• 7
    çok sevdiğim milli takım. benim için 94 ve 98 dünya kupalarının yıldızlarından. 2002'den sonra bir dünya kupasını es geçtikten sonra kendi kıtalarında tekrar izleyeceğiz nijerya'yı.

    öncelikle şunu söylemek isterim. 1994 ve 1998'deki kadrosuna asla erişemeyecektir nijerya. ne bu yıl ne de önümüzdeki belli bir dönem içerisinde. amerika ve fransa'daki kadroları harikaydı. özellikle 98'deki kadroları efsanedir benim için. brezilya ve hollanda dışında ilk 11'ini bir çırpıda sayabildiğim tek takımdı. kimler yoktu ki? daniel amokachi, nwankwo kanu, celestine babayaro, uche okechukwu, emmanuel amunike, taribo west, sunday oliseh, tijani babangida, victor ikpeba, jay jay okocha, george finidi, mutiu adepoju, wilson oruma ve garba lawal. bu adamlar fransa'da gruptan lider çıktılar. ispanya'yı yenip boğaları turnuva dışına iterek. o maçta sunday oliseh'in golü ne kadar da muhteşemdi! gruptan çıkan nijerya ikinci turda laudrup'ların danimarkasından fark yiyerek fransa'ya stad de france'da veda etmişti.

    öncesinde yine benzer bir kadro ile amerika macerası var nijerya'nın. nijerya, 94'te de arjantin'e zor anlar yaşatmıştı. yeşil formalı adamlar grupta arjantin'e mağlup olsa da diğer maçlarda gösterdiği performans tangocuların grupta 3. olmasına neden olmuş; ama o dönemki prosedür gereği arjantin grup 3.sü olmasına rağmen gruptan çıkmıştı. arjantin ikinci turda hagi'ye elenirken nijerya ise çok dramatik bir şekilde italya'ya, daha doğrusu roberto baggio'ya elenecekti. nijerya o maçta 1-0 öndeyken önce 89. dakikada baggio'ya teslim olup maçı uzattı, sonra da uzatmalarda yine baggio'dan yediği bir penaltı golüyle gönüllerin şampiyonu olarak turnuvaya veda etti. kim bilir belki de baggio'ya finalde penaltıyı kaçırtan o gizemli güç nijerya'yı destekleyen milyonlarca taraflı tarafsız futbolseverin üzüntüsüydü. ya da taffarel'in bakışları...

    nijerya, 2002'de fıstık yeşili göz alan formasıyla ölüm grubunda mücadele etti. arjantin, ingiltere ve isveç arasında tek puanını ingilizlerden alarak turnuvaya veda etmişlerdi. arjantin yine üçüncü olmuştu onların bulunduğu grupta. amerika'dakinden tek fark bu defa 3.lük tangocuları gruptan çıkaramayacaktı.

    şimdi 2010 dünya kupasında gözler üzerlerinde olacak, dönüşleri nasıl olacak diye. eleme gruplarında tunus'un ikramını geri çevirmeyerek güney afrika biletini kaptılar. kadrolarında taye taiwo, joseph yobo, john obi mikel, obafemi martins, ve yakubu aiyegbeni gibi isimler var. umarım finallerde sahaya sistemli bir takım oyunu yansıtabilirler. veya martins kendinde olur. ve umarım nijerya son anda yakaladığı bu şansı kullanır. seviyorum çünkü bu takımı. hiçbir zaman o eski kadrolarına ulaşamayacaklarını, 2010'da çok fazla ilerleyemeyeceklerini düşünsem de seviyorum bu adamları. inşallah bir ikinci tur maçı oynarlar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın