• 1710
    seneler geçtikçe düşen kalite ve artan maliyetlere karşı, çekim kaliteleri, montaj ve kurgu başarıları ve pazarlama harikaları. son 10-15 senenin hollywood filmlerinin genelinin özeti bu. genelleme yapmak her ne kadar pek doğru olmasa da, malesef skalanın bunu gösterdiği de aşikar.

    son 10 senenin akademi ödüllü filmlerine baktığımda bunu kesin olarak söyleyebilirim de, yapılan emek ve oyunculuklar gerçekten inanılmaz. ilk aklıma gelen mesela, 2011 oscar ödüllerinde de birden fazla türde aday olan, biutiful ve uxbal beni yemiş, bitirmişti. hoş, ödülleri the king's speech'le tom hooper, david seidler ve colin firth toplamıştı, ama olsun. o ara zaten böyle insanların fiziksel veya ruhani problemlerini yansıtma devriydi. black swan'da natalie portman, biutiful'da javier bardem, the king's speech'te colin firth de harika performanslar ortaya koymuştu zaten.

    bu seneki hiçbir filmi izleme imkanım olmadı. yalnızca haberlere ve aday filmlere karşı sosyal medyada ne yazıldı, çizildi diye merak ettim. kazananı az çok belli bir ödül töreni olacakmış gibime geliyor. zira hollywood'da zoraki bir "toplumsal mesaj verme" dürtüsü yine tam gaz devam edecek. geçtiğimiz sene eşcinsellik üzerinde durulmuş, yine yanlış hatırlamıyorsam 2014'teki ödül töreninde de siyahi insanları dışlamama teması üzerine gidilmişti. bu sene, yine aynı şekilde get out üzerinden siyahi insanlara yönelik sahte bir duyar kasılması söz konusu olabilir. tabi yine aynı şekilde kadın ve çocuklara cinsel istismar ve şiddet teması üzerinde durulması da -three billboards outside ebbing, missouri filmine ödül verilerek- bir ihtimal. bakıldığı zaman üzerinde durulduğu şey çok önemli ve değerli, ancak o kadar yapmacık ve göze bastırmalık oluyor ki, inanın keşke yapılmasa diyorsunuz.

    bu iki filmden birisi en iyi film ödülünü alabilir diye düşünüyorum. diğer ödüller de bununla paralel dağıtılır gibi. ha bir de, en iyi animasyon film var. kesinlikle loving vincent alır onu da. müthiş bir film olmuş.*

    öte yandan jennifer lawrance'ın yine yalandan düşmeli, jürinin yine içten pazarlıklı hareketlerle törene damgasını vuracağı bir ödül töreni bekliyorum. bir de geçen sene en iyi yönetmen ödülünü kazanan damien chazelle de yeni bir filmle gelseydi keşke. en son 2015 ve 2016'da inarritu'ya verdikleri en iyi yönetmen ödülünden sonra gereksiz bir heyecan oluşurdu belki de.* sürpriz severler, martin freeman'ın margot robbie'yle öpüşmesi ihtimalini göz önünde bulundursun :( *

    digitürk'ün canlı yayınlayacağı 90. akademi ödüllerinin verileceği 2018 oscar ödül töreni, pazartesi sabaha karşı tsi 05.00'te başlayacak. yekta kopan ve hande doğandemir de ekran karşısında sunucu ve yorumcu olarak katılacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın