resim
Bafétimbi Fredius Gomis
Takım:Kawasaki Front.
Mevki:Santrfor
Yaş:38
Boy:1.84
Uyruk:Fransa
  • 2070
    galatasaray'ın ve süper lig'in bu sezon en değerli oyuncusu. bunu söyleyen ben değilim, whoscored.com sitesinde yapılan puanlamaya göre ligin geride kalan kısmının en başarılı futbolcusu olarak görünüyor: http://gss.gs/jpP (ilk onda yer alan bir diğer galatasaraylı futbolcu için, (bkz: younes belhanda). evet, her maçından sonra başlığından eleştiriler eksik olmayan belhanda.)

    galatasaray'ın bu sezonki kadro planlamasında en sıkıntılı görünen noktalardan biri gol atacak oyuncu eksikliğiydi. futbolun oyun anlayışına göre değişen bir sürü doğrusu yanlışı var, ama tartışılmayacak tek doğrusu gol doğal olarak (bkz: ömer üründül). sene başında şampiyonluk hesapları yaparken, takımda yüksek miktarda gol atabilecek tek oyuncu olarak gomis görünüyordu. açıkçası gomis'in 25'ten az golle sezonu kapattığı bir senaryoda şampiyon olmamız zor görünüyordu, çünkü diğer hücuma dönük oyuncularımızın hiçbiri gözü kapalı bir şekilde çift haneli sayılara ulaşır diyebileceğimiz isimler değil (feghouli, garry, belhanda, yasin, eren vs). maicon ve tolga'nın sene başındaki skor katkıları da bu açıdan değerliydi zaten, çünkü takımın fark yaratabilecek bazı x faktörlere ihtiyacı vardı.

    gomis bu şartlarda sezon başında çok bir yükün altındaydı aslında. hem sağlık durumu, hem kontratı, hem yaşı, hem (kendisinin ve takımın) östersunds performansı düşünüldüğünde ben dahil çoğumuzun o dönem şüpheleri olduğunu da hatırlamak gerek. ama o bu şüpheleri ilk maçından dağıttı, sonrasında da istikrarlı bir şekilde gollerine devam etti. girdiği yükün altından da kalkmasını bildi. ihtişamlı bir futbolu var mı, nadir anlar dışında hariç hayır diyebilirim. güçlü bir oyuncu, ama patlayıcılığı çok yüksek değil. attığı çok özel goller var, gelişine yaptığı vuruşlar, iki ayağıyla da sert ve düzgün şutlar çıkarabilmesi çok önemli meziyetler. yine de gollerinin yarısından fazlası "kolay" diyebileceğimiz pozisyonlardan geldi desem yanlış olmaz diye düşünüyorum. ama, o pozisyonlara istikrarlı olarak girmek için doğru anda doğru yerde olmayı bilmek lazım, pozisyonların gelişimini doğru okuyabilmek ve hareketli olmak lazım. o pozisyonları gole çevirebilmek için her zaman tetikte olup fırsatlara hazır olmak lazım. soğukkanlılığını koruyup ne zaman tek vuruş yapılması gerektiğini, ne zaman fake atılması gerektiğini, hangi köşeye doğru vurulması gerektiğini doğru bir şekilde seçmek lazım. bunların hepsini yaptıktan sonra o son vuruşu yapmak en kolayı zaten, gomis de bu anlamda zoru kolay gösteriyor (oyun tarzları farklılıklar gösterse de benzer bir yorum prime burak yılmaz için de yapılabilir). rodrigues gibi, belhanda gibi, feghouli gibi oyuncular başta olmak üzere takımın kendisine hazırladığı pozisyonları iyi değerlendiriyor, yeri geldiğinde kendi pozisyonunu kendisi yoktan var ediyor ve bir şekilde golünü atıyor. şu ana kadarki performansıyla da her şeye rağmen takımımızı şampiyonluğa taşıyor. bütün bunların yanında karakter olarak da genç sporculara örnek bir profil oluşturuyor.

    bugün sözlüğe bakarken ne çaylaklık dönemimde, ne de yazarlık dönemimde bu başlığa entry girmediğimi fark ettim. bütün sözlük ve medya kendisini zaten yeterince övüyor ama, bu sezonun yıldızı için ben de kendi adıma böyle bir entry girmek ve teşekkür etmek zorunda hissettim açıkçası kendimi. umarım gomis bu performansını sezon sonuna kadar aynı seviyede devam ettirir, sene sonunda da hem galatasaray şampiyon, hem de o gol kralı olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın