiliriz. şampiyonlar liginde ise chelsea eşleşmesinde takımını üst tura taşımasına rağmen messi seviyesinde etkisiz oynadı diyebiliriz. ligde ise şampiyonluğu aldı.

    şimdi bu ödül kime verilmeli? daha önemli ancak daha az maçın yapıldığı bir organizasyonda başarılı olana mı yoksa diğerine göre daha az önemli ancak çok daha fazla maçın yapıldığı organizasyonda başarılı olana mı? tabii burada ronaldo'nun şampiyonlar ligini aldığını varsayıyoruz. şimdi burada biri derse ki ''ligde başarılı olana verilmeli.'' karşı taraftan ''cl daha önemli ve prestijli.'' cevabını alabilir. biri derse ki ''şampiyonlar ligini alana verilmeli.'' karşı taraf ''o zaman ödülün adını değiştirin.'' diyebilir.

    yani bence burada da bir saçmalık var. sonuçta şampiyonlar ligi dediğimiz turnuva da 13 maçtan oluşuyor ve barcelona bir maçta mallık yaptı diye messi'nin bu ödülü kaçırması saçma. diğer yandan şampiyonlar liginde bu kadar başarılı ronaldo'nun, ödülü messi'ye kaptırması da saçma. bir de dünya kupası var şimdi. bu 7 maçta biri çıktı inanılmaz oynayıp takımına kupayı kazandırdı. o zaman ne olacak? atıyorum hazard çıktı belçika'yı şampiyon yaptı. ne olacak? messi veya ronaldo alırsa onlara verilecek bunda sıkıntı yok da başkası çıkıp şov yaparsa ne olacak? 7 maçsa 7 maç. şampiyonlar ligi de 13 maç ve dünya kupası çok daha prestijli.

    işin tuhafı bütün organizasyonlar zaten kendi içinde en iyisini seçiyor. burada yapılabilecek 3 seçenek var bence:
    1) ya dediğim gibi ''yılın'' değil ''sezonun'' futbolcusu seçilmeli. bir şekilde lig ve cl performansını buluşturmalı.
    2) ''yılın'' diyorsan, sezona değil takvim yılı içerisindeki bütün maçlara bakarak gerçekten ''yılın futbolcusu'' belirlenmeli.
    3) insanların kafasına dayatır gibi ''bak yılın futbolcusu bu hee'' demekten vazgeçip ödül kaldırılmalı. her organizasyon kendi içinde en iyisini seçmeye devam etmeli. izleyenlerden artık kim hangisini daha belirleyici görürse.

    işin bir de ''neye göre ramos alamıyor da messi alıyor?'' kısmı var ki orası daha fena. ya fifa savunmacıları futbolcudan saymıyor ya da messi ramos'tan daha iyi bir savunmacı.

    (bkz: aklımda deli sorular)
App Store'dan indirin Google Play'den alın