• 601
    bu versustaki 2 oyuncu da tarihin en iyi 3 oyuncusu arasında bana göre. maradona napoliyi şampiyon yapmasıyla ve arjantine dünya kupasını kazandırmasıyla biraz kafa karışıklığı yaratmasa gelmiş geçmiş en iyi 2 futbolcu olduklarını rahatlıkla söyleyebilirdim.
    bu 2 futbolcuyu istatistik olarak karşılaştırmayla hiç bir sonuç elde edilemiyor. ikisinin de inanılmaz istatistikleri var. ben başka alanlarda kendi çapımda karşılaştırmak istiyorum bu iki oyuncuyu.
    1. yetenek-çalışma
    ronaldo-messi karşılaştırmalarında en sık gördüğümüz konuşmalardan biri "messi saf yetenek, ronaldo tamamen çalışmanın eseri" tarzı konuşmalar. bu konuşmalarda insanlar ronaldoyu yeteneksiz, messi'yi tembel buluyorlar. oysa ki tam tersi ikisi de inanılmaz yetenekli ve inanılmaz çalışkan oyuncular. sadece biri diğerinden biraz daha yetenekli, diğeri de biraz daha çalışkan. basketboldan örnek vermek gerekirse ben ronaldo'yu kobe bryant'a messi'yi ise curry'e benzetiyorum. evet kobe yetenekli bir oyuncuydu ama jordan kadar, magic kadar, kareem abdul jabbar kadar yetenekli değildi. ama inanılmaz bir hırsla çalışarak döneminin en iyi basketbolcularından oldu, curry'nin ise inanılmaz bir şut yeteneği vardı, o buna çok üst düzey bir çalışma da ekledi ve bugünkü oyuncu oldu. ronaldo ve messi de bu şekilde. ikisi de çok yetenekli, ikisi de çok çalışkan ama benim favorim her zaman daha çalışkan olandan yana olmuştur o yüzden benim gözümde çalışkanlık, yetenek karşılaştırmasının galibi ronaldo.
    2.winnerlık
    yine sporcuda aradığım en önemli özelliklerden biri winnerlıktır. sporcunun takımı bir kaç sezon zirveden uzakta kalmış olabilir ama o zirveye yaklaştığında veya o finale çıktığında kazanıyorsa o sporcu benim için daha büyük sporcudur. galatasaray'ın da en sevdiğim özelliklerinden biri de budur mesela veya bill russell, magic, kobe, duncan gibi basketbolcuları sevmemin sebebi. messi de ronaldo da bu alanda tarihin en iyilerinden ama burada farkı belirleyen en önemli unsur portekiz'in avrupa kupası. evet çoğumuz gördü final maçında sakatlanarak çıktı ronaldo katkı veremedi ama ronaldo turnuvanın başından beri takımına 'dünyanın en iyi oyuncusu bizde, bu turnuvayı kazanabiliriz' inancı kattı. messi arjantin çok daha iyi bir takım olmasına rağmen maalesef hala böyle bir başarı kazanamadı. dolayısıyla bu alanda da benim galibim az bi farkla ronaldo.
    3. yanında kimler oynadı?
    iki oyuncu da muhteşem oyuncularla oynadı, bu bir gerçek. ama bu konuda da messi'yi hepimiz biraz daha şanslı görüyoruzdur. messi tarihin en iyi 25 forveti arasına yazılabilecek 4 forvetle oynadı. belki unuttuğum 1-2 forvet vardır bunlar şu an aklıma gelenler. eto'o, henry, suarez, ibra. ronaldo'yu ise manchester zamanını ayrı tutarsak aklıma higuen ve benzema dışında isim gelmiyor. benzema tarihi bırak şu anda aktif santraforlar arasında ilk 10'da mı o bile tartışılır. higuen'e hiç girmiyorum bile. orta saha da aynı şekilde yıllarca iniesta, xavi ikilisinden çok iyi beslendi messi. ronaldo'nun da orta sahasında xavi alonso, modric gibi çok iyi isimler olsa da xavi, iniesta ikilisi tarihin en iyi ikililerinden birisi. ben bu alanda da ronaldo'yu önde görüyorum.
    messi istatistiksel olarak biraz daha önde de olsa ben belirttiğim nedenlerden dolayı ronaldo'yu bir adım önde görüyorum ama ikisi de inanılmaz futbolcular, ikisini de izlemek birbirinden çok ayrı ve çok büyük keyif. çok uzun yıllar bu iki oyuncu arasındaki gibi bir rekabeti göremeyeceğimiz için çok üzülüyorum umarım sakatlanmazlar ve onları daha uzun yıllar izleyebiliriz ve messi mi ronaldo mu tartışması yapmaya devem ederiz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın