resim
Olcan Adın
Görev:Yardımcı Antrenör
Takım:Gaziantep FK
Yaş:39
Uyruk:Türkiye
  • 2269
    futbolcu sözleşmeleri kulüp ile futbolcu arasında imzalanan iş akdi benzeri sözleşmelerdir. iş akdine benzer edimler ve taraflar barındırır. iş akdinin tarafları işçi ve işverendir. futbolcu sözleşmesinin tarafları ise futbolcu ve kulüptür. işçi, iş akdi ile iş görme borcu(edimi) altına girer. işveren de yapılan iş karşılığında ücret ödemeyi taahhüt eder. benzer şekilde futbolcu, sözleşme ile futbol oynama, mevkiinden beklenen rollere göre değişebilecek gol atma, asist yapma, gol önleme gibi yükümlülükler altına girer. sonuç olarak takımına katkı sağlamayı, bu doğrultuda fiziğine, gücüne, kuvvetine özen göstermeyi taahhüt eder. karşılığında ise kulüp bir ücret ödeme taahhüdü altına girer.

    bir işçi*, iş akdine aykırı davranır, yaptığı işe özen ve önem göstermez, işverenine karşı sadakat yükümlülüğüne aykırı davranır ve yeteri kadar katkı sağlamazsa işveren, iş akdini iş kanunundan doğan haklı sebeplere dayanarak derhal feshedebilir. bu durumda işçi, benim sözleşmem vardı, garanti ücret taahhüt edilmişti, kıdem ve ihbar tazminatım vardı diyemez. zira iş akdinden doğan sorumluluklarını yerine getirmemiştir ve kanun işverene o zaman sen de yerine getirmeme hakkına sahipsin der. dikkatinizi şu noktaya çekmek istiyorum: kanun bunu asgari ücret karşılığında çalışan gariban işçiye der.

    peki futbolcuların ne gibi bir ayrıcalığı var da sözleşmede taahhüt edilen garanti ücrete her durumda hak kazanıyor? kulüpler de haklı sebeplerinin olduğunu düşünüyorlarsa futbolcunun sözleşmesini derhal ve tazminatsız olarak hayli hayli feshedebilmelidir. tabii ki bu feshin haklı mı haksız mı olduğuna mahkeme karar verecektir. ama rica ediyorum artık bırakın adamın sözleşmesi var, o parayı almaya hakkı var söylemlerini. zira kendinizi hukuk biliyor gibi gösterip komik duruma düşüyorsunuz.

    olcan adın maalesef galatasaray ile sözleşmesi devam ettiği mühletçe yeteri kadar çalışmamış ve götü göbeği salmış bir futbolcuydu. takıma yeteri kadar katkı sağlamamış, ücretin karşılığı olan iş görme edimini hakkıyla yerine getirmemişti. dolayısıyla kulüp, sözleşmeyi haklı nedenle feshetti. sen bana taahhüt ettiğin katkıyı sağlıyor musun ki benden taahhütlerimi yerine getirmemi istiyorsun, dedi. bu benim naçizane görüşüm. mahkeme farklı bir kanıya varabilir, varmış da olabilir. lakin vicdan yalan söylemez. bugüne değin iş hukuku alanında ne vicdansızca kararlara denk geldim, buna şaşıracak değilim. bildiğim tek şey, allah'ın adaletinin şaşmadığıdır.

    olcan mı? takımımıza ne kattığını hala bilemediğim bomboş ve göbekli bir futbolcu. bizden koparmaya çalıştığı para ise sanılanın aksine hak ettiği meblağlar değil. diyeceklerim bu kadar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın