• 813
    bugün koyu beşiktaş'lı bir çocukluk arkadaşımla uzun uzun konuştuğumuz turnuva. bahsettiğim arkadaşım eski tinercilerden olup, son yıllarda ise tineri bırakmasından mütevellit, galatasaray'ın avrupa'da ne kadar başarılı olduğunu, yaptığı işlerin ne kadar zor ve taktir edilmesi gerektiğini hep söyler sağ olsun. garibim bu seviyelere o kadar uzak ki* şampiyonlar ligi logosunda bulunan 8 adet yıldızdan bir tanesinin galatasaray'ı temsil ettiğini zannediyormuş. daha doğrusu galatasaray'lı başka bir ortak arkadaşımız logonun hikayesini kendisine bu şekilde anlatıp, beynine işlemiş.*

    aslında bu vesileyle belirtmek ve bilenlere hatırlatmak isterim ki; o sekiz tane yıldızdan bir tanesi gerçekten bir dönem galatasaray'ı temsil etmiştir. turnuvanın şimdiki formatında bu logo artık espirisini kaybetmiştir çünkü turnuva mevcut formatında grup aşamasında 32 takımla oynanmakta. turnuvaya ilk kez bir türk takımının katıldığı sezon olan 93-94 sezonunda ise grup aşaması 8 takımla oynanmaktaydı. bir başka deyişle manchester united'i elediğimiz tur, bir ön eleme değil, son 16 turu idi. velhasıl 93-94 sezonunda katıldığımız çeyrek final gruplarında logoda bulunan 8 adet yıldızdan bir tanesi, evet efendim doğru bildiniz, galatasaray'ı temsil etmektedir. 93-94 sezonu, grup aşamasının 8 takımla oynandığı ikinci ve son sezon olmuştur. haliyle sonra da başka hiç bir türk takımına nasip olmamıştır bu yıldız temsil etme durumu.

    buradan 93-94 kadrosuna da selam ederim bu vesileyle.

    (bkz: avrupa fatihi)

    edit: anlaşıldığı kadarıyla logodaki yıldızlar konusunda kafalar karışık, dolayısıyla bu edit şart oldu. öncelikle belirteyim ki şampiyonlar ligi ilk kez 92-93 sezonunda düzenlenmiştir ve bu ilk düzenlendiği sezonda herhangi bir türk takımı yer almamıştır. turnuva düzenlenmeden önce uefa, görkemli ve kapsamlı bir tanıtım organizasyonu düzenlemiş, bu tanıtımda turnuvanın müziğinden, logosuna, başlama saatinden yayıncı kuruluşlarına kadar tüm detayları ayrıntılı ve çok düzenli bir kurallar bütünüyle futbol alemine sunulmuştur. bu tanıtımda insanların aklına ilk kazınan, avrupa'nın 1 numaralı kupasının artık, o dönemler örneğini sadece nba'de görebileceğimiz bir kurumsallık içinde yönetileceği olmuştur. konumuza dönersek, bu tanıtımda sıra logo tanıtımına geldiğinde uefa yetkilileri şöyle bir cümle kullanmışlardır; "logomuzda gördüğünüz 8 yıldız, grup aşamasına katılacak 8 takımı temsil etmektedir." uefa hiç bir zaman, , "dünya kupasını üç kez kazanan takıma jules rimet (jul rime) kupası ebedi olarak verilir" örneğinde olduğu gibi, logodaki yıldızlar, turnuvaya katılan ilk 8 takımı ebedi olarak temsil eder gibi bir cümle kullanmamıştır. logonun, böyle bir "espirisi" hiç olmamıştır. dolayısıyla, çıkartacağımız sonuç, her yıl turnuvaya katılan takımlar arasındaki son 8 takım, o sezon logodaki yıldızlardan bir tanesi tarafından temsil edilir yani çeyrek final aşamasıdır bu ve halen devam etmektedir. entrinin orijinalinde anlatılmak istenen ise şudur ki: logodaki yıldızların grup aşaması seviyesindeki temsil edilme durumu, türk takımlarından sadece galatasaray'a nasip olmuştur, onun da sezonu 93-94 sezonudur. o dönem 13 yaşında bir çocuk olan bendeniz ise, görüldüğü üzere bu durumu hala hatırlamakta ve espirisinin benim nazarımda kaybolmadığını sizlere aktarmaktayım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın