resim
Ernesto Valverde Tejedor
Görev:Teknik Direktör
Takım:Athletic
Yaş:60
Uyruk:İspanya
  • 18
    17/18 futbol sezonunun şu ana kadar en başarılı iki teknik direktöründen biri. barcelona şampiyonlar liginde ve ligde hala mağlubiyet görmedi. kupayı muhtemelen alacaklar ve çok çok büyük bir sürpriz olmazsa ligi de alacaklar. peki valverde ne yaptı?

    tuhaf gelebilir ancak valverde her şeyden önce barcelona'ya sahada ''savaşmayı'' öğretti. bu ne demek? barcelona nasıl bir futbolcu topluluğu olursa olsun, rakip kim olursa olsun ''ya biz barcelona'yız, zaten kazanırız'' kafasında çıkıyordu maçlara. özellikle tiki taka sisteminin tutmamaya başladığı 2013 yılından beri şampiyonlar liginde çeyrek finalde elenmeler, bayern'den 4 yemeler, juve'den 3 yemeler başladı. valverde'nin stili ilk kez sezon öncesi amerika'da düzenlenen turnuvada dikkatimi çekti. ''vay be barcelona'ya bak nasıl agresif oynuyor, herkes pres yapıyor, ikili mücadeleye giriyor.'' demiştim. zira barcelona sahada fiziksel mücadeleden sürekli kaçan, temastan sürekli kaçan bir futbol oynamaya çalışıyordu. sahada busquets ve stoperler hariç herkes -messi ekstra olduğu için katmıyorum- tamamen temassız bir futbol istiyordu. bu sene ise paulinho, rakitic, busquets, bekler falan rakipten yılan değil, rakibi yıldıran şekilde oynuyor. yani barcelona topla oynadığı oyunun yanına bir de topsuz oyunda ağırlık koyuyor. topun olduğu yere hemen basıyor, agresif oynuyor ve mücadeleden hiç kaçmıyor. yani sahanın her yerinde rakibe ''biz bu maçı kazanacağız.'' mesajı veren bir barcelona var diyebiliriz.

    diğer önemli değişiklik ise radikal bir şekilde sistemi değiştirmesi oldu. barcelona sahaya 4-3-1-2 çıkıyor gibi ama aslında öyle değil. mesela rakitic ve iniesta(paulinho) hem orta saha gibi oynuyor hem de kanat gibi oynuyor. ileride de görünüyorlar, geriye de gayet yardım ediyorlar. orta sahada savunma yükü eskisi gibi sadece busquets'te değil. komple orta saha olarak savunuyorlar. hücumda da busquets'in merkezde kaldığı, orta sahaların kanat gibi oynadığı, messi'nin serbest dolaştığı, suarez'in forvet oynadığı ve maçta forma giyen diğer kişinin (iniesta, coutinho, dembele) sürekli hücum bölgesinde dolaştığı ve pas opsiyonu olduğu bir sistem var. geçtiğimiz senelerde barcelona sahaya ezber çıkardı mesela. neymar solda, messi genelde 10 numara nadiren sağ kanat, suarez forvet ve orta sahalar ileriye fazla gitmeyecek şekilde takılırdı. bu yüzden de barcelona zor rakiplere karşı tamamen 6-7 savunmacının arasında takılan msn'nin ayağına bakardı. bu sene ise tahmin edilmesi zor bir barcelona var sahada. messi maç içinde orta sahaya kadar geliyor kanatlara top dağıtıyor, orta sahalar sık sık ceza alanına giriyor, messi bazen forvet gibi oynuyor bazen de kanat gibi oynuyor. messi'nin forvet gibi oynadığı anlarda ise coutinho, iniesta gibi isimler topu hücuma taşımaya çalışıyor.

    paulinho'ya mesela ben dahil birçok kişi ''bu ne alaka?'' tepkisi verdi ancak valverde muazzam kullanıyor adamı. savunma direncini fazlasıyla yükselttiği gibi hücumda da çok iyi işler yapıyor. zaten birçok sürpriz golü de var bu sezon.

    valverde gerçekten tebriği hak ediyor. yine de günün sonunda barcelona şampiyonlar ligini alabilir mi? bence zor. coutinho'nun da cl'de forma giyemediğini düşünürsek barcelona'nın kadro kalitesi hala gayet tartışılabilir. bütün anlattıklarıma rağmen hala messi'nin ayağına bakan bir takım. ayağına baktıkları futbolcu messi olduğu için şampiyonlar ligini alma şansları var tabii. sadece ligi alacak olsalar bile sezon başındaki durumla kıyasla bunu başarı sayabiliriz bence. referandum gibi önemli olayların yaşandığı yerde ise ligi almak barcelona taraftarı için çok önemli olmalı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın